Inovația de la MIT: Degetul robot cu simțire umană

Inovația de la MIT: Degetul robot cu simțire umană
Inovația de la MIT: Degetul robot cu simțire umană
23 octombrie 2023, 10:24

Alan (Jialiang) Zhao, student absolvent de inginerie mecanică și autor principal al proiectului, subliniază valoarea acestei invenții: „Senzorul nostru deschide noi posibilități pentru sarcini de manipulare realizate de roboți”. Până la această realizare, dezvoltarea unui senzor care să imite simțul tactil uman a fost o luptă continuă, implicând multe experimente și adaptări.

Echipa a trecut printr-o serie de provocări, de la asigurarea curburii corecte a oglinzii până la combinarea tuturor componentelor degetului într-un mod care să funcționeze optim. Zhao menționează dificultatea de a găsi componente perfecte, care să se potrivească simulațiilor lor.

Într-un final, prin combinarea a trei dintre senzorii lor într-o mână, cercetătorii au reușit să o testeze în diferite situații: prindere prin strângere, prindere laterală și prindere puternică. Rezultatele au fost impresionante, simulând cu succes abilitățile unei mâini umane.

Expresându-și opinia, Profesorul Monroe Kennedy III de la Universitatea Stanford subliniază importanța senzorilor opto-tactili în era robotică de astăzi, adăugând: „Îmbunătățirea simțului tactil al unui robot pentru a atinge abilitățile umane este o necesitate în dezvoltarea roboților”.

În afara utilizării în lumea roboților, această invenție are potențialul de a remodela domeniul proteticelor. În timp ce proteticele moderne utilizează deja degete robotizate, aceasta aduce un nivel suplimentar de realism și precizie. Asemenea inovații pot fi controlate prin mușchii rămași sau interfețe creier-computer, permițând utilizatorilor o experiență cât mai naturală. Capacitatea de a simula cu adevărat abilitățile degetelor reale este vitală pentru acei pacienți care își doresc să recâștige un nivel de autonomie și control asupra vieții lor.

În concluzie, inovația MIT, GelSight Svelte, oferă o lume de posibilități în ceea ce privește interacțiunea roboților cu mediul înconjurător și pentru pacienții care au nevoie de protetice avansate. Acest nou deget robot promite să ridice standardul în domeniul robotic și protetic, într-un viitor în care bariera dintre om și mașină devine din ce în ce mai estompată.

Un articol de Maria Chiriță

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite