Încă un pas pentru testarea antidrog a elevilor: doar în cazul celor care prezintă simptome ale consumului și numai cu acordul părinților

5 septembrie 2023, 19:28

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Primul aspect asupra căruia autoritățile au căzut de acord în ceea ce privește testarea antidrog a elevilor la școală este acela că testarea nu va fi făcută în masă, ci va fi făcută doar în cazul acelor elevi care prezintă simptome ale consumului de droguri. De asemenea, un alt aspect extrem de important este acela că testarea nu va fi făcută în lipsa unui acord scris al părinților, dacă elevul este minor sau în lipsa unui acord al elevului în cazul în care acesta este major.

Elevă: Eu sunt de acord cu asta, mi se pare o decizie bună. (E o problemă la şcoală cu consumul de droguri?) Da. Sunt foarte mulţi tineri între 14 şi 18 ani care frecventează. (E vorba de pastile, ţigări mă refer la acele joint-uri). Da, de toate. (Chiar în şcoală sau în afara şcolii?) Şi. Şi. Am văzut şi în şcoală, dar mai mult în afară. Se feresc.

Elevă: Se comportă diferit, au şi ochii mai roşii. Pe termen lung se vede schimbarea. Sunt pur şi simplu mai trişti, n-au chef de viaţă.

(Vă veţi da acordul să se facă testare antidrog la şcoală?) Cred că da. Dacă prezintă simptome ale consumului mă ocup eu de el, nu şcoala, spune un tată.

Autorităţile anunţă că, în perioada următoare, vor căuta soluţiile legale pentru a face testare antidrog la şcoală.

Un Document prin care autorităţile se angajează să facă acest lucru a fost semnat la Ministerul Afacerilor Interne şi cuprinde şi măsuri de combatere a violenţei în şcoli.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Planul prevede descoperirea consumului de droguri în şcoli şi eliminarea acestuia implicând părinţii.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: (Cine va lua decizia că un copil trebuie testat?) Aceasta va fi o chestiune care se va stabili. Noi ne dorim ca profesioniştii, cei care au competenţe în ceea ce priveşte identificarea semnalmentelor, să poată sa facă aceste sesizări şi să existe în primă fază o comunicare cu familia.

Şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii exclud varianta testării în masă.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Această testare trebuie să ţină cont de două principii, cel al nediscriminării şi cel al evitării stigmatizării. Testarea rapidă pentru consumul de droguri nu necesită neaparat personal medical, necesită un personal instruit.

Autorităţile anunţă şi programe de prevenţie a consumului de droguri. Iar Ministerul Culturii vine cu ideea ca personalităţile să intre în dialog cu elevii pe această temă.

Există și un număr special, 119, unde pot fi reclamate situațiile în care copiii au nevoie de ajutor, inclusiv în cazul în care au consumat droguri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Crește consumul de droguri și alcool în rândul elevilor