Italia schimbă regulile de gestionare a fluxurilor de migranți. Două centre de primire au devenit operaționale în Albania
Italia schimbă regulile de gestionare a fluxurilor de migranți. Planul privind procesarea solicitanţilor de azil în afara graniţelor este cotroversat şi a stârnit numeroase reacţii. Peste câteva zile, Comisia Europeană va propune, la întâlnirea liderilor UE pe această temă, mai multe măsuri de înăsprire a poziției blocului comunitar cu privire la migrație.
Două centre de primire a migranților au devenit operaționale în Albania, țară din afara spațiului comunitar, în cadrul unui acord controversat semnat cu Italia.
Premierul italian Giorgia Meloni a calificat drept curajos acest acord.
Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei: Este un drum nou, curajos, fără precedent, care reflectă perfect spiritul European și care are toate premisele de a fi un drum bun de urmat și de alte națiuni din afara UE. De asemenea, îi mulțumesc din nou prim-ministrului albanez, Edi Rama, și întregului său guvern pentru că au crezut, alături de noi, în valoarea și eficiența acestei inițiative.
Rezidenţii albanezi sunt pregătiţi să îi primească pe migranţi şi nu văd nicio problemă în prezenţa acestora pe teritoriul ţării lor.
Sunt mai mult decât bineveniți, pentru că și noi avem copii acolo, în Italia. La fel cum copiii noştri au căutat o viaţă mai bună, la fel sunt şi ei aici, pentru o viață mai bună.
Italienii ne ajută și ar trebui să-i ajutăm şi noi pe ei. Migranţii sosesc aici din cauza problemelor pe care le au în ţările lor. Vor fi aici sub grija guvernului italian, cu toate cheltuielile. Nu ne deranjează, suntem bucuroși să îi sprijinim şi noi puțin.
Organzaţia non-guvernamentală Sea-Watch, care se ocupă cu salvarea migranților care încearcă să traverseze Marea Mediterană spre Europa, are un alt punct de vedere.
Giorgia Linardi, purtător de cuvânt Sea-Watch: Planul Italia-Albania este o modalitate de a eluda responsabilitățile privind azilul. Este încă o încercare de a militariza granițele și de a delega responsabilitățile pentru protecția persoanelor aflate în mișcare către alte state, pentru a se asigura că sistemul de justiție și societatea civilă nu pot monitoriza, denunța și proteja acele persoane.
Activitatea Sea-Watch este controversată şi criticată de mai multe guverne europene, care consideră că misiunile sale ar încuraja migrația ilegală. La rândul său, Sea Watch subliniază că obiectivul principal este salvarea de vieți omenești.