Importurile de petrol au scăzut cu 90%. Creşte producţia de energie din surse regenerabile
Importurile de gaze ajungeau în 2021 la 155 de miliarde de metri cubi.
În 2022 am redus cu mai bine de jumătate până la 80 de miliarde de metri cubi, iar anul acesta nu au fost mai mult de 40-45 de miliarde de metri cubi, deci o reducere cu mai bine de două treimi.
Ne apropiem de iarnă și cu toții ne întrebăm cum va fi!? Teoretic bine, mai ales că suntem mai pregătiţi ca iarna trecută.
În Uniune, gradul de înmagazinare a gazelor a ajuns la o medie de 98,63%, iar România este în topul țărilor care s-a preocupat de aceasta problemă.
În această perioadă am învățat că trebuie să ne îndreptăm către surse regenerabile de energie. Sunt mai ieftine și poluează mai puţin.
Emisiile de gaze cu efect de seră în blocul comunitar european au scăzut în 2022 cu aproximativ 3% și dacă facem o comparație cu anii 90, reducerea e de peste 32%. Uniunea și-a redus cererea de gaze cu peste 18% în ultimii 5 ani, făcând o economie de 53 de miliarde de metri cubi.
Același raport mai arată că în 2022 în blocul comunitar 39% din energia electrică a fost produsă din surse regenerabile, iar în luna mai energia eoliană și solară au depășit pentru prima dată combustibilii fosili în producția de energie electrică a UE.