Israelul a întrerupt alimentarea cu energie electrică la ultima instalație din Gaza

Israelul afirmă că a întrerupt fluxul de energie electrică către ultima instalație din Gaza care încă mai primea energie de la Israel Electric Corporation.
„Tocmai am semnat un ordin de întrerupere imediată a alimentării cu energie electrică a Fâșiei Gaza”, a declarat sâmbătă ministrul israelian al Energiei, Eli Cohen, într-o declarație, adăugând că țara va «utiliza toate instrumentele pe care le are la dispoziție, pentru a asigura returnarea tuturor ostaticilor».
Israelul a întrerupt alimentarea cu energie electrică în Gaza în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023, în care au fost ucise peste 1 200 de persoane și 251 au fost luate ostatice, însă Israel Electric Corporation (IEC) a reluat de atunci alimentarea cu energie electrică a unei instalații de tratare a apelor reziduale în urma unei directive guvernamentale.
Un purtător de cuvânt al IEC a confirmat pentru CNN că: „Astăzi, a fost primită o directivă de a deconecta (electricitatea) de la instalație și acest lucru a fost făcut”.
Purtătorul de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, a sugerat că măsura ar avea un efect practic redus, având în vedere întreruperile anterioare. Cu toate acestea, el a criticat-o ca fiind „un comportament care confirmă intenția ocupației de a-și continua războiul genocidar împotriva Gazei, prin utilizarea politicilor de înfometare, în disprețul clar față de toate legile și normele internaționale”.
De când Israelul a lansat războiul împotriva Hamas în Gaza, ca răspuns la atacurile din 7 octombrie, locuitorii din Gaza se bazează în mare parte pe generatoare și pe energia solară pentru electricitate.
Politicianul israelian de extremă dreapta Itamar Ben Gvir a salutat ultima măsură a Ministerului Energiei și a îndemnat guvernul să meargă și mai departe, vizând combustibilul care a intrat în enclavă în urma acordului de încetare a focului și de luare de ostatici convenit între Israel și Hamas.
„Fâșia Gaza trebuie să fie complet și imediat izolată, atâta timp cât un singur ostatic israelian este ținut acolo”, a spus el. „Israelul trebuie să bombardeze depozitele uriașe de combustibil care au intrat în Fâșie ca parte a acordului nefericit, precum și generatoarele operate de Hamas”.
Vestea vine chiar în timp ce au loc discuții privind încetarea focului și acordul privind ostaticii între Israel și Hamas.
Săptămâna trecută, Israelul a anunțat că va opri intrarea tuturor ajutoarelor umanitare în enclavă pentru a face presiuni asupra Hamas să accepte noi condiții pentru prelungirea acordului de încetare a focului după expirarea fazei inițiale a armistițiului.
Israelul dorește să prelungească prima fază a acordului pentru a continua schimbul de ostatici, vii și decedați, în schimbul eliberării continue a prizonierilor palestinieni și a unui flux mai mare de ajutoare în Gaza – dar fără niciun angajament de a pune capăt definitiv războiului.
Hamas a insistat să meargă mai departe cu a doua fază a acordului de încetare a focului, care implică negocieri pentru o încetare permanentă a războiului din Gaza.
O delegație Hamas a sosit vineri la Cairo pentru a discuta acordul de încetare a focului și pentru a face presiuni în vederea unei potențiale a doua faze a acordului, în timp ce Israelul a declarat sâmbătă că a „acceptat o invitație” din partea mediatorilor susținuți de SUA de a trimite luni o delegație israeliană la Doha, „într-un efort de a avansa negocierile”.
O sursă israeliană a declarat pentru CNN că Israelul „dă o șansă negocierilor” înainte de a reveni la luptele din Gaza.
Trimisul special al președintelui american Donald Trump pentru ostatici, Adam Boehler, și-a exprimat duminică optimismul cu privire la un posibil armistițiu între Israel și Hamas în urma discuțiilor directe cu grupul militant din această săptămână.
„Cred că s-ar putea ajunge la ceva în câteva săptămâni. Voi spune că eu cred că există suficient pentru a ajunge la o înțelegere între ceea ce dorește Hamas și ceea ce a acceptat și ceea ce dorește Israelul și a acceptat. Și cred că există o înțelegere prin care pot scoate toți prizonierii, nu doar americanii”, a declarat Boehler lui Jake Tapper de la CNN în cadrul emisiunii «State of the Union».
Cincizeci și nouă de ostatici ar fi rămas în Gaza, dintre care mai mult de jumătate ar fi morți, potrivit biroului premierului israelian. Cinci dintre cei 59 sunt israelieni americani, dintre care doar unul – Edan Alexander – este încă în viață.
Duminică, un înalt oficial Hamas, Taher Al Nunu, a fost citat de Al Aqsa TV – un canal afiliat grupării militante – afirmând că aceasta nu se opune eliberării lui Alexander ca parte a negocierilor pentru încheierea războiului.
Hamas a transmis acest mesaj oficialilor americani în timpul discuțiilor recente axate pe punerea în aplicare a unui acord interimar menit să pună capăt războiului, a declarat Al Nunu.