Negocierile americano-iraniene pe dosarul nuclear de la Roma s-au încheiat „cu câteva progrese, dar fără concluzii”

A cincea rundă de negocieri între Iran şi Statele Unite privind programul nuclear iranian s-a încheiat vineri, la Roma, ‘cu câteva progrese, dar fără concluzii’, conform medierii omaneze, în contextul în care negocierile par că se împotmolesc în problema îmbogăţirii uraniului, transmite AFP.
ACTUALIZARE Spre ora 15:00 GMT, Oman a anunţat sfârşitul negocierilor după aproximativ trei ore de discuţii între şeful diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, şi emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
Negocierile s-a încheiat ‘cu câteva progrese, dar fără concluzii’, au declarat mediatorii omanezi.
‘Sperăm să clarificăm întrebările în suspans în zilele următoare pentru a progresa spre obiectivul comun de a ajunge la un acord durabil şi onorabil’, a scris pe X ministrul omanez de externe, Badr al-Boussaidi.
Aceste discuţii reprezintă cel mai înalt grad de angajament între cele două ţări de la retragerea unilaterală în 2018 a SUA din acordul internaţional încheiat în 2015 la Viena.
______________
Negocierile au început în jurul orei 13:45, ora Italiei (11:45 GMT), au raportat media iraniene precum Iran Nuances sau Tasnim.
Întâlnirea are loc la reşedinţa ambasadorului omanez la Roma, cu medierea ministrului de externe din Oman, Badr bin Hamad al Busaidi.
Potrivit televiziunii de stat iraniene, delegaţia ţării persane nu dispune de experţi tehnici în această rundă de discuţii, ca în ocaziile anterioare, deoarece urmăreşte să ‘clarifice’ poziţia americană.
SUA au subliniat ‘îmbogăţirea zero’ ca fiind ‘linia lor roşie’, în timp ce Iranul susţine că nu va exista un acord dacă această cerinţă este menţinută, aspect reiterat chiar vineri.
‘Zero arme nucleare = avem un acord. Zero îmbogăţire = NU avem un acord’, a declarat ministrul de externe şi şeful echipei de negociere iraniene, Abbas Araqchi, înainte de a pleca spre Roma.
‘Este timpul să decidem’, a adăugat el într-un mesaj adresat părţii americane, condusă de emisarul special al SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. Tensiunile între cele două ţări s-au intensificat după ce Witkoff a afirmat duminică la postul ABC că îmbogăţirea uraniului de către Iran reprezintă o linie roşie pentru Washington.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat marţi poziţia americană cu privire la îmbogăţire drept o ‘prostie’ şi o ‘neghiobie’ şi a prezis că negocierile nu vor duce nicăieri.
În pofida acestor tensiuni, preşedintele american Donald Trump crede că dialogul nuclear cu Iranul avansează ‘în direcţia bună’, după cum a subliniat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, conform căreia preşedintele SUA a abordat această negociere într-un apel telefonic cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu.
‘Au vorbit despre un posibil acord cu Iranul, despre care preşedintele crede că decurge pe calea cea bună’, a indicat Leavitt într-o conferinţă de presă.
SUA şi Iran au început negocierile pe 12 aprilie. Cea mai recentă întâlnire a avut loc pe 11 mai, ambele părţi calificând-o drept ‘îmbucurătoare’ şi ‘utilă’.
Până acum, capitala Omanului, Muscat, a găzduit trei dintre rundele de negocieri, iar capitala italiană una.