Klaus Iohannis: După 15 mai anumite restricții vor fi reduse, dar NU revenim la viața normală. Nu am atins maximul și o relaxare prematură ar distruge toate rezultatele bune obținute
Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
- Este mai mult de o lună și jumătate de când trăim cu această epidemie
- Autoritățile, medicii și românii au obținut rezultate notabile
- Românii au dovedit că au simț civic și echilibru
- Societatea românească a dovedit maturitate
- Se discută despre măsurile de relaxare
- Vom ajunge și acolo
- După 15 mai anumite restricții vor fi reduse, dar trebuie să fim foarte atenți
- Nu am atins maximul în România si o relaxare prematură ar fi greșită și poate să distrugă toate rezultatele bune obținute
- Avem diferențe foarte mari între diferite state, la milionul de locuitori
- Spania are aproape 5000 de spanioli dintr-un milion de locuitori sunt pozitivi la SARS COV-2
- În Italia, sub trei mii de locuitori dintr-un milion sunt pozitivi
- În România: avem 600 de bolnavi dintr-un milion de români
- După 15 mai NU revenim la viata noastră normală
- Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare, nu vom putea să ne întâlnim mai mult de 3 persoane, să mergem la restaurant sau la mall
- Marile festivaluri nu vor avea loc în acest an
- Dacă se vor relua competițiile sportive, există o probabilitate să se reia fără spectatori
- Relaxarea va fi graduală
- Dacă după o măsură crește numărul de bolnavi, măsura se ia înapoi
- Trebuie să fim foarte atenți, e nevoie de echilibru
- Autoritățile trebuie să se retragă din atitudinea coercitivă și responsabilitatea să fie a oamenilor
- Lucrurile vor evolua gradual
- Guvernanții au acționat corect, specialiștii au venit cu sfaturi și soluții bune și acum urmează să dăm și noi exemple, noi, cetățenii
- Când a început epidemia, rezervele României au fost goale, nu au fost măști, biocide, au fost puține medicamente
- Toate au trebuit procurate în timp record și s-au procurat
- S-au folosit nu doar bani din visteria noastră, ci și bani europeni
- România are acces la 1 miliard și jumătate de euro fonduri europene
- S-a progresat mult în digitalizarea administrației
- Nu toți politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de îngrădirea epidemiei
- Avem un contra-exemplu mare cât Casa Poporului: Parlamentul și modul în care unele partide și unii lideri folosesc această nenorocire pentru câștigul lor electoral
- În Parlament am văzut un spectacol ciudat, sinistru, instrumentat de aceiași politicieni care și înainte de criză au avut un comportament nociv și demagogic
- Aceștia sunt politicienii care se cațără pe spaimele oamenilor si votează legi doar pentru capital electoral
- Putem să gestionăm economia, dar nu așa cu gesturi populiste
- Putem să dăm doar atât cât este
- Ei compromit prin comportamentul populist, demagogic, viitorul generațiilor de români care vin după noi și eu nu voi tolera așa ceva
Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor
– Despre românii plecați în Germania: În fiecare an, multi români au plecat la muncă în străinătate. Oamenii care pleacă sezonier majoritatea nu sunt organizați de stat, pleacă prin agenții. Este alegerea lor și trebuie să ne gândim cum le putem oferi un viitor în România. La început au fost probleme organizatorice si greșeli, pe parcurs s-au mai remediat.
– Despre organizarea alegerilor: Este prematur să spunem când vom avea alegeri, depinde de cum gestionăm epidemia și cum reacționează populația. Important e să facem alegerile atunci când nu reprezintă un pericol pentru populație. Dacă nu se pot ține în siguranță, alegerile trebuie amânate, nu vom avea alegeri sub semnul epidemiei.
– Avem nevoie să readucem anumite producții în România și să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în Europa. Am fost nevoiți să cumpărăm echipamente de țări care sunt foarte departe de noi dpdv al percepției unui sistem democratic.
– Soluții pentru părintii care revin la muncă, în condițiile în care școlile și grădinițele vor rămâne închise: Există o legislație în vigoare care permite unui părinte să stea acasă dacă școala este închisă.
– Elevii din clasele terminale nu sunt obligați să meargă la școală. Este o oportunitate. Nu este nimeni obligat să meargă la școală.
– Săptămâna viitoare luăm decizii despre posibile relaxări.
– Cum va ajuta statul cetățenii: La momentul acesta, nu putem să spunem decât ce vom face peste două săptămâni. Viața noastră va rămâne luni de zile sub semnul acestei epidemii. Vom ști in octombrie, noiembrie, dacă va exista un al doilea val. Sunt specialiști care spun că va dura mult până viața noastră va reveni la normal. Apar și oportunități, in piața muncii, pentru noi afaceri.
