Joe Biden repetă că SUA vor răspunde dacă houthi vor continua să atace. Londra apără legalitatea atacurilor sale împotriva rebelilor din Yemen

Operațiuni navale americane în Marea Roșie. Sursa: Profimedia
Operațiuni navale americane în Marea Roșie. Sursa: Profimedia
13 ianuarie 2024, 06:37 (actualizat 13 ianuarie 2024, 07:56)

Preşedintele Joe Biden, în primul său comentariu public după atacurile americane din Yemen, a reiterat vineri că SUA vor „răspunde” dacă rebelii „houthi vor continuă comportamentul inacceptabil”, transmite AFP. Și Marea Britanie a apărat vineri legalitatea atacurilor militare efectuate alături de Statele Unite împotriva rebelilor houthi din Yemen, repetând că a acţionat într-o situaţie de „legitimă apărare”.

Preşedintele american, pe care jurnaliştii l-au întrebat, în marja unei călătorii în Pennsylvania (nord-est), ce mesaj are pentru Teheran după ce SUA au atacat acest grup rebel a susţinut de iranieni, a replicat: „Am trimis deja mesajul meu către Iran„.

De asemenea, preşedintele Joe Biden a declarat vineri că el „crede” că atacurile americane împotriva houthi din Yemen nu au provocat „victime civile„.

Cred că nu au existat victime civile şi, din acest motiv, (loviturile sunt) un succes„, a spus el într-o scurtă discuţie cu jurnaliştii în timp ce vizita un magazin din Allentown, Pennsylvania. 

Aceste atacuri desfăşurate în noaptea de joi spre vineri ca răspuns la săptămâni de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roşie de către houthi sunt „necesare, legale şi proporţionale„, a insistat şeful diplomaţiei britanice David Cameron într-un clip video publicat pe X (fostul Twitter).

„Trebuie să fie clar pentru houthi că suntem serioşi când spunem că acţiunile lor împotriva navelor britanice şi a altor nave sunt complet inacceptabile”, a adăugat el.

Într-un interviu acordat Telegraph vineri seară, ministrul Apărării Grant Shapps a cerut regimului de la Teheran să se asigure că „intermediarii” săi din regiune, precum rebelii Hhouthi sau Hezbollah-ul libanez „îşi încetează activităţile„.

Downing Street şi-a publicat poziţia juridică cu privire la atacuri explicând că acestea vizează „ţinte atent identificate”.”A fost necesar şi proporţional să se răspundă la atacurile houthi”. „Regatul Unit este autorizat, conform dreptului internaţional, să folosească forţa în astfel de circumstanţe în care autoapărarea este singurul mijloc posibil de a face faţă unui atac armat real sau iminent, iar forţa utilizată este necesară şi proporţională”.

Armata britanică a desfăşurat trei nave în regiune: distrugătorul HMS Diamond, despre care Londra a spus că a contribuit la respingerea unui atac cu drone houthi la începutul acestei săptămâni, HMS Richmond şi HMS Lancaster echipat cu un elicopter de atac. Patru avioane de luptă Typhoon cu sediul în Cipru au participat la atacurile britanico-americane.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak, aflat în vizită la Kiev, a explicat că şi-a reunit în prealabil consiliul de miniştri şi a avertizat opoziţia în legătură cu aceste acţiuni, asigurând că luni va vorbi şi cu parlamentarii.

Ceea ce am făcut a fost o acţiune limitată şi necesară ca răspuns la o ameninţare specifică, într-o situaţie de autoapărare”, a insistat premierul pe canalele de televiziune britanice, adăugând că este necesar să se transmită „un semnal puternic” rebelilor houthi.

Loviturile americane şi britanice asupra Yemenului, care au ucis cinci persoane, au urmat după mai multe atacuri ale rebelilor houthi asupra navelor din Marea Roşie despre care aceştia susţin că au legătură cu Israelul, în semn de protest faţă de bombardamentele israeliene continue asupra Fâşiei Gaza. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite