Ilie Bolojan, la bilanțul mandatului: Două domenii au fost importante, politica externă și apărarea

21 mai 2025, 16:02 (actualizat 21 mai 2025, 19:23)

Președintele interimar Ilie Bolojan și-a prezentat bilanţul mandatului său interimar, despre care a spus că a avut două domenii importante, cele care țin de politica externă și de apărare. Am avut în vedere ancorarea acestor domenii pe doi piloni: Pilonul apartanenței noastre la UE și apartanența la NATO și relația cu SUA, a spus Ilie Bolojan.

Declarații Ilie Bolojan:

Cu câteva zile înainte de finalul mandatului de președinte interimar al României, Ilie Bolojan a făcut un bilanț, dar a răspuns și la unele întrebări de care societatea este extrem de interesată, mai ales în contextul ultimelor evenimente. Pentru că situația economică a României este dezastruoasă, Bolojan consideră că exact acest aspect reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa României.

-Acest mandat a fost preluat în condiții dificile, cu o cotă scăzută de încredere, într-un climat de tensiuni sociale și a fost derulat tot în condiții dificile, în precampanie și campanie electorală, condiții de turbulențe în politica internațională.

-două domenii au fost importante, cele care țin de politica externă și de apărare. Am avut în vedere ancorarea acestor domenii pe doi piloni: Pilonul apartanenței noastre la UE, care înseamnă pentru noi condiții pentru prosperitate, valori, fonduri europene, dezvoltare. Al doilea – apartanența la NATO și relația cu SUA, pentru că NATO este o entitate eficientă și respectată, cât timp principala forță militară care asigură funcționarea a NATO și capacitatea de reacție este prezentă și ăși menține toate angajamentele și, deci, consolidarea relațiilor cu Statele Unite și parteneriatul strategic a fost al doilea pilon important.

-Toate întâlnirile, toate participările la summituri, poziționările noastre externe au urmărit acești doi piloni. Am avut poziții clare, constante, în toată această perioadă, atât în ceea ce privește războiul din Ucraina, unde am susținut o pace justă și respectarea dreptului internațional, lucru care este și în interesul țării noastre. În ceea ce privește R. Moldova, am susținut în permanență parteneriatul cu această țară-soră pentru noi, și am făcut tot ceea ce a fost posibil pentru a întări relațiile de colaborare din toate punctele de vedere.

-De asemenea, pozițiile României din cadrul UE și ale Consiliului European au fost predictibile, convergente cu Guvernul României și astfel cred că am contribuit la consolidarea imaginii unei țări pe care te poți baza, o țară predictibilă și sigură.

-În toată aceastăperioadă au fost discuții foarte importante legate de domeniul Apărării, care a însemnat consolidarea Flancului de Est în NATO, întărirea industriei naționale de apărare, integrarea acesteia în lanțurile valorice ale industriei europene și accesarea fondurilor europene care ne sunt puse la dispoziție prin programele pentru apărare, și a fost un capitol important pe care l-am derulat împreună cu MApN, Ministerului Economiei și Guvernului.

-O altă direcție importantă a fost cea legată de stabilitatea politică internă și de dialogul instituțional. Colaborarea cu Guvernul în această perioadă a fost o prioritate, în condiții de deficit bugetar mare instabilitatea politică înseamnă complicații și mai mari, și dacă am făcut ceva, cred că această stabilitate a conrtibuit la derularea unor procese normale și a fost o direcție importantă și se cuvine să mulțumesc Guvernului României, fostului premier Marcel Ciolacu, tuturor miniștrilor, pentru această colaborare pe care am avut-o, care a însemnat că în materie de poziționări externe, pe componentele de energie, de competitivitate, am avut poziții elaborate, și toate angajamentele pe care ni le-am luat au fost respectate și direcțiile au fost stabilite împreună cu Guvernul.

-O componentă importantă, legată de dialogul interinstituțional și de stabilitate a însemnat organizarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestor alegeri, de la cei care au fost prezenți în secțiile de votare, de la reprezentanții MAI care au asigurat securitatea votului, siguranța urnelor, protecția secțiilor de votare și a cetățenilor, până la STS, BEC, care au avut uhn rol important și consider că am avut alegeri desfășurate în bune condiții, în condiții de dezbateri politice, de libertate, de normalitate și românii și-au exprimat punctul de vedere și prezența mare la vot și derularea fără incidente și fără observații din partea celor care au supravegheat aceste alegeri, aratăcă a fost o organizare bună și le mulțumesc tuturor celor implicați.

-În această perioadă, pozițiile țării noastre au depins și de consultările cu ceilalți factori instituționali, cu partidele politice, cu europarlamentari, cu mediul economic, în așa fel încât să existe un dialog, de exemplu poziționările pe politica externă au fost făcute după consultarea cu partidele politice.

-Un alt domeniu important a fost de a recâștiga încrederea nu doar în insitutția prezidențială dar și în general, în autorități. Și partea de transparență în ceea ce privește cheltuielile instituției, de dialog și de comunicare cu presa sau cu cetățenii, atunci când a fost nevoie, partea de deschidere a Palatului Cotroceni, sunt elemente de bază care au contribuit la câțiva pași necesari, dar nu suficienți, pentru alucra la creșterea încrederii în instituție.

-Mulțumiri echipei de consilieri prezidențiali și colegilor din acestsă instituție, toate au fost făcute cu sprijinul lor. Am colaborat bine cu toate autoritățile, tuturor le mulțumesc. Un mare mulțumesc cetățenilor României, pentru că fiecare, acolo unde este și care-și face datoria, duce această țară pe umerii lui și pentru mine a fost o mare onoare să fiu în serviciul României, la Cotroceni, timp de 100 de zile.

-Concluzii: Pentru a juca în plan extern, la potențialul maxim al țării noastre, avem nevoie de consesn pe temele importante: pe relația cu SUA, pe relația cu UE, aceste relații nu sunt antagonice, ci sunt complementare și sunt o simbioză. Cu cât lumea politică înțelege că putem avea un potențial maxim pe aceste teme și nu doar pe ele, dacă există un consens, cu atât vom putea fi mai bine poziționați și-i vom putea reprezenta pe cetățenii României mai bine și în anii următori. Dacă vrem ca în plan intern să dăm randamente maxime, este nevoie de o colaborare între această instituție și Guvern, în primul rând, pentru că fără o colaborare și o poziționare pe problemele de politică externă, pe apărare, pe zona de justiție, pe economie, fără o consultare în așa fel încât pozițiile noastre să fie convergente în exterior, indiferent cine se duce să ne reprezinte, din nou, nu putem livra maxim posibil pentru români în condițiile date. A treia: performanța se face cu profesioniști. Atunci când ai profesioniști pe cât mai multe poziții, când sfaturile lor îți ghidează acțiunile, atunci capacitatea de a greși scade și deciziile pe care le iei sunt cât mai corecte posibil. Asta e valabil peste tot.

-În ultimul rând, cred că încrederea se recâștigă prin respectul pentru cetățenii României. Dar acest respect nu trebuie să-l facem doar verbalizat, ci trebuie să-l facem prin ceea ce realizăm în fiecare zi, prin comportamentul nostru, prin atitudinea noastră, prin modul în care ne exercităm o funcție, și cred că românii merită mai mult respect, și asta e o chestiune importantă pentru cei care suntem pe funcțiile publice, și trebuie să-i respectăm, indiferent de opțiunile lor politice, indiferent de criticile lor, și să încercăm, pentru că aceasta va fi o problemă importantă în perioada următoare, să reunim Româniile noastre. Vă mulțumesc încă o dată și vă stau la dispoziție pentru orice fel de întrebări.

Întrebări și răspunsuri:

-(Veți reduce banii de la partide, vă gândiți să limitați banii de publicitate electorală?) Consider că sumele alocate partidelor pot fi reduse în perioada următoare, dar reglementate în așa fel încât, după modelul fundațiilor germane, aceste sume să se ducă să se ducă în principal pe pregătirea membrilor acestor partide, traininguri, pentru că astfel această investiție se va întoarce în favoarea cetățenilor. În perioada următoare, noul președinte, dl Nicușor Dan, va avea consultări, se va face o propunere. Probabil va dura câteva zile.

Întrebat dacă își dorește să fie premier, el a răspuns: ‘Pentru a fi un premier eficient, ai nevoie de o majoritate parlamentară, de autoritate, de parteneri, nu este vorba dacă îți dorești sau nu și niciun premier nu va putea fi performant dacă nu va avea cei mai buni miniștri și echipe de profesioniști în jurul său’. 

-(Ce sunteți pregătit să faceți, de săptămâna viitoare, pentru a făuri mai departe consensul în slujba UE?) Am declarat că împreună cu colegii din PNL avem obligația față de stabilitatea țării noastre să participăm la discuții cât mai serioase și rapide pentru a susține formarea unui nou guvern care să acționeze urgent pentru accesarea fondurilor europene, evitarea degradării ratingului, reducerea deficitului bugetra. Asta voi încerca să fac.

-(Cum evaluați care este cea mai puternică amenințare la adresa României?) Instabilitatea economică și criza bugetară, tot ce însemană turbulențele internaționale – de la războiul din Ucraina și instabilitatea economică, dar cei care au poziții de răspundere au responsabilitatea de a lua măsuri.

-(Ce progrese au fost făcute în aceste trei luni pentru a combate dezinformarea?) Dezinformarea este o realitate și nu se va putea rezolva integral sau de pe o zi pe alta. Ține de măsuri de colaborarea cu platformele – care s-a îmbunătățit, de colaborarea cu instituțiile care se ocupă cu asta pentru ca fake-urile să poată fi dezangajate, o comunicare cât mai clară cu oamenii. Măsuri de fond – care probabil că își vor arăta efectele – de la creșterea educației acestor mijloace, de a înțelege ce înseamnă dezinformarea.

-(Cum l-ați sfătui pe Nicușor Dan să aducă din nou românii împreună?) Recâștigarea încrederii se face cu respectul pentru oameni, cu bun simț, dl Nicușor Dan are această capacitate și am încredere că va aduna Româniile.

-(Ați încercat să aflați dacă recentele întâlniri ale lui George Simion în străinătate au componente cu legături cu securitatea națională?) M-am concentrat pe buna desfășurare a alegerilor, pe funcționarea instituțiilor noastre, nu există astfel de preocupări. Nu am primit niciun raport de la servicii.

-(Dacă veți fi numit premier, credeți că ar trebui încheiat un acord cu FMI?) Cred că pentru țara noastră este bine să evităm o astfel de situație, asta ar însemna că am ajuns cu spatele la zid.

-(Cum va influențează opiniile divergente între d-voastră și președintele ales negocierile pe care le purtați?) Nu sunt opinii divergente. Există condiționări. Am spus: trebuie să ne reducem cheltuielile ineficiente, e nevoie să ne încasăm taxele actuale la potențialul maxim, și dacă nu se fac, indiferent cine va fi la guvernare va trebui să crească taxele și impozitele. Consider că Ministerul de Finanțe și cel al Proiectelor Europene e bine să facă transformări transparente și corecte cu privire la accesarea fondurilor europene, angajamentele privind scăderea deficitului.

-(Ați accepta să conduceți un guvern susținut de PSD?) Consider că indiferent cine e prim ministru, dacă e o majoritate stabilă și nu un guvern minoritar, este un avantaj pentru reformă, pentru percepția de guvern stabil – dobânzi mai mici la creditele pe care le avem și încredere suplimentară.

-(Ați accepta un guvern minoritar și în ce scenarii?) În condițiile în care nu se va găsi cea mai bună soluție, indiferent cine va fi la guvernare va trebui să funcționeze după un guvern minoritar. Cea mai proastă situație este să lungim actuala situație cu guvern minoritar. Avem o criză bugetară, cu cât luăm măsuri mai repede, cu atât evităm o criză economică, cu efecte costisitoare.

-(Cum vedeți decizia închiderii fabricii Lockheed Martin, de la Oradea?) Nu am datele legate de această decizie.

-(Care e imaginea care v-a rămas în minte?) Ieri am făcut o vizită la Brigada de Gardă Mihai Viteazul și am cunoscut o doamnă ofițer care n-a putut avea copii, a înfiat două gemene, și peste un an a născut un băiețel. O faptă bună îți aduce recompense.

-(Cea mai importantă lecție?) Oamenii trebuie respectați, mai ales cei care își fac datoria pe salarii mult mai mici, în condții mult mai puțin avantajoase.

-(Dacă veți încerca să găsișți în coaliție un candidat comun pentru Primăria Capitalei și dacă PNL va avea un candidat propriu?) Urgența este formarea Guvernului și luarea măsurilor de stabilizare bugetară.

-(Ați accepta guvern minoritar cu PSD în afară?) Nu este ușor să ai patru partide în majoritate. Sper să nu ajungem la guvern minoritar, dar este posibil să ajungem și aici.

-(Girați traseismul politic?) Eu sunt de peste 30 de ani într-un partid politic, dar fenomenul migrației politice este o constantă. Eu personal nu-l încurajez, dar trebuie văzut care sunt motivele pentru care acei parlamentari au fost puși pe liste. Și aici sunt multe posibilități, trebuie văzut fiecare caz în parte. Poate o decizie de genul – dacă pleci de la partid îți pierzi mandatul – poate ar fi posibilă pentru viitor.

-(Dacă v-au parvenit informații cum că în România se pregăteau vărsori de sânge, de care vorbea George Simion?) Nu mi-au parvenit. A fost o decizie neisnpirată a conducerii Camerei Deputaților să permită unui partid politic să-și facă conferințele de presă post-alegeri din Palatul Parlamentului. Fiecare partid politic are propriile sedii, poate avea săli închiriate. Cred că ar fi o măsură bună să hotărâm că nu se mai țin conferințe post-alegeri din Palatul Parlamentului sau din Palatul Victoria sau alte instituții publice.

-(Ne putem aștepta să vedem mai mult haos în societate din cauza războiului hibrid?) Cred că va trebui să ne obișnuim cu această realitate, dar, în același timp, așa cum v-am spus, în afară de ceea ce fac toate instituțiile care au competențe în acest domeniu, noi putem face cel mai mult pentru a avea o societate în care oamenii au încredere mult mai mare în instituții și atunci efectele unor astfel de atacuri hibride sunt foarte reduse.

-(Spuneați mai devreme că ar trebui să fie evitat un astfel de acord cu Fondul Monetar Internațional, însă, în momentul de față, specialiștii economici spun că deficitul bugetar al României va trece de ținta care a fost asumată tot de către Guvernul României. Astfel, credeți că ar putea fi evitată o creștere de taxe și impozite anul acesta?) Am răspuns. Dacă măsurile, să spunem, de corecție bugetară s-ar fi luat în cursul anului trecut, sau nu ar fi fost generate indexări peste capacitatea de suport a României, nu s-ar fi pus problema unei posibile creștere de taxe. Îmi e greu să vă dau un răspuns că sigur nu se va întâmpla asta, cu cât se întârzie adoptarea acestor măsuri, cu atât riscul de corecții bugetare, care să însemne inclusiv creșteri de taxe și impozite, este mare.

-(Și mai am o întrebare legată de un alt subiect. Consilierul Prezidențial Ana Birchall spunea că a avut un mandat din partea dumneavoastră pentru a merge în Statele Unite și pentru a discuta cu oficiali de acolo. Dacă ne puteți spune care a fost, de fapt, mandatul și ce rezultate vedem?) Fiecare consilier prezidențial și-a desfășurat activitatea în această perioadă în conformitate cu fișa postului și-a făcut ceea ce trebuie pentru instituția prezidențială și pentru România.

-(Ați spus mai devreme că nu ne mai permitem, nu mai avem foarte mult timp în ceea ce privește formarea noului Guvern. Vreau să vă întreb cam despre ce orizont de timp vorbim. Cât de mult ne putem permite să prelungim aceste discuții pentru formarea unui Guvern? Și aș vrea să vă mai întreb, având în vedere despre criza bugetară, partidele care până acum au făcut parte din coaliția de guvernare vor reveni probabil într-o formulă sau alta la Guvern. Am văzut că nu a existat neapărat o deschidere și o dorință pentru a lua aceste reforme, așa cum spuneați și dumneavoastră. Ce garanții puteți să aveți că s-a schimbat ceva și că vom vedea aceste măsuri dificile, o asumare a acestor măsuri dificile din partea partidelor pro-europene?) Când se formează coaliții de guvernare pot fi două abordări. Cele din România în care coaliția se face relativ repede, fără niște programe detaliate, fără termene și fără responsabili, doar asta îți permite să faci guvernul rapid, cu riscurile de rigoare că apoi vor apărea abordări diferite și discuții în coaliție, mergând până la ruperea Coaliției. Am mai văzut aceste aspecte. Al doilea aspect este modelul german, unde coalițiile se formează destul de greu, după negocieri elaborate, în care se discută programe în detaliu, durează mai multe săptămâni chiar, dar atunci ai un program clar, cu termene cât se poate de clare, riscurile de interpretări scad și, teoretic, trăinicia Coaliției a fi mai mare. Probabil că trebuie să găsim o formulă la mijlocul acestor realități, dar cu cât se face mai repede, din cauza presiunii pe care o avem, din punct de vedere al adoptării unor măsuri, al negocierii cu Comisia Europeană, cu creditorii, cu agențiile de rating, cu atât cred că este mai bine.

-(V-ați dat și un termen Comisia Europeană și agențiile de rating? Cam cât timp sunt dispuse să aștepte?) Nu există în momentul de față, să spunem, niște termene noi, dar, în paralel cu formarea Guvernului, se poartă discuții cu Comisia Europeană pentru a clarifica și aceste aspecte, în ideea de a exista un termen nou, care să-i permită noului Guvern să ia măsurile necesare. Care sunt garanțiile legate de faptul că Guvernul va lua aceste măsuri? Oameni noi, programe clare, termene asumate și zidul care nu este foarte departe de noi.

-(Și dacă îmi permiteți o întrebare legat de politica externă, voiam să vă întreb cum ați definit dumneavoastră în acest moment relațiile dintre Statele Unite și România și dacă între timp ați primit ceva informări legate de posibilitatea reducerii numărului de trupe al Statelor Unite în România și în regiune.) Indiferent de culoarea politică a unei administrații de la Washington sau de la București, cred că administrația de la București are datoria să facă tot ceea ce ține de ea și să lucreze pentru a consolida aceste relații.

-(După terminarea mandatului, vă veți întoarce la Partidul Național Liberal? Veți propune în cadrul noii Coaliții de guvernare reducerea numărului de parlamentari la 300?) Cred că toate măsurile care sunt luate pentru a recâștiga încrederea oamenilor și pentru a face statul mai eficient din toate punctele de vedere sunt un câștig. Aceste aspecte trebuie însă validate de o Coaliție. Și nu ar fi fair play, cred eu, pentru discuțiile care vor avea loc în perioada următoare, să vină fiecare partid și să anunțe niște linii roșii sau niște proiecte care pot genera blocarea progresului negocierii. Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să ne concentrăm pe problemele stringente, indiferent ce Guvern va fi, care înseamnă absorbția de fonduri europene, care înseamnă reducerea deficitului bugetar prin reducerea cheltuielilor, prin creșterea încasărilor, o reformă a statului care să-l facă mai eficient, o descentralizare și crearea de condiții pentru dezvoltare economică. Aceste chestiuni nu sunt aspecte ideologice, nu sunt aspecte care țin de, să spunem, prioritățile stricte al unui partid, sunt lucruri de care are nevoie neapărat țara noastră și sunt niște acumulări negative de mulți ani pe care nu le putem nega și pe care avem responsabilitatea să le îndreptăm.

-(Și dacă îmi permiteți o întrebare pe un alt subiect, presa din Olanda scrie astăzi că furtul tezaurului dacic ar fi fost comandat chiar de lumea interlopă din România. Aveți vreo informații în acest sens, pe acest caz?) Nu am alte informații în afară de această știre, pe care, într-adevăr, am văzut-o și eu. Dar probabil că polițiștii olandezii, dacă au aceste date, vor veni cu elemente suplimentare, dacă va fi cazul.

-(Ați mulțumit oamenilor pentru aceste 100 de zile. Mulțumesc și eu în numele celor care sunt în acord cu mine pentru prezența dumneavoastră în perioada asta așa de dificilă, în cele 100 de zile. Aș vrea să vă întreb tot despre relația cu Statele Unite ale Americii. Recent, profesorul Ioan Stanomir a declarat la Universitatea Ovidius din Constanța că nu mai există o Europă la singular, ci că există state ale Uniunii Europene cu interese divergente, geostrategie și, de asemenea, economic, vorbind fiecare stat cu interesul lui. Vedem deja că Statele Unite are discuții și relații bilaterale cu statele europene și nu cu Europa ca entitate. Cum ați perceput această relație în cele 100 de zile și ce fel de ștafetă îi predați lui Nicușor Dan?) Îi voi preda, și am început deja să-i predau, toate datele de politică externă și de apărare, nu doar în legătură cu Statele Unite, ci toate poziționările noastre, toate subiectele care sunt mai sensibile, stadiul unor proiecte în așa fel încât să existe o continuitate și toate lucrurile care trebuie să continue să meargă mai departe. În ceea ce privește aceste aspecte pe care le-ați ridicat, sunt domenii în care relațiile directe, într-adevăr, sunt o prioritate, dar cel puțin pe componenta de apărare, care înseamnă NATO, și, de asemenea, pe componentele tarifare, care înseamnă Uniunea Europeană, Statele Unite, aici pozițiile României sunt cele de tip european, în sensul în care am acceptat să ne suplimentăm cheltuielile pentru apărare, ritmul în care aceste cheltuieli vor crește în perioada următoare, modalitatea în care se vor face lucrurile, cum vor fi mai interoperabile armatele din țările europene, cum ne vom asuma o responsabilitate mai mare pe Flancul de Est, împreună cu Statele Unite, urmează să fie una din provocările pe care noul Președinte le va avea de gestionat, pentru că în luna iunie vor fi cele două Summituri, atât al miniștrilor apărării, cel pregătitor, dar și Summitul de la Haga, în care, cu siguranță, se vor lua decizii importante în acest domeniu.

-(Domnule Președinte, ați văzut că simpatizanții, sau poate chiar membrii AUR, și-au tăiat pașapoartele pe Facebook, pe rețelele de socializare. Se va ignora acest lucru sau vor fi luate măsuri?) Nu cred că e recomandat să îți tai pașaportul, că trebuie să ți-l refaci, dar cred că este recomandat ca cel care câștigă alegerile să fie conștient că există mulți oameni care nu l-au votat, care trebuie respectați, trebuie văzut care sunt motivele pentru care acești oameni au votat într-un fel sau altul și, ca oameni responsabili, trebuie să vedem, așa cum am spus, cum putem apropia cele două Românii, cum putem scădea tensiunea din societate, cum putem reda încrederea și asta trebuie să o facem fiecare acolo unde suntem, indiferent că sunt alegeri locale într-o localitate mai mică sau mai mare sau sunt alegeri prezidențiale în România. Acest lucru este valabil peste tot, și atunci când ești pe o funcție publică nu joci doar pentru electoratul tău sau pentru cel pe care te-a votat, joci pentru toată comunitatea.

-(O ultimă întrebare, dacă au existat întâlniri punctuale între reprezentanți FMI și Ministerul Finanțelor pentru eventuale acorduri.) Vă rog să-l întrebați pe domnul ministru de Finanțe.

-(Spuneați mai devreme, de fapt în discursul pe care l-ați susținut, despre buna înțelegere sau buna cooperare cu Executivul României. Aș vrea să vă întreb cum ați văzut dumneavoastră demisia domnului Ciolacu înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în contextul în care știm că această Coaliție s-a creat tocmai pentru stabilitate și, de asemenea, din informațiile noastre, înainte de a-și depune mandatul, Marcel Ciolacu înțelegem că a avut o discuție cu dumneavoastră. Ce ați discutat atunci?) Am fost informat de dânsul cu privire la această decizie de a demisiona. A fost decizia dânsului personală, dar, din respect pentru o conversație privată, cred că mai mult de atât nu vă pot spune. În orice caz, instituții multe cu interimate nu sunt, în general, un lucru bun.

-(De asemenea, pentru că m-aș întoarce puțin la discursul pe care l-a avut George Simion ieri. A fost un discurs fără precedent, putem să-l numim. A vorbit de două ori despre vărsare de sânge și, mai mult de atât, a vorbit despre cei care nu au votat cu AUR, sau dacă există amenințări față de cei care au votat cu George Simion, că, citez, îi va găsi și în gură de șarpe. Cum vedeți dumneavoastră, din calitate încă de Președinte interimar, aceste declarații ale unui lider care este Președintele celui de-al doilea partid din Parlament?) Declarațiile agresive generează la rândul lor comportamente agresive, atitudini agresive în societate și, din punctul meu de vedere, eu cred că, cu cât avem o poziție de responsabilitate mai mare, cu atât constrângerile noastre sunt mai mari. Pentru că una este să facă o declarație un parlamentar care nu are nicio responsabilitate într-un fel sau altul, și una este să facă altfel de declarație cineva cu o funcție mare, cu o responsabilitate mare, pentru că declarațiile au consecințe, deci cuvintele au niște consecințe, și eu cred că cei care vrem să facem o politică de adevărat pentru țara noastră trebuie să ne măsurăm întotdeauna cuvintele.

