Importăm carne de vită din Australia, Argentina și SUA. După „Alege Oaia”, am putea avea și programul „Alege Vaca”
În centrul Bucureștiului, restaurantele se aglomerează la ora prânzului. Tot mai mulţi clienți comandă friptură de vită. Mulţi se miră când află că primesc carne din import, adusă chiar şi de la peste 13.000 de kilometri.
„Importăm din Australia, Argentina și SUA. (…) Nu am găsit producători locali, furnizori locali de materie primă”, subliniază Dragoș Panait, proprietarul unui restaurant.
„În România nu găsim o carne care să aibă același conținut de grăsime și de frăgezime pe care noi o căutăm”, confirmă și chef Marian Huzu.
Patronii localurilor cumpără lunar din străinătate tone de carne de vită. E mai scumpă decât cea din România, dar gustul şi performanţa preparatelor sunt de multe ori peste aşteptări.
România are peste două milioane de bovine și este între primele 10 țări europene după numărul de animale, dar producția de carne este foarte scăzută: mai puțin de 3% din câtă există în Europa.
Explicaţia este simplă: fermerii au fost stimulați să crească vaci pentru lapte, nu rase de carne. Acum, situația s-ar putea schimba.
Pentru rasele de carne, subvențiile se ridică la 760 de euro pe animal.
Laptele se vinde tot mai ieftin, cu mai puțin de un leu pe litru, aşa că mulți fermieri din județul Suceava au pus bazele unei asociații a crescătorilor de vaci pentru carne. Şi vor să câștige piața.
Afacerile ar deveni prospere dacă fermierii îşi vor vinde marfa şi în magazine.
Carnea de vită este cel mai scump produs din măcelarii. Un kilogram de antricot poate să coste chiar și 100 de lei, de 6 ori mai mult decât kilogramul de carne de porc, transmite Cătălin Deacu, jurnalist TVR.
În România, producția de carne de bovine a reprezentat, anul trecut, mai puțin de 10% din total.
Ministerul Agriculturii vrea să încurajeze consumul de carne de vită și ar putea iniția o campanie după modelul „Alege Oaia”.