Iohannis: România nu acceptă discuțiile să existe o apărare europeană separată sau în paralel cu ce facem în NATO
Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat, luni, la reuniunea informală a liderilor UE, de la Bruxelles, nevoia de complementaritate între Uniunea Europeană şi NATO privind apărarea.
Iohannis a evocat în acest sens nevoia de finanţare adecvată văzută nu doar ca alocare de mai mulţi bani, ci şi ca folosire eficientă a instrumentelor de care dispunem deja.
Întrebat despre evoluția discuțiilor privind creșterea cheltuielilor pentru apărare, solicitată atât de președintele american Donald Trump, cât și de secretarul general al NATO, Iohannis a subliniat importanța unei abordări comune.
Cred că este bună și astfel de întâlnire informală, pentru că trebuie să ajungem până la urmă la niște puncte comune și trebuie să avem o abordare comună. Poziția României a fost de mult timp foarte clară. Eu am exprimat-o, am spus-o public și acasă și la Bruxelles. Noi credem că trebuie crescute cheltuielile pentru apărare și cred că România a dat un exemplu bun. Am ajuns la 2,5% din PIB, a declarat președintele.
Iohannis a evidențiat, de asemenea, necesitatea unei colaborări mai bune între industriile de apărare din statele membre ale Uniunii Europene, precum și nevoia unei standardizări în domeniul echipamentelor militare.
„Este clar că trebuie să lucrăm mult mai bine împreună. Industriile de apărare din Statele Uniunii trebuie să colaboreze mult mai bine. Trebuie să mergem spre o standardizare, ca să nu avem zeci de tipuri de armament. Este nevoie de o finanțare suplimentară comună, după părerea mea.”, a explicat acesta.
Președintele a precizat că rămâne deschisă întrebarea privind modalitatea de finanțare a unei astfel de inițiative. Unii lideri europeni propun includerea anumitor cheltuieli de apărare în bugetul Uniunii Europene, în timp ce alții consideră că fiecare stat ar trebui să-și finanțeze individual sistemul de apărare.
„Cum se poate realiza asta? Sigur, rămâne deschis. Unii propun să fie anumite cheltuieli incluse în fondurile europene, în MFF. Alții propun fiecare să-și plătească singur apărarea. Dar aici, evident, trebuie să găsim și cum să finanțăm, și cum să colaborăm, și cum să standardizăm, dacă vrem să avem o apărare europeană mult mai solidă.”, a declarat Iohannis.
În final, președintele a reiterat poziția României conform căreia apărarea europeană trebuie să rămână complementară NATO, și nu să devină o inițiativă paralelă sau separată.
„Dar în toată această discuție este foarte important să nu pierdem din vedere că noi ne apărăm fiind în NATO. Personal, și România nu acceptă discuțiile să existe o apărare europeană separată sau în paralel cu ce facem în NATO, fiindcă asta nu ar putea să funcționeze.”, a subliniat acesta.
Președintele a menționat că în iunie, în cadrul Consiliului European, va avea loc o discuție pe tema apărării, iar Comisia Europeană a primit sarcina de a elabora o carte albă a apărării pentru a defini mai clar liniile de acțiune viitoare.