-(Și o scurtă precizare, Președintele Franței v-a spus ceva despre jignirile aduse de George Simion la adresa francezilor chiar la o televiziune din Franța?) Discuțiile cu Președintele Franței și cu ceilalți oficiali europeni la Summiturile pe care le-am avut au fost legate de colaborarea dintre România și țările europene și de proiectele care au fost pe ordinea de zi, de exemplu, așa cum v-a spus, partea de energie, partea de apărare, partea de competitivitate și așa mai departe.

-(În ultimii doi ani, cel puțin, PNL și USR, cele două partide de dreapta din Parlamentul României, au avut mai multe contre în spațiul public, nu s-au înțeles atât de bine. Urmează să reveniți la Parlament, luați în considerare formarea unui pol de dreapta în Parlamentul României?) Da, iau în considerare susținerea unui pol de responsabilitate pentru stabilitatea țării noastre, atât parlamentar, cât și guvernamental.

-(Și dacă-mi permiteți și a doua întrebare, revenind un pic la întrebarea de mai devreme legată de parlamentarii care demisionează din unele partide și se mută către PNL și alte formațiuni, vedeți acest lucru ca pe o goană după funcții sau, mai degrabă, ca pe o creștere a numărului de voturi pentru partidele pro-occidentale în Parlament?) V-am spus, trebuie analizat caz cu caz, pentru că doar a pune etichete nu știu dacă rezolvă lucrurile. Personal, sunt un adept al rămânerii consecvente într-un partid și a susținerii unor valori.

-(Ați declarat că un Președinte nu poate face totul. Avem un Președinte-ales, pe domnul Nicușor Dan, și aș vrea să vă întreb dacă vă mențineți declarația, asta numai dacă considerați că domnul Nicușor Dan nu va putea face totul.) Niciun Președinte nu va putea face totul singur. Poate să facă anumite lucruri, iar ca să facă maximum posibil în condițiile date, am tras câteva concluzii, pentru că înseamnă poziții convergente în politică externă, colaborare cu Guvernul în plan intern, și așa mai departe.

-(Întrebarea era pusă în cheia în care, așa cum a amintit și una dintre colegele în prima parte a conferinței, domnul Nicușor Dan și-a asumat niște promisiuni, să le spunem așa, în plan economic. Vorbim aici despre TVA, despre taxe și impozite. Și aș vrea să vă întreb, din poziția de Președinte, cât de mult poate onora un Președinte astfel de promisiuni din plan economic, care țin mai mult de Guvern?) Fiecare Președinte a încercat în toți acești ani, după campanie, să își pună în practică proiectele printr-un dialog cu Guvernul, printr-o negociere cu partidele politice pentru a încerca să direcționeze anumite majorități. A fost o realitate, dar nu întotdeauna acest lucru a fost posibil. Și știți asta, vizavi de ceea ce s-a întâmplat în 20 de ani. Consider, însă, că președintele României poate fi un factor de echilibru, un factor de susținere a măsurilor guvernamentale, mai ales într-o situație dificilă cum este cea de astăzi.

-(Parlamentul European a cerut Comisiei Europene prelungirea cu 18 luni a perioadei de implementare a proiectelor din PNRR. Cum vedeți dumneavoastră acest demers? Și aș vrea să vă mai întreb dacă, în opinia dumneavoastră, cum poate România să accelereze atragerea fondurilor europene și cum pot fi corectate întârzierile din PNRR?) Parlamentul European a adoptat această propunere, dar, pentru a deveni efectivă, e nevoie de aprobarea în Parlamentul fiecărei țări membrei a Uniunii Europene. Ceea ce este o situație puțin probabilă, cel puțin astăzi, și sigur că, pentru România și pentru toate țările care au întârzieri în proiectele din PNRR, ar fi un lucru bun, ar fi o perioadă suplimentară care se câștigă, și noi cred că ar trebui să susținem acest aspect, această amânare, dar ar trebui să fim realiști și să încercăm să facem tot ce ține de noi, să nu depindem de această posibilă prelungire dat fiind mecanismul complex care trebuie parcurs pentru ca ea să devină efectivă. În ceea ce privește aspectele legate de absorbția de fonduri europene, de măsurile care trebuie luate, am mai precizat anterior, consider că Ministerul Proiectelor Europene trebuie să prezintă o situație exactă și care sunt soluțiile pe care le întrevede pentru a accelera absorbția, pentru a rezolva jaloanele care sunt cu întârziere, în așa fel încât să urmărim două obiective, unul vita să nu pierdem niciun bani din granturile care ne sunt oferite și cel de-al doilea – să absorbim câți mai mulți bani din creditul care ne este pus la dispoziție, pentru că dobânzile la acest credit sunt de patru ori mai mici decât cele care le plătește România astăzi, deci este un credit mult mai avantajos decât ceea ce avem noi astăzi acces în piață.

