Jocurile pentru statul „swing” Nevada. Latino-americanii cinici îl pot aduce pe Trump la Casa Albă
Locuințele tot mai scumpe și nivelul de trai tot mai greu îi îndepărtează pe latino-americanii din Nevada, stat susținător traditional al democraților, de Kamala Harris și îi apropie de candidatul republican Donald Trump. Fostul președinte le promite că va „repara sistemul”, fără să ofere însă soluții concrete.
Milioane de americani se confruntă cu criza locuințelor. Nevada, unul dintre statele „swing”, ar putea schimba rezultatul alegerilor. Jurnalista Jenny Medina, de la The New York Times, analizează situația împreună cu colegul ei, Michael Barbaro, în cadrul podcastului „The Daily”.
În acest moment, oricare tabără ar putea revendica Nevada, deși, timp de 20 de ani, democrații și-au pus baza în acest stat pentru a câștiga alegerile. Ultimul republican care a obținut susținerea Nevadei a fost George Bush, în 2004. Când Obama a câștigat în 2008, statul Nevada a reprezentat o victorie majoră pentru democrați.
14 la sută dintre alegătorii eligibili din acest stat sunt născuți din părinți non-americani, iar economia locală se bazează pe munca imigranților, așa încât migrația este o temă foarte sensibilă în Nevada, explică jurnaliștii NYT.
Partidul Democrat s-a bazat mereu pe Nevada, pentru că se consideră un partid al diversității, un partid al clasei muncitoare, iar mulți dintre cetățenii acestui stat nu au o diplomă de facultate, sunt foarte mulți hispanici, mulți asiatici și afro-americani. Deci este un stat important pentru democrați nu numai datorită celor șase electori, ci și ca simbol.
Republicanii își doresc Nevada, pentru că vor să aibă susținere și în rândul populației de culoare. Trump a petrecut mult timp în Nevada, atât anul acesta, cât și în ciclul electoral 2020. Dacă republicanii reușesc să cucerească acest stat, Trump va putea spune că îmbunătățește imaginea partidului, prezentându-l ca fiind mai divers, și le va putea da peste nas criticilor săi, care l-au acuzat că este prea rasist, pentru că a reușit să atragă acești alegători diverși, explică The New York Times.
Bătălia pentru Nevada și nehotărâții care pot decide rezultatul alegerilor
Tema centrală a campaniei electorale pentru locuitorii statului Nevada este economia, în condițiile în care pandemia a pus la pământ Las Vegas-ului. Oamenii se plâng de costurile locuințelor, spun că le este tot mai greu să locuiască acolo, că prețurile la chirii au explodat. Dacă, anul trecut, o persoană plătea 700 dolari pentru două camere, acum plătește 1.200 dolari, iar fiecare lună vine cu 100 dolari în plus la chirie.
Practic, acestor oameni li se destramă visul american, pentru care cei mai mulți s-au mutat în LA. Jurnaliștii au vorbit cu mai mulți agenți imobiliari care le-au spus că pentru cei mai mulți oameni fără facultate care muncesc în LA a devenit foarte greu să-și permit traiul acolo, față de cum era situația în urmă cu 10-20 de ani.
Mesajul lui Donald Trump pentru alegătorii din Nevada este că de vină pentru problemele lor sunt democrații, un mesaj care a prins la public. Kamala Harris le-a promis că va atrage fonduri private pentru a construi trei milioane de case și că statul îi va ajuta cu un avans de 25.000 dolari.
Votanții tradiționali pro-Trump vor continua să-l voteze pe Trump, iar cei pro-Biden o vor vota pe Kamala Harris, dar este un număr semnificativ de alegători nehotărâți și ei vor decide învingătorul în ziua alegerilor, explică NYT.
Jurnaliștii vorbesc de trei subcategorii în acest grup de indeciși. Majoritatea sunt persoane afro-americane sau latino, care trăiesc de la un salariu la altul.
O parte este progresistă, votează în mod traditional cu democrații, dar simte că formațiunea i-a uitat și va da votul unui al treilea candidat (nici democrat, nici republican).
O altă parte se va îndrepta spre Trump, sunt persoane care au votat cu Obama și care au crezut în promisiunile Partidului Democrat, dar simt că acești politicieni nu i-au ajutat cu nimic, simt că țara merge în direcția greșită și consideră că mai bine se întorc la epoca Trump, când măcar știau la ce să se aștepte. Mesajul lui Trump este că sistemul este greșit și că el va repara lucrurile, iar ei rezonează cu acest mesaj.
„Cred că nu mi-am mai dorit să am casa mea de când aveam 21 de ani. Simt că a devenit un vis prea îndrăzneț. În vis, am avea suficientă stabilitate financiară încât să ne luăm casă. Dar, când mă trezesc, mi se pare complet nerealist”, spune Armando Garcia, un tânăr de 26 de ani, care își împarte chiria cu partenera sa, cu alți doi colegi și cu câteva animale de companie.
Părinții lui Armando sunt din Mexic, iar tânărul s-a născut la San Diego. Familia s-a mutat în Las Vegas în 2005. După pandemie, Diego și-a pierdut unul din joburi, iar asta le-a dat peste cap viața tuturor celor cu care locuiește. Timp de câteva săptămâni, cu toții s-au gândit cu groază că vor fi nevoiți să doarmă în mașină sau prin casele cunoscuților. În cele din urmă, Diego și prietenii săi au reușit să scape de ordinul de evacuare, dar în continuare trăiesc de la salariu la salariu. Ei vor vota acum cu Trump, le-au spus tinerii jurnaliștilor de la The New York Times.
Al treilea grup de alegători indeciși spune că nu va ieși la vot. Ei sunt nemulțuiți de toți candidații, simt că politicienii i-au dezamăgit: „M-am săturat de toți. Și democrații și republicanii, aceleași gunoaie. Nu fac nimic pentru noi”.
Sentimentul general în Nevada este de dezamăgire. Oamenii sunt îngrijorați, frustrați și lipsiți de speranță. Oamenii sunt cinici când aud promisiunile politicienilor.
„Guvernul ar trebui să lucreze pentru mine, să-mi îmbunătățească viața, să le îmbunătățească viețile copiilor mei și deja văd cum copiii mei o duc mai rău decât mine”, este modul în care gândesc aceștia.
Oamenii au acest sentiment copleșitor că lucrurile se vor înrăutăți și, atunci, fie își doresc să renunțe, fie să arunce în aer sistemul. Dacă aceștia vor alege ultima variantă, Trump va câștiga Nevada. Și această mișcare va fi reprezentativă pentru comunitatea latino din întreaga țară, alegătorii muncitori sunt tot mai nemulțumiți de democrați și de faptul că visul lor american se năruie. Dacă acest cinism se va generaliza la nivelul electoratului, va juca un rol crucial în întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează jurnaliștii The New York Times.