Inteligența artificială, dușmanul hoților de lemne. Metodele transportatorilor de ocolire a legii, descoperite în mai puțin de o secundă

8 aprilie 2024, 20:59

Inteligența artificială este dușmanul dovedit al hoților de lemne. În mai puțin de o secundă a descoperit șmecheriile prin care unii transportatori au vrut să păcălească sistemul informatic care monitorizează proveniența masei lemnoase. Cei care au încercat să ocolească legea s-au bazat pe faptul că funcționarii nu au cum să verifice sute de mii de avize lunar. Activiștii de mediu spun că inteligenţa artificială poate fi de ajutor, dar nu pune capăt furturilor.

Bancheta din spate a maşinii, o roată, o faţă de masă sau peisajul de la fereastra casei. Sunt fotografii încărcate în sistemul SUMAL pentru trasabilitatea lemnului, de cei care au vrut să fenteze legea, dar care au fost prinși cu ajutorul inteligenței artificiale.

Autorităţile au descoperit practica după ce au analizat peste 400.000 de avize de transport de lemn din noiembrie anul trecut. Și au găsit nereguli în 11 mii de cazuri.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Unii au făcut fotografii la un ecran crăpat în fotografia încărcată în SUMAL. Deci, o găinărie, un fals grosolan. Acele persoane au considerat că probabil personalul Gărzii Forestiere oboseşte la un moment dat dând clickuri acolo.

Legea e clară. Fiecare aviz se obţine având poze cu masa lemnoasă din mai multe unghiuri, cu numărul de înmatriculare al maşinii şi kilometrajul mijlocului de transport. Doar că e dificil pentru funcționari să verifice fiecare caz în parte.

Gabi Păun, preşedinte Agent Green: Inteligenţa artificială poate filtra aceste date şi eu vin cu o idee în plus – amenzi automate. Inteligenţa artificială ar putea fi programată în aşa fel încât atunci când detectează poze neconforme, pur şi simplu încărcătura din fotografie nu corespunde cu realitate sau încărcătura nu corespunde cu volumul declarat.

Şi mai apare o problemă, spun reprezentanţii ONG-urilor care apără pădurile.

Gabi Păun, preşedinte Agent Green: În cazul pădurilor, a lemnului care trece prin sistemul SUMAL, inteligenţa artificială poate ajuta numai pentru jumătate din lemnul exploatat în România, că numai jumătate intră prin SUMAL. Cealaltă jumătate de lemn este tăiată ilegal. Acolo inteligenţa artificială nu are ce să facă, decât dacă se vă acoperi întreg fondul forestier cu drone automatizate

În urma analizei s-a descoperit că inteligenţa artificială poate analiza documentele unui transport în mai puțin de o secundă. În timp ce o persoană are nevoie de trei minute. Dar a ieșit la iveală și o vulnerabilitate. Mai nou se fură lemn cu dubiţele.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: De cele mai multe ori, aceste autovehicule sunt închise, nu ştie nimeni cu exactitate ce transportă decât în situaţia în care ele sunt oprite în trafic. Aceste transporturi mici, dar foarte multe pot deveni o formă mascată a transporturilor ilegale de lemn.

Toate avizele suspecte urmează să fie verificate de Gărzile Forestiere, iar cei vinovaţi vor fi sancţionaţi și chiar cercetați penal.

Eugean Gioancă, inspector general adjunct, Garda Forestieră: În 2024, am dat 48 de sancțiuni contravenționale. Valoarea amenzilor: 247 de mii de lei.

Între timp, în Parlament încep dezbaterile pe Noul Cod Silvic, în procedură accelerată. Una dintre prevederi se referă la confiscarea vehiculului care transportă ilegal lemne.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite