Italia: Ministrul culturii, suspectat că nu a citit cărţile pe care le-a jurizat pentru prestigiosul Premiu Strega
„Regret că afirmaţiile mele au fost interpretate greşit. Evident că am citit cărţile (candidate) la Premiul Strega, dar nu cu calmul pe care îl meritau pentru că, după cum veţi înţelege, am multe angajamente”, a susţinut acesta vineri, în declaraţii preluate de mass-media locale. „Vreau să spun că voi reveni asupra lor pentru a le analiza în profunzime. Cred că oricine iubeşte cultura s-a întors la o carte pentru a reciti un fragment care l-a impresionat”, a adăugat ministrul italian.
Sangiuliano a participat, în calitate de membru al juriului, la gala de decernare a Premiului Strega, cel mai important premiu literar al ţării, însă intervenţia sa a provocat controverse şi a fost reflectată pe larg pe reţelele de socializare.
La un moment dat în timpul ceremoniei, întrebat de prezentatoare, Sangiuliano a declarat: „Am fost atent la poveştile spuse în cărţile finaliste în această seară. Acestea sunt poveşti care te atrag şi te fac să reflectezi. Le voi citi”. Moment în care prezentatoarea Geppi Cucciari, de-a dreptul uluită, l-a întrebat: „Dar nu le-aţi citit deja?”. La care ministrul a răspuns: „Ba da, le-am citit, pentru că am votat, dar vreau să aprofundez aceste volume”. O explicaţie la care Cucciari a replicat ironic: „Adică intenţionaţi să treceţi de copertă”, după cum se poate auzi în înregistrarea video.
Câştigătorul celei de-a 77-a ediţie a Premiilor Strega a fost cartea „Come D’Aria” (Editura Elliot), a scriitoarei şi eseistei Ada D’Adamo, care a încetat din viaţă în aprilie, înainte de a afla că se numără printre cele cinci finaliste ale competiţiei.
D’Adamo a devenit astfel a douăsprezecea femeie care a primit – în cazul ei postum – cel mai important premiu al literelor italiene, care a marcat cariera unor scriitori de renume precum Alberto Moravia, Cesare Pavese, Elsa Morante, Natalia Ginzburg, Primo Levi, Nicola Lagioia sau Antonio Scurati.
sursa Agerpres