– Pentru copiii care nu au acces la online, ministerul va veni cu soluții, cu achiziții de tablete. Acolo unde copiii aceștia n-au note în semestrul doi, vor veni la școală în condiții de siguranță și vor putea fi încheiate situațiile lor. Trebuie elaborate ghiduri și pentru dascăli, majoritatea acum improvizează.
– Stare de alertă după 15 mai sau prelungirea stării de urgență: Decizia o vom lua în cursul săptămânii viitoare, când vom avea noi date despre epidemie.
– Ar fi nedrept ca pensionarii să achite nota de plată a epidemiei.
– Despre măsuri pentru bugetari: Solidaritatea nu poate să fie o măsură de coerciție, trebuie să vină de la fiecare. Nu poate fi impusă, dar sunt bucuros să constat că avem multă solidaritate în societatea românească.
– Informări despre virus la începutul crizei: Cele mai multe informări le-am primit de la OMS. Noi am ținut cont de acestea și guvernul a luat primele măsuri concrete de achiziții cu mult timp înainte să avem primele cazuri, ceea ce nu prea s-a întâmplat în alte țări. Noi ne-am mișcat mai repede și rezultatele se văd. România a reacționat la timp și a reacționat proporțional și potrivit.
– Despre excese din partea oamenilor legii: Forțele de ordine au fost prezente si au acționat. Au fost si unele exagerări, persoanele respective sunt trase la răspundere. Forțele de ordine publică și-au făcut treaba foarte bine.
– Antreprenorii care au probleme – există o preocupare pentru a veni in sprijinul lor. Vor fi măsuri luate în lunile următoare. Suntem în mijlocul crizei. Trebuie să avem răbdare.
– Despre legea vaccinării: Pentru parlamentarii, mesajul meu ar fi: Fiti responsabili, fiti rezonabili, fiti parte din echipa care rezolvă problemele românilor!
– Despre dialogul cu liderul opoziției: Sunt în legătură cu toți liderii politici din România. Nu vorbim în fiecare azi, dar este un mit lipsa dialogului.
– Mesaj pentru românii din Suceava, după ce a apreciat managementul din Suceava: Am fost în Suceava de mai multe ori, este un oraș in plină dezvoltare, cu oameni harnici, care vor să ducă o viață bună. Faptul că s-a ajuns în carantină are multe cauze, probabil și managementul defectuos al acestei epidemii. Au avut în Suceava foarte mulți români veniți din afară. Sucevenilor le spun: Respectați indicațiile autorităților!
– OMS a stat destul de mult până a decis că nu e doar o epidemie în Wuhan și că evoluează spre pandemie. Noi am reacționat imediat, la începutul lui februarie.
– Despre plata salariilor: Ministrul Finanțelor mi-a garantat că nu vor exista astfel de probleme, că ministerul are soluții și oamenii își vor primi banii.
– Persoanele care nu-si permit sa procure măști le vor primi gratis de la stat.
– Capacitatea de testare, România are sub 10 mii de teste pe zi: Numărul de teste a fost o preocupare importantă. S-a crescut foarte mult testarea, dacă la început a fost de zeci pe zi, apoi sute pe zi, acum sunt aproape de 10 mii. Este nevoie de o creștere în continuare. Nu suntem chiar în coada Europei, suntem la un nivel acceptabil pentru populația României. Avem un număr rezonabil de testări, la milionul de locuitori. Am solicitat să avem un număr mai mare de testări pe zi, inclusiv în perioada în care epidemia, sperăm noi, va bate în retragere.
– Relația cu premierul si guvernul este una excelentă. Dacă nu ar fi fost așa, nu am fi avut aceste rezultate. nu există nicio divergență, nicio falie.
– Dublarea alocațiilor: este una dintre măsurile care trebuie foarte bine cântărite. Alocațiile au fost dublate deja, au trecut câteva luni de zile. Și mie mi-ar plăcea ca românii să primească mai mulți bani. La mijlocul anului se va analiza și această chestiune și vom primi de la guvern un răspuns.
– Termometre pentru companii: Sunt ușor de procurat. Există și termoscanere. Aceste măsuri vor deveni obligatorii după 15 mai.
Prima conferință de presă după declararea stării de urgență
Este prima conferință de presă a președintelui Iohannis susținută în prezența jurnaliștilor, de la instaurarea stării de urgență.
După 15 mai, când ar urma să expire starea de urgență, autoritățile au anunțat o relaxare a măsurilor de prevenție a răspândirii SARS COV-2.
Ministrul de Interne a anunțat luni seara Ordonanța Militară 10, prin care autorităţile relaxează restricțiile de circulație în cazul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani.
Tot luni, președintele Iohannis a anunțat că școlile, grădinițele și universitățile nu se mai deschid în acest an.