La 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, a fost inaugurată la Chișinău statuia Reginei Maria
107 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a fost marcat la Chişinău, printr-o ceremonie în care a fost dezvelit monumentul Reginei Maria. Cunoscută pentru devotamentul și iubirea față de poporul român și contribuțiile sale la consolidarea unității naționale, Regina Maria a fost o figură centrală în istoria României și a Basarabiei.
Monumentul este amplasat în scuarul Liceului Gheorghe Asachi din Chişinău. Are şase metri înălțime şi o reprezintă pe Regina Maria a României în ziua încoronării de la Alba Iulia, purtând Biblia în mâna stângă.
Eugenia Bulat, scriitoare: Este un semn bun ceea ce se întâmplă, această sărbătoare comună, a celor două maluri de Prut întrunite aici, prin oameni de cultură, la un eveniment atât de însemnat, când Regina Unirii Basarabiei cu ţara mamă a revenit acasă.
Liceul Gheorghe Asachi este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din Republica Moldova şi a purtat numele Reginei Maria în perioada interbelică.
Chipul Reginei a fost lucrat în bronz.
Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei „Monumentum”: Şapte ani de muncă, şapte ani de lupte. Am luat-o de la capăt de cel puţin două ori, dar am învăţat că nimic nu este pierdut niciodată. De asemenea, cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o e să nu ne aplecăm genunchii în faţa nimănui.
Veaceslav Jiliţchi, sculptor: Sunt foarte fericit şi mulţumit. Îmi place cum a ieșit într-un final. Sunt şi mai fericit că acest lucru se întâmplă aici, în oraşul meu iubit, Chişinău.
Irina Sanda Cajal-Marin, secretar de stat, Ministerul român al Culturii: Regina Maria a fost o adevărată sursă de inspiraţie în timpul războiului balcanic şi Primului Război Mondial. Ne aflăm într-un loc al memoriei, unde în perioada interbelică a funcţionat liceul de fete cu numele Regina Maria, redenumit în anul 1990 „Gheorghe Asachi”.
