Luni 12 mai 2025 | București 14˚C / Cer acoperit

INFO ETNIC | Părinți departe de copii, legi departe de prezent și case aproape de hârtie. Dezbaterea este duminică, de la 11.00, pe TVR INFO

Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici
Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici
24 noiembrie 2023, 16:10

Pentru început ne conectăm la educație, un nou proiect afla sub semnătura Roma Education Fund, și vorbim despre copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Iar mai apoi, Active Watch ne aduce în atenție un nou raport de analiză: Locuirea precară și cea socială în București. Așa cum era de așteptat, comunitatea romă este cea mai expusă sărăciei locative și imposibilitații de a accesa dreptul la asistență socială. La final de ediție, deputatul Varujan Pambuccian, reprezentantul comunității armene în Parlamentul României, vorbește, în premieră, despre proiectul de lege privind stimularea horticulturii în medii controlate și horticulturii urbane.

Dezbaterea este duminică, 26 noiembrie, de la ora 11.00, în direct la TVR INFO și online pe TVR+ și pe pagina de Facebook Alte Minorități. Emisiunea poate fi urmărită şi în reluare, sâmbăta, de la ora 23.30, tot la TVR INFO.

Teodora Drăgoi și Boris Velimirovici îi vor avea invitați în dialog pe: Varujan Pambuccian, deputat, reprezentantul comunității armene în Parlamentul României, Ionela Cristea, director de programe Roma Education Fund și Irina Zamfirescu, manager program Active Watch.

HORTICULTURA, O MINORITATE A AGRICULTURII

“Am trecut prin Camera decizională a Parlamentului proiectul meu de lege privind stimularea horticulturii în medii controlate și horticulturii urbane. Legea se referă la definirea conceptului, condițiile de etichetare, și sprijinirea start-up-urilor care se încumetă să producă în acest fel legumele și o mare parte dintre fructele pentru consum uman, precum și furajele necesare în zootehnie. Producerea lor în medii controlate, complet izolate de mediul ambiant conduce la obținerea unor produse necontaminate chimic și biologic, necesită un consum foarte mic de apă (circa 5% din consumul horticulturii convenționale), producția este mai mare și se realizează într-un timp ceva mai scurt. Evident, orice ciclu de producție poate fi inițiat în orice moment al anului. Mai mult, pentru că producția nu depinde de locul în care ea se face, cheltuielile privind transportul și depozitarea produselor scad dramatic, la fel cum scad și cheltuielile cu forța de muncă, în special acolo unde sunt utilizate sisteme robotizate care asigură, în plus, necontaminarea produselor. Suprafețele de producție pot fi amplasate în sau în proximitatea centrelor de distribuție sau vânzare ale lor. Avem de a face cu produse din gama premium, lucru care estompează costurile cu energia electrică necesară acestui tip de horticultură în special pentru instalațiile de climatizare, menținerea atmosferei în condiții de curățenie și puritate ridicată și iluminarea culturilor.” (sursa: Facebook/ Varujan Pambuccian)

CONECTAȚI LA EDUCAȚIE

“Fundația Roma Education Fund (REF) Romania a organizat pe 21 noiembrie 2023 evenimentul de închidere al proiectului “CONECTAT la educație – abordare integrată pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate” ( cod MySmis 138823) – cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

Activitatea a avut loc la Școala Gimnazială din Valea Moldovei, județul Suceava, fiind prezenți la evenimentul organizat în format hibrid doamna Ionela Cristea – directoarea de programe a Fundației REF Romania, domnul Neculai Romică Floriștean – primar Valea Moldovei, doamna Elena Geamăn – directoarea Școlii Gimnaziale Valea Moldovei, doamna Mariana Onu – directoare la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava și domnul Lucian Dimitriu – inspector pentru minorități la Inspectoratul Școlar Județean Suceava.” (sursa: Roma Education Fund Romania)

GHID DE BUNE PRACTICI CARE AU CA SURSĂ POVEȘTI DE VIAȚĂ

“Proiectul acesta ne este foarte drag. În primul rând, pentru că am reușit să ne conectăm foarte bine cu membrii comunităților în care am lucrat, mulțumită directorilor și cadrelor didactice care s-au implicat dar și pentru că aceștia au găsit în noi un partener deschis.  În al doilea rând, pentru că ne-am îndeplinit câteva dorințe: am creat în fiecare școală spații de lectură viu colorate, pline de cărți și jocuri, provocându-i astfel pe elevi să descopere lumea fascinantă a lecturii, am scris și publicat o carte de povești la care aportul copiilor din proiect a fost major, am scos un ghid de bune practici plecând de la poveștile oamenilor din comunitățile în care am lucrat, aceștia devenind la rândul lor partenerii noștri în procesul de implementare ”, Ionela Cristea, director de programme REF.

RAPORT: LOCUIREA PRECARĂ ȘI LOCUIREA SOCIALĂ. COMUNITATEA ROMĂ, CEA MAI AFECTATĂ

“Raportul analizează modul în care autoritățile publice locale din București au înțeles, în ultimii 13 ani, să gestioneze problema injustiției sociale din zona locuirii, care afectează dur viața persoanelor vulnerabile, nevoite să trăiască în imobile improprii pentru locuire. Raportul analizează și relația dintre autoritățile publice și aceste familii.

Atragem atenția că, în București, persoanele de etnie romă sunt în mod disproporționat afectate de sărăcie locativă și de imposibilitatea de a accesa dreptul la asistență socială.

În opinia asociației ActiveWatch și a Fundația Parada, în România nu a existat și nu există, cu adevărat, un proiect politic dedicat accesului la locuire decentă. În lipsa unei locuințe sigure, oamenii nu pot accesa drepturi fundamentale precum dreptul la sănătate sau dreptul la viață privată și de familie, chiar dreptul la educație sau la proiectarea unui viitor. De multe ori, chiar dreptul la identitate se vede condiționat de locuire. Accesul la identitate realizat prin intermediul cărților de identitate provizorii fiind deseori aleatoriu, iar exercițiul drepturilor la care acestea dau naștere fiind inferior celui oferit de cărțile de identitate obișnuite. Lipsa obligațiilor pentru autoritățile locale cu privire la o agendă de locuire publică ne-a adus în situația în care, în București, oamenii așteaptă mai bine de 20 de ani pe liste de priorități pentru a putea accesa o locuință socială. Asta în ciuda faptului că, teoretic, există fonduri guvernamentale disponibile pentru locuire socială.” (sursa: Raportul “Locuirea precară și locuirea socială în București – hârtii multe, locuințe puține.”, Active Watch)

Întâlniri în direct cu telespectatorii, din cel mai mare studio al Televiziunii Române, dezbateri ample privind evenimentele majore din societatea românească ce au un impact şi asupra celor 20 de minorităţi naţionale. Astfel se poziţionează emisiunea INFO ETNIC, ce poate fi urmărită în fiecare duminică, de la ora 11.00, la TVR INFO. Jurnaliştii TVR Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici analizează, alături de invitații lor, cele mai importante momente din viaţa comunităţilor etnice care trăiesc pe teritoriul ţării noastre.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite