Inginerul care transformă lemnul în artă muzicală

28 februarie 2025, 09:07

Din pasiune pentru artă, muzică şi prelucrarea lemnului, un inginer silvic de pe Valea Gimeşului, judeţul Harghita, petrece zile întregi în atelier pentru a face gordune, adică instrumente muzicale, care seamănă cu violoncelul, dar sunt de percuţie. Faima gordunelor a trecut hotarele până în SUA, de unde vin foarte multe comenzi.

Aşa sună un concert la gordună şi vioară. Ambele realizate de Hadnagy Lehel (Hodnoghy Lehel), un inginer silvic de pe Valea Ghimeşului, care a lăsat o carieră de succes într-o multinaţională şi a dat curs pasiunii sale: meştereste instrumente muzicale.

Hadnagy Lehel, lutier: M-am gândit că este o provocare. Hai, să vad dacă pot sa fac! Şi pana la urma am reusit, a iesit chiar bine, am vut niste comenzi. Cineva a aflat ca ama facut prima mea gorduna si a mai comandat trei şi pas cu pas, instrument dupa instrument. Deja am am ajuns la 100 de gordune facute. Au ajuns gordunele mele şi în Canada, şi în SUA.

Şi au trecut vreo 5 ani de când Lehel transformă lemnul în instrumente muzicale: ”Începe în pădure, văd acolo buşteanul… Dintr-un buştean ies două gordune. Cam aşa este.

A învăţat să cioplească gordune de la un meşter din Ungaria, prin anii ’90 şi acum vrea să ducă tradiţia mai departe prin fiul lui, care a învăţat deja să cânte la acest instrument. De făcut viori s-a apucat după un concert al lui Alexandru Tomescu, căruia i-a şi dăruit o vioară.

Hadnagy Lehel, lutier: Acum am ajuns deja la a şaptea vioară, am finalizat-o săptămâna trecută şi… vioara cu vioara, începe sa devină mai bine. Aşa se învaţă.

Fiecare instrument are o poveste şi ascunde un mesaj.

Hadnagy Lehel, lutier: Nişte inspiratii de ale mele sau gândurile mele. Și peste 100 de ani, poate un om va avea acces la sentimentele mele din atelier, ce am simțit atunci când am pus faţa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite