Jucătoarea de tenis Simona Halep anunţă că Tribunalul Sport Resolutions i-a amânat din nou verdictul în cazul său

”Azi am aflat că decizia în cazul meu, care era aşteptată săptămâna aceasta, va fi amânată. Acest lucru e foarte dezamăgitor, după ce am spus tot timpul că tot ce doresc este să fiu judecată. Este greu de explicat dificultatea emoţională pe care au adus-o şi continuă să o aducă toate aceste amânări”, a scris Halep în reţeaua de socializare.
Audiată după numeroase amânări
Simona Halep, dublă campioană de Grand Slam și fost număr 1 mondial, a fost suspendată provizoriu în octombrie 2022, după ce a fost testată pozitiv la substanța roxadustat, la un test antidoping efectuat chiar la US Open. Substanța interzisă stimulează producţia de globule roşii şi este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA). Pentru această acuzație, Simona Halep riscă până la patru ani de suspendare.
Simona a negat ferm acuzațiile și, după multe amânări, a fost audiată la Londra, de Sport Resolutions, la finalul lunii iunie. Într-un interviu pentru Tennis Majors publicat la sfârşitul lunii aprilie, jucătoarea română a explicat testul pozitiv de la US Open printr-o „contaminare a unuia dintre suplimentele sale alimentare.”
Sports Resolutions este un for independent de soluționare a litigiilor din sport, cu sediul la Londra.
Audierea Simonei Halep a avut loc în zilele de 28 şi 29 iunie, iar Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a participat, în calitate de observator, invitată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).
Audierea Simonei Halep fusese amânată de mai multe ori de către ITIA, ultima dată pe 28 mai.
”Încă o dată sunt devastată. ITF (ITIA) a amânat audierea mea pentru a treia oară, cu încă o lună! Aştept să fiu judecată încă din octombrie. În decembrie, am putut, mulţumită experţilor, să demonstrez că suplimentele alimentare pe care le foloseam au fost contaminate, motiv care a cauzat testul pozitiv”, a transmis atunci Halep, într-un comunicat.
”Am cerut, confirm regulamentului antidoping, o audiere rapidă: e dreptul meu, e scris în regulament! Din nefericire, ITF (ITIA) a amânat audierea mea de trei ori”, a subliniat fostul lider WTA. ”Refuzarea dreptului de a fi judecată de un tribunal independent. Interzicerea participării la orice turneu timp de opt luni. Ştiu că am ratat Australian Open, Roland Garros şi Wimbledon. Fără a mai spune că am pierdut toate punctele şi locul în clasament”, a arătat Halep felul în care a fost afectată în acest caz controversat.
”Nu numai că îmi ucid reputaţia, dar şi pe mine ca jucătoare profesionistă, fără a mai vorbi de consecinţele asupra sănătăţii mele mentale”, a mai arătat Simona Halep. ”Este o lipsă de respect faţă de regulile ITF (ITIA) cu privire la o audiere rapidă la care am dreptul, este o lipsă de respect faţă de mine care mă lasă fără cuvinte”, a acuzat Simona Halep.
”O justiţie amânată înseamnă o justiţie refuzată”, a concluzionat românca.
Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) precizase anterior că a cerut amânarea audierii jucătoarei române Simona Halep pentru a avea o singură audiere pentru cele două acuzaţii formulate împotriva fostului lider mondial.
„Am propus ca ambele acuzaţii să fie judecate împreună pentru a evita audieri multiple. Pentru a face asta, dorim să oferim tuturor părţilor (inclusiv tribunalului independent) suficient timp pentru a studia materialele semnificative asociate cu ultima acuzaţie”, a afirmat ITIA.
„În cele din urmă, decizia aparţine tribunalului independent. Domnișoara Halep are şi ea oportunitatea de a-şi pregăti înfăţişarea înaintea tribunalului”, a adăugat ITIA.
Paşaportul biologic al unui sportiv face posibilă monitorizarea diferiţilor parametri sanguini pe o perioadă lungă de timp şi ajută la identificarea potenţialelor încălcări ale regulilor antidoping.