Inițiative legislative în ultima sesiune parlamentară înaintea alegerilor. Ce proiecte susțin partidele

2 septembrie 2024, 21:14 (actualizat 2 septembrie 2024, 21:22)

Parlamentarii s-au întors din vacanță. Iar ultima sesiune înaintea alegerilor a început în forță. Fiecare partid a avut în prima parte a zilei ședințe de Consilii în care şi-au stabilit prioritățile legislative.

Măsuri pentru sprijinul pensionarilor, modificarea Codului Fiscal, dar şi Legea castrării chimice şi chiar o moţiune de cenzură împotriva guvernului Ciolacu, sunt câteva dintre iniţiativele lansate.

Modificarea pragului de la care vor fi impozitate pensiile este proiectul de forță care deschide sesiunea parlamentară. Documentul inițiat de liberali majorează plafonul de la 2000 la 3.000 de lei.

Și PNL și PSD susțin că proiectul va fi votat fără probleme.

Gabriel Andronache, deputat PNL: Am speranțe ca mâine să ajungă la vot final și să plece la promulgare. Sper să nu împiedice cineva prin proceduri neuzuale intrarea în vigoare a acestui proiect, ca de la 1 octombrie pensionarii să poată benefica de bani în plus la pensii. Avem pe ordinea zi la Camera Deputaților – eliminarea dublei impozitări pentru pilonul II de pensii.

Inițial, social-democrații intenționau să treacă proiectul neimpozitării pensiilor prin ordonanță de urgență. Premierul a venit și cu o explicație.

Marcel Ciolacu: Am vrut să testăm grupurile parlamentare cât de unite sunt ale PSD și PNL. Sunt ferm convins că vor face față grupurile parlamentare la această provocare.
Jurnalist: Și cine își asuma dacă de la 1 octombrie nu intra în vigoare?
Marcel Ciolacu: Vor fi în vigoare. Instrumentul ordonanței rămâne.

USR își propune să reducă risipa bugetară și să modifice Codul Fiscal.

Cristina Prună, deputat USR: Să plafonam veniturile celor care lucrează la stat la nivelul salariului președintelui. Pensiile speciale rămân tema importantă pentru USR, reducerea taxelor pe muncă.

Alianță pentru Unirea Românilor vrea să ducă la bun sfârșit proiectele depuse încă de la începutul mandatului.

Antonio Andrușceac, deputat AUR: Reducerea numărului de parlamentari la 300, alegeri în două tururi de scrutin. Legea castrării chimice cred că este de interes pentru toată lumea, legea malpraxisului medical, avem legea prin care vrem ca în rafturile magazinelor să găsim produse românești în proporție de peste 51 %.

În schimb, Forța Dreptei are un obiectiv major în această sesiune parlamentară și mizează pe sprijinul altor partide.

Ludovic Orban, deputat, preşedinte Forţa Dreptei: Lucrul pe care ni-l dorim cel mai tare este să dăm jos Guvern Ciolacu în această sesiune parlamentară printr-o moțiune de cenzură. Fac un apel la foștii colegi PNL să se decidă: sunt pe dreapta sau sunt pe stânga.

În ultima sesiune din această legislatură Camera Deputaților va avea un alt președinte interimar. Alfred Simonis va conduce Consiliul Județean Timiș, iar în locul lui a fost votat colegul sau de partid, Daniel Suciu.

Senatul României

Senatul a votat noul Birou permanent

Senatul a votat, luni, componenţa Biroului permanent pentru ultima sesiune ordinară a legislaturii 2020 – 2024.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite