Sezon plin de infecţii respiratorii. Record de bolnavi la urgențe. Şase oameni au murit din cauza virusului gripal
Creşterea numărului de cazuri de infecţii respiratorii începe să pună probleme şi pe oameni, dar şi pe sistemul medical. La Iaşi, un singur spital a înregistrat un record de bolnavi. Medicii spun că nu au avut atât de multe cazuri într-o singură zi, în toată istoria de 25 de ani. Suntem în pragul unei epidemii, spun alţi specialişti în boli infecţioase. Cu toate acestea, masca e doar o amintire a pandemiei, prea puţini o poartă. Iar dacă se îmbolnăvesc, mulţi se bazează pe leacurile băbeşti.
În plin sezon de infecţii respiratorii, cu zeci de mii de cazuri raportate săptămânal, abordarea în faţa unei eventuale îmbolnăviri e tratată diferit.
Este o perioadă în care camerele de gardă ale spitalelor de copii şi cele ale unităţilor medicale de boli infecţioase sunt pline până la refuz de mici pacienţi sau adulţi pe care gripa, pneumonia, infecţiile respiratorii sau Covid-ul i-au pus la pat.
Pe 3 ianuarie, la Iaşi, la Spitalul Sf. Spiridon, a fost înregistrat un record de bolnavi la urgenţe. Au fost 380 de pacienți în 24 de ore, cu 50% peste media obișnuită, de circa 250 cazuri pe zi.
Diana Cimpoeșu, medic-şef UPU Smurd Iaşi: În mod clar în aceste zile au fost multe cazuri, mult mai multe decât în luna anterioară, în fiecare zi de viroze respiratorii, de gripă A şi de Covid, cele mai grave fiind cele cu gripă A.
Şi Spitalul Victor Babeş din Capitală e aproape plin.
Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti: Probabil că suntem în pragul unei epidemii (n. r. de gripă) având în vedere creșterea aceasta accelerată a numărului de cazuri în ultimele două-trei săptămâni. Probabil că începerea școlii și revenirea oamenilor din concedii, din minivacanța de sărbători va duce la o explozie de cazuri.
Cele mai recente date arată că, între Crăciun şi Revelion, au fost raportate aproape 54.000 de cazuri de infecţii respiratorii şi în jur de 3.300 de cazuri de gripă. Şase oameni au murit din cauza gripei.
Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov: În primul rând, dacă vrem să nu facem gripă sau Covid trebuie să ne vaccinăm. Din cei pe care i-ați văzut la camerele de gardă sau internați în spital sau cu decese declarate de gripă sau Covid, 99% sunt nevaccinați.
Simin Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti: Vaccinul antigripal se face până la sfârșitul sezonului de gripă, până la primăvară. Anticorpii postvaccinare apar în termen de zece zile, cel mai devreme de la momentul vaccinării. Imunitatea nu se instalează instantaneu.
Medicii atrag atenţia că leacurile băbeşti duse la extrem le-ar putea pune oamenilor viaţa în pericol.
Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov: E foarte important într-o răceală să te hidratezi. Utile sunt și compresele reci cu apă sau apă jumătate cu spirt și frecțiile, pentru că ele pun sângele în mișcare și ajută la răcorirea organismului. În schimb, sunt alte leacuri băbeşti care ar trebui să fie evitate. De exemplu, se folosesc comprese fierbinţi cu mămăligă care pot să producă arsuri.
Foarte importantă rămâne prezentarea cât mai repede la medicul de familie sau la spital.
În aglomeraţie, masca ar trebui purtată permanent, spun medicii.