Iohannis, diplomaţilor români: E necesar să continuaţi activ demersurile de atingere a obiectivelor noastre majore la nivel european
Şeful statului arată că agresiunea ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a creat turbulenţe în întregul sistem internaţional, care este nevoit să răspundă unei suprapuneri complicate de crize, iar România, ca membru al comunităţii de valori europene şi euroatlantice, participă şi contribuie direct şi substanţial la adaptarea strategică impusă de această nouă realitate ostilă.
„Prin contribuţii solide, credibile şi vizibile la nivel regional, european şi internaţional, ne-am implicat şi continuăm să ne implicăm proactiv şi consecvent în acţiunile multidimensionale de reacţie faţă de agresiunea Rusiei la adresa ordinii globale bazate pe reguli, pe toate palierele: politic, diplomatic, securitar şi umanitar, prin mobilizarea exemplară la nivelul societăţii româneşti. În tot acest context, diplomaţiei române îi revine astăzi, mai mult ca oricând, un rol deosebit în evaluarea permanentă şi rapidă a noii realităţi geostrategice şi în avansarea de căi de acţiune adecvate la nivel internaţional”, spune preşedintele Iohannis, potrivit Agerpres.
El precizează că există riscuri multiple care trebuie gestionate, iar România a arătat că are capacitatea de a-şi apăra interesele.
„În perioada următoare trebuie să continuăm să facem asta la fel de profesionist – mă refer în primul rând la planul securitar, în sens larg, fie că vorbim despre cadrul de securitate al NATO şi la nivelul Uniunii Europene, fie despre cel legat de asigurarea securităţii energetice, prin accesul la resurse, investiţii şi preţuri accesibile pentru cetăţeni, sau despre planul securităţii alimentare. Nu trebuie să neglijăm importanţa accentuată a asigurării resurselor tehnologice sau securizarea de noi lanţuri de aprovizionare”, mai spune şeful statului.
Preşedintele Iohannis menţionează că, în acest context, politica externă a României are o serie de constante care ghidează acţiunea diplomaţilor, unul dintre repere fiind reprezentat de acţiunea şi rolul României în cadrul Uniunii Europene.
„Trebuie să rămânem consecvenţi în a promova accelerarea reformelor destinate creşterii convergenţei şi a coeziunii, susţinerea valorilor fundamentale ale Uniunii, implementarea priorităţilor în materie de schimbări climatice – devenite tot mai acute şi cu impact direct asupra vieţii noastre de zi cu zi -, digitalizare, inclusiv securitate cibernetică, şi rezilienţă. În perioada următoare este necesar să continuaţi activ demersurile de atingere a obiectivelor noastre majore la nivel european – cu accent pe aderarea României la Spaţiul Schengen şi finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, afirmă el.
Şeful statului se referă şi la importanţa deciziei istorice a Uniunii Europene de acordare a statutului de candidat Ucrainei şi Republicii Moldova şi recunoaşterea perspectivei europene a Georgiei, la reuniunea Consiliului European din iunie.
Aminteşte că România sprijină consecvent şi puternic eforturile Republicii Moldova de integrare europeană şi programul de reforme al actualei guvernări de la Chişinău. El subliniază că eforturile de sprijin pentru Chişinău trebuie să continue pe toate dimensiunile.
„Trebuie să continuăm să susţinem parcursul european al acestor state, pe toate palierele. În egală măsură, sprijinul nostru pentru procesul de extindere cu statele din Balcanii de Vest rămâne prioritar pe agendă„, adaugă Iohannis.
El reiterează că România va continua să fie alături de Ucraina şi de cetăţenii acesteia, în strânsă coordonare cu partenerii euroatlantici, iar eforturile vor fi axate nu numai pe sprijinul pe multiple planuri, dar şi pe implicarea în procesul de reconstrucţie.
Preşedintele Iohannis mai arată şi că, în contextul agresiunii Rusiei, unitatea transatlantică a fost impecabilă. De asemenea, el salută marcarea în acest an a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.
Pe palierul NATO, potrivit preşedintelui, s-au înregistrat progrese semnificative, iar Summitul de la Madrid a reprezentat un moment de vârf în transformarea fundamentală a Alianţei, în deplin acord cu interesele de securitate ale României.
„La sfârşitul lunii noiembrie vom găzdui, la Bucureşti, reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO, un moment foarte important pentru aplicarea deciziilor Summitului de la Madrid şi pe care trebuie să-l pregătiţi foarte bine”, le-a transmis el diplomaţilor români.
Preşedintele Iohannis s-a referit şi la cooperarea regională, unde România îşi va asuma în 2023, pentru a doua oară, organizarea Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.
El îi îndeamnă pe diplomaţi să continue susţinut toate demersurile în vederea aderării la OCDE.
„În egală măsură, vreau să reamintesc faptul că aprofundarea relaţiilor şi a parteneriatelor strategice cu statele europene şi din afara spaţiului european cu care avem astfel de relaţii trebuie să rămână o preocupare constantă şi un element esenţial al politicii noastre externe. Este nevoie, totodată, de investirea de noi energii pentru a ne reconecta sau a ne păstra aproape, după caz, prietenii şi partenerii României din zona Orientului Mijlociu, a Golfului, Africii, Indo-Pacificului şi Americii Latine. În momentul de răscruce actual la nivel global, nu distanţele geografice contează, ci apropierea valorilor şi acţiunea în sprijin reciproc, atunci când este nevoie”, mai afirmă şeful statului.
Preşedintele Iohannis felicită personalul care activează în cadrul MAE la împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea ministerului.
„Diplomaţia română reprezintă un pilon esenţial prin care ţara noastră îşi atinge şi îşi protejează interesele naţionale, pe care îşi sprijină dezvoltarea şi creşterea rezilienţei strategice. Vă îndemn să continuaţi să vă asumaţi acest rol crucial! De asemenea, sprijinirea, în continuare, a cetăţenilor români aflaţi peste graniţe rămâne o prioritate pentru dumneavoastră”, mai spune Iohannis.