Incident șocant la Târgu Mureș. Un adolescent de 14 ani a împușcat un tânăr în urma unui conflict

9 octombrie 2024, 13:03 (actualizat 9 octombrie 2024, 18:19)

Violența capătă noi forme în România. La Târgu Mureș, un copil de 14 ani a împușcat un adolescent de 17 ani, cu un pistol cu aer comprimat, pentru că a refuzat să-i dea bani. Specialiștii spun că și minorii ar trebui să răspundă penal, pentru că sunt din ce în ce mai multe cazuri în care sunt folosiți pentru comiterea infracțiunilor.

Informaţii și imagini cu impact emoţional. La numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Victima, împușcată în burtă, a avut nevoie de îngrijiri medicale timp de câteva zile. S-a întâmplat la Târgu Mureș pe 22 septembrie, dar poliția l-a găsit abia acum pe cel suspectat de agresiune.

Adolescentul a fost reținut și e anchetat, la fel și adultul de la care ar fi obținut arma.

La domiciliul minorului au fost găsite încărcătoare pentru pistoale de tip airsoft, proiectile, precum și un pistol airsoft.

În oraș au mai fost conflicte grave între minori. În februarie, patru adolescenți între 14 și 17 ani au bătut doi minori. Unul dintre aceștia a avut nevoie de mai multe zile de îngrijire, în urma loviturilor primite.

În martie, un elev de clasa a VIII-a a fost dus la Poliție, după ce a agresat verbal și fizic o profesoară.

Tot mai mulţi minori implicaţi în violenţe

Și Jandarmeria Capitalei are o statistică îngrijorătoare.

Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti: În ultimii ani, se observă o scădere a mediei de vârstă a membrilor galeriilor, adeziunea acestora la diferitele facțiuni de suporteri intervenind încă de la vârste fragede (10-12 ani), fiind astfel implicați și în săvârșirea de fapte antisociale. Minorii, în mod special cei sub 14 ani, sunt utilizați de către galerii pentru a introduce materiale pirotehnice sau alte obiecte interzise pe stadioane, fiind încurajați că nu vor răspunde penal sau contravențional, pentru faptul că sunt minori.

Din ce în ce mai mulți minori încalcă legea pe stadioane. Zeci de adolescenți au fost sancționat în ultimele două sezoane competiționale și câtorva li s-a interzis accesul în arenele sportive între 6 luni și un an.

Minorii, folosiţi pentru comiterea infracţiunilor

Specialiștii insistă pentru schimbarea legilor, adaptate la realitatea îngrijorătoare.

Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPPC: Vârsta de incriminare trebuie scăzută la 12 ani, în prezent minorul sub 14 ani nu răspunde penal, pentru că sunt din ce în ce mai multe infracțiuni comise de minori. Pentru că ei nu răspund penal și foarte puțini ajung să fie condamnați, la un moment dat și doar pentru fapte foarte grave.

Adrian Cuculis, avocat: Mai degrabă părinții ar trebui să fie cei care să răspundă chiar penal, ar trebui să se impună treaba aceasta. Nu avem așa ceva în momentul față, ar fi o premieră dacă am schimba legislația. Dacă ei știau că aveau copiii lor un asemenea comportament și i-au mai mai prins și în trecut având astfel de comportamente, ei ar trebui să răspundă nemijlocit de faptele copiilor lor.

Minorii sunt cel mai adesea implicați în bătăi, folosirea armelor, dar și trafic de droguri.

În februarie, un tânăr de 17 ani din Cluj-Napoca a fost arestat după ce a fost prins când vindea stupefiante altor minori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Adolescent salvat de la suicid după ce a sunat la Telefonului Copilului