Insula Santorini, cândva un paradis turistic, acum este pustie. Străzile sunt goale, multe magazine și restaurante s-au închis
În timp ce Santorini continuă să fie zdruncinată de cutremure şi majoritatea rezidenţilor au plecat în zone sigure, câţiva turişti s-au aventurat pe insula aproape pustie. Cândva supraaglomerată, aproape neîncăpătoare pentru grupurile mari de vizitatori, Santorini este acum un paradis pentru cei lipsiţi de teamă, care caută relaxare şi experienţe inedite.
Într-o transformare dramatică, insula Santorini, odinioară vibrantă și plină de turiști, a devenit acum aproape pustie. Seria de cutremure care a zguduit regiunea a determinat mulţi localnici să plece departe de pericol. Sunt însă şi excepţii: câţiva turişti curajoşi profită din plin de liniştea pe care o consideră o binecuvântare.
Tanzeel Shafi, turist: Am venit aici ieri, ne-a fost frică. Nu am văzut pe nimeni în aeroport, așa că ne-am speriat și mai tare. Dar, odată ajunși aici, oamenii au fost foarte primitori. Insula este aproape goală, dar ne place aici. Am simțit un cutremur aseară, soția mea s-a speriat destul de rău, dar este în regulă, totul este bine.
Străzile, altădată pline de lume, sunt acum goale şi multe magazine și restaurante s-au închis. Până acum nu au fost raportate pagube majore, dar experții avertizează că activitatea seismică poate continua.
Victoria Roussou, rezident Santorini: Eu şi soţul meu am decis să rămânem aici. Până acum, casa noastră nu prezintă semne de deteriorare, nici măcar nu am strâns vesela sau alte obiecte, toate sunt la locul lor… Cel mai rău este când se lasă întunericul, inimile noastre bat cu putere.
Un bărbat de 92 de ani îşi aminteşte seismul care a devastat regiunea în 1956, în urma căruia câteva zeci de persoane şi-au pierdut viaţa.
Yiannis Renieris, rezident Santorini: Dacă aţi fi auzit prin ce au trecut oamenii la cutremurul din 1956… A fost un val imens de praf, un praf care nu poate fi descris… Oamenii strigau că cealaltă parte a insulei s-a scufundat, însă nu se putea vedea nimic din cauza prafului…
În timp ce autoritățile monitorizează situația, viitorul insulei rămâne incert. De la începutul lunii, sute de cutremure cu magnitudinea de până la 5,2 pe Richter au fost înregistrate în Santorini și insula vecină, Amorgos. Activitatea seismică intensă a determinat guvernul elen să declare stare de urgență și să închidă școlile până pe 14 februarie.