Jumătate din personalul Băncii Centrale Europene o califică pe Christine Lagarde drept un lider slab

Christine Lagarde este „woke” și „arogantă” și nu este persoana potrivită pentru a conduce Banca Centrală Europeană, potrivit unui sondaj realizat în rândurile personalului din instituție citat de site-ul britanic thisismoney.
50,6% dintre participanții la sondaj, adică peste 1.100 dintre cei 5.000 de angajați ai instituției europene, i-au evaluat performanța profesională a lui Christine Lagarde ca fiind „slabă” sau „foarte slabă”, pe fondul îngrijorării că este dominată de o agendă „politică”.
53,5% dintre repondenți au considerat că fostul șef al Fondului Monetar Internațional și fostul ministru de Finanțe francez nu este persoana potrivită pentru acest post.
Doar 22,8% au spus că este potrivită pentru postul de conducere, iar 23,8% nu s-au putut pronunța.
Rezultatele contrastează cu notele mari acordate predecesorilor Mario Draghi și Jean-Claude Trichet în studiile anterioare, notează și Financial Times.
Scorul negativ al lui Lagarde este cu mult peste cel obținut de Mario Draghi (sub 9%), pe care Lagarde l-a înlocuit în 2019, și peste punctajul negativ de 14,5% obținut de său, Jean-Claude Trichet. Sondajele despre cei doi președinți anteriori ai BCE au fost realizate la sfârșitul mandatelor acestora.
Sindicatul a adăugat că Lagarde, în calitate de primul președinte al BCE care nu a fost un economist calificat, nu a avut „aceeași poziție tehnocratică ca cei doi președinți anteriori în subiecte de politică monetară”.
În timp ce Lagarde, în vârstă de 68 de ani, este apreciată pe scena mondială la evenimente precum Forumul Economic Mondial de săptămâna trecută de la Davos, rezultatele sugerează că nu este populară în cadrul Băncii Centrale Europene (BCE).
„La BCE se creează o atmosferă woke, care se va dovedi extrem de dăunătoare atunci când oamenii vor începe să realizeze cât d elipsită de consistență este aceasta”, a spus un oficial care a participat la sondaj.
Sondajul a fost realizat de sindicatul Organizației Internaționale și Europene a Serviciilor Publice (Ipso) de la BCE pentru a marca jumătatea mandatului său de opt ani.
A scos la iveală îngrijorarea că Lagarde este implicată excesiv în politică și își folosește slujba la BCE pentru a pregăti terenul pentru următoarea ei mutare în carieră.
Luna aceasta, ea a spus că potențiala întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă este „în mod clar o amenințare” pentru Europa.
Datele revelate în urma sondajului reprezintă un regres serios pentru Lagarde, mai ales în contextul în care zona euro se află în pragul recesiunii.
În cazul multor țări, inclusiv Marea Britanie, economia a avut de suferit după ce băncile centrale au permis inflației să crească, iar apoi au majorat agresiv ratele dobânzilor pentru a o readuce sub control.