Jurnalistul TVR Cătălin Deacu și-a lansat cea de-a treia carte: ”Geografia resurselor strategice ale României”

15 aprilie 2025, 18:06 (actualizat 15 aprilie 2025, 22:19)

Cătălin Deacu, colegul nostru de la Știri, dar şi unul dintre moderatorii emisiunii Banii azi de pe TVR Info, și-a lansat astăzi, la Muzeul Geologic Național, cartea despre Geografia resurselor strategice ale României. Lucrarea prezintă istoria exploatării a două metale, pe cât de rare, pe atât de prețioase pe plan mondial, care se găsesc în subsolul țării noastre, Titan și Zirconiu. O astfel de lucrare nu e întâmplătoare, în condițiile în care, dincolo de a fi jurnalist, Cătălin are un Doctorat în Geografie economică.

„Credeți în voi și mergeți doar pe drumul vostru, și faceți că viață voastră să nu fie că o schemă de cumpărături, snoabă și trecătoare”, e crezul pe care Cătălin l-a notat într-o caracterizare a să, că om şi că profesionist.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR, autor de carte: În primul rând, pentru că acest subiect este de actualitate. Ați văzut ce se întâmplă cu Ucraina, ce discuții sunt despre aceste resurse strategice care există acolo….Și tocmai de aceea e important să știm că inclusiv România deține astfel de resurse. Și nu doar că le deține. Ce este important de știut este faptul că le-a și exploatat, când alții încă habar n-aveau că ele există. Tocmai asta e foarte interesant. Discutăm aici de exploatări miniere care au existat în această țară, despre combinate care prelucrau aceste resurse. Era practic un întreg lanț industrial, care era capabil să valorifice ceea ce aveam noi în subteran.

Este o carte care se adresează publicului larg, despre Zirconiu și Titan, despre istoria exploatării acestor metale rare pe teritoriul României, despre industria care s-a construit în jurul lor și despre evoluția de după 1990 a acestui domeniu.

Ștefan Marincea, cercetător ştiinţific gradul I, Institutul Geologic al României: Ambele metale au poate șansă sau poate nenorocul de a fi pe lista celor critice și strategice. A apărut în evaluarea caracterului de critical unui metal sau a unei materii prime, a apărut o a treia dimenziune, consumul pentru hi-tech și respectiv industriile militare, care fac din ambele elemente un premiu pentru orice companie minieră și pentru orice țară care le posedă.

Ramona Bălăscuță, director interimar, Muzeul Geologic Naţional: Suntem încântați de această formă interesantă. Un articol jurnalistic care se transformă cumva într-o lucrare de cercetare. Așa că salutăm conbtributia jurnalistului Deacu la acest proces laborios de a pune în evidență resursele minerale ale României.

Ella Nițu, administratorul unei edituri, mama lui Cătălin Deacu: Cătălin este un copil foarte bun, serios. Tot ce își propune, realizează. Pune multă pasiune în toate lucrurile pe care le face. Așa a ajuns la a treia carte pe care el a scris-o. Și ce să mai spun… Am să fiu lângă el să îl ajut cu tot ce pot să fac în continuare.

Cătălin pregăteşte deja următoarea apariție editorială, despre care cititorii vor află în curând.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Sindicaliştii au protestat în Piata Victoriei. Ce promisiuni au făcut autorităţile