Investigaţie de amploare în Uniunea Europeană. Analgezice folosite și în România, reevaluate. Ministrul Sănătății face apel la calm

17 iunie 2024, 19:32 (actualizat 17 iunie 2024, 23:32)

Investigaţie de amploare în Uniunea Europeană, asupra efectelor adverse pe care le poate avea metamizolul, o substanţă conţinută de analgezice uzuale, folosite pe scara largă inclusiv în România. În urma investigației, informația de pe prospecte se poate schimba sau autorizația medicamentelor poate fi suspendată ori retrasă. E vorba însă de medicamente eficiente, spun specialiștii, așa încât trebuie stabilit cu exactitate dacă riscurile sunt mai mari decât beneficiile.

Agenţia Europeană a Medicamentului reevaluează mai multe produse care conțin metamizol, prezent în peste 15 produse farmaceutice comercializate şi la noi în ţară, printre care algocalmin, piafen și algozone.

Investigația a pornit la cererea agențiilor guvernului finlandez, care au observat mai multe decese la pacienți tratați cu metamizol, substanță de altfel interzisă în multe țări. Agenţia Română a Medicamentului anunţă că va participa la investigaţia europeană, care se va sfârşi în septembrie cu recomandări care pot duce, în funcţie de rezultate, până la retragerea metamizolului de pe piaţă. Până la concluziile evaluării, ministrul Sănătății face apel la calm.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Metamizolul este un produs care se folosește de mai mult de 100 de ani, algocalmin. Agranulocitoza pe care o produce în anumite cazuri, foarte rar – între unu la 10 mii și unu la 100 de mii de cazuri – era cunoscută. Nu e o chestiune necunoscută. Apare în prospect.

Agranulocitoza e o scădere bruscă a numărului de celule albe din sânge. Pacientul afectat nu mai poate lupta împotriva infecțiilor și riscă inclusiv complicaţii mortale. Efectul poate să apară doar după câteva administrări, ca o reacție alergică, însă e foarte rar.

Daniel Coriu, medic primar hematolog, Institutul Clinic Fundeni: În experiența mea am avut 4-5 cazuri de agranulocitaza. E adevărat formele sunt extrem de severe și pacienții vin la noi cu neutrofile aproape 0, stare febrilă și diferite complicații infecțioase. Medicamentul este foarte bun, îl folosim la febra rezistentă la alte antipiretice.

Producătorii internaționali de medicamente sunt precauți în declarații.

Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: Știința evoluează, pot să apară produse care să fie net superioare unui asemenea produs și cu efecte secundare mult mai puține și atunci un switch de pe un produs pe altul se poate realiza. Singura diferență e că poate era mult mai ieftin decât produsele cu care eram obișnuiți în piață.

Metamizolul a mai fost reevaluat la nivel european în 2010, tot din cauza agranulocitozei. Autoritățile au stabilit atunci ca medicametele care îl conțin să fie eliberate doar pe rețetă care să fie reținută în farmacie.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt, Colegiul Farmaciștilor din România: La nivelul statelor din nordul Europei incidența acestei afecțiuni de tip imuno-alergic este mult mai mare decât la statele din sud. Se ia în calcul numărul de reacții la nivelul fiecărui stat membru și se decide dacă este cazul sau nu să se considere că riscul este mai mare decât beneficiul.

Analgezicele cu metamizol sunt populare în România, dar acest efect advers e mai puțin cunoscut.

Dacă imediat după administrare apare starea de febră, ceea ce poate indica agranulocitoză, pacientul trebuie să întrerupă tratamentul și să se prezinte de urgență la medic, pentru a nu-și pune viața în pericol.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite