Klaus Iohannis, la COP28: Ne propunem să ne reducem până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990 și să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică
Preşedintele spune că ţara noastră vrea să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare.
„România are unele dintre cele mai scăzute emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană și este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice. Ne propunem să ne reducem până în 2030 emisiile cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990 și să ne îndreptăm apoi într-un ritm rapid către neutralitatea climatică. Până cel târziu în 2050, mixul energetic național al României va fi format în proporție de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară” a transmis preşedintele Iohannis.
„Analizele Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.
În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică și la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unități CANDU la Centrala de la Cernavodă și să construim și să implementăm în România SMR-uri, reactoare modulare mici” a transmis Iohannis.
Participanţii la conferinţă au decis ca ţările grav afectate de schimbările climatice să fie ajutate prin crearea unui fond special internaţional.
Sunt prezenţi lideri din toată lumea, dar sunt şi absenţe notabile: preşedintele american Joe Biden a renunţat la călătoria in Dubai. La fel Papa Francisc.
Iar preşedintele Chinei, una dintre ţările care poluează cel mai mult, nu a venit în Dubai.
Regele Charles a lansat un apel pentru accelerarea acţiunilor în domeniul climei.
După plecarea liderilor, rămân experţii care, timp de două săptămâni, vor purta negocieri dure privind petrolul, gazele şi cărbunele.