-(Și aș mai avea o întrebare din alt registru. La scurt timp după ce ați preluat mandatul, ați luat decizia de a deschide porțile Palatului Cotroceni pentru vizitatori. Aș vrea să vă întreb dacă îi veți propune Președintelui-ales Nicușor Dan să mențină acest program de vizitare a Palatului?) E valabil până la începutul lunii iunie, dânsul își va intra în mandat foarte probabil, dacă toate procedurile vor fi parcurse, de la începutul săptămânii viitoare și va putea lua o decizie de a prelungi sau de a extinde sau alte măsuri. Eu cred că este un lucru bun ceea ce s-a făcut, nu doar pentru bucureștenii din vecinătate, care au acces la un parc de peste 10 hectare pe care îl pot folosi la fiecare final de săptămână, dar mai ales pentru cetățenii care văd această instituție, sunt investițiile țării noastre și o chestiune de transparență și de încredere. Și cred că ar fi bine să continue acest program, pentru că e un aspect de normalitate.

-(Domnule Președinte, după ultimele declarații ale lui George Simion, pe care le-au tot citat colegii mei înainte, dar și ale lui Călin Georgescu, rețelele sociale sunt inundate de postări cu informații false despre fraudarea alegerilor, cu apeluri pentru retragerea cetățeniei pentru românii din Republica Moldova și, nu în ultimul rând, cu amenințări și îndemnuri la proteste. Pentru că ați vorbit despre recâștigarea încrederii cetățenilor și pentru că anxietatea socială este în continuare foarte mare, ca Președinte încă în funcție puteți să-i asigurați pe cetățenii României că toate aceste campanii de pe rețelele sociale nu vor degenera în mișcări violente de stradă sau în alte lucruri care să amenințe stabilitatea democratică?) Cred că sunt câteva lucruri evidente. Alegerile au fost organizate corect, pentru că, așa cum v-am spus, toată lumea a văzut asta, n-au fost incidente, nu au fost reclamații din partea observatorilor, deci acest lucru este de netăgăduit. Cred că diferența de voturi a fost suficient de mare ca să nu poată fi contestată, prezența la vot a fost semnificativă ca să nu poată fi contestată, și cred că, în fața acestor evidențe, asta a fost voința românilor. Asta a fost și cred că trebuie să respectăm voința oamenilor dacă credem în niște valori democratice și în reprezentativitate, în libertate și în normalitate. Și cred că nu vom avea alte complicații în perioada următoare. Nu văd ce complicații am putea avea, dar, în mod evident, așa cum v-am spus, cuvintele rostite de oameni, mai ales dacă au anumită notorietate acei oameni, pot avea consecințe.

-(Și pentru că este chiar ultima întrebare, îmi permit să ne uităm puțin în perspectiva întoarcerii dumneavoastră în Partidul Național-Liberal. Candidatul susținut de PNL în turul întâi la aceste alegeri, domnul Crin Antonescu, în perioada dintre cele două tururi a avut niște opinii nuanțate și diferite de cele exprimate de dumneavoastră. În ultima postare, în care recunoaște legitimitatea Președintelui-ales vorbește însă despre o ofensivă neomarxistă și globalistă și despre abandonarea dreptei conservatoare în seama AUR. Și, spune domnul Crin Antonescu, trebuie să decidem dacă este cazul ca, prin transformarea unui partid existent sau apariția unui an nou, să avem o exprimare solidă a dreptei autentice, nu a etichetei asumate fraudulos de globaliștii neomarxiști din USR și PNL. Considerați că aceasta este o discuție care trebuie purtată în interiorul PNL? Îl vedeți pe domnul Crin Antonescu ca pe un competitor