Imagini transmise de NASA cu cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol

27 iulie 2018, 16:57

NASA a transmis LIVE eclipsa de Lună, cu ajutorul mai multor observatoare:

Eclipsa de Lună, observatorul din Santorini, Grecia:

(w620) Eclipsa de

Eclipsa de Lună, observatorul Bareket:

(w620) Eclipsa de

Eclipsa de Lună, International Astronomy Center:

(w620) Eclipsa de

Eclipsa de Lună, aproape de punctul maxim:

(w620) Eclipsa de

Observatorul din Iohannesburg, Africa de Sud:

(w620) Eclipsa de

Observatorul din Santorini, Grecia:

(w620) Eclipsa de

Observatorul din Perth, Australia:

(w620) Eclipsa de

International Astronomy Center:

(w620) Eclipsa de

Observator Bareket:

(w620) Eclipsa de

Observatorul din Abu-Dhabi:

(w620) Imagine cu

 

În această noapte avem cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol. Va dura aproape două ore şi, dacă vom avea noroc şi va fi senin, o vom putea vedea din orice colţ al ţării. Andra Soceanu este acum la Observatorul Astronomic din Bucureşti.

103 minute, atât va dura cea mai lungă eclipsă din acest secol. O să observăm cum Luna se va înroși începând cu partea stânga, apoi se va acoperi complet. Iar dacă sub ea o să vedem un astru mic și strălucitor, aceea este planeta Marte.

Adrian Șonka, astronom: „Ceea ce nu s-a mai întâmplat și se va mai întâmpla abia în 2091 este să ai o eclipsă de Lună și sub ea să fie planeta Marte. La ora 23.22 va fi maximul, Luna va fi în centrul umbrei. Roșul vine de la faptul că cerul, de pe pământ, este albastru. Lumina care ajunge pe Lună în timpul eclipsei trece prin atmosfera pământului și albastrul este păstrat de atmosfera pământului și tot ce ajunge pe Lună ar fi combinațiile roșu-galben și partea care nu este albastră”.

Cu ajutorul unui telescop pot fi observate și alte trei planete: Venus, Jupiter şi Saturn. Dar de acest fenomen ne putem bucura numai dacă avem noroc de cer senin.

Eclipsa va putea fi văzută în Europa, Africa, Rusia, Asia și Australia. Față de România, Luna se va afla la peste 400 de mii de km. Cu cât e mai departe, cu atât Luna stă mai mult sub umbra Pământului. Pentru cei mai curioși, Observatorul astronomic va fi deschis în noaptea eclipsei între orele 21.00 și 03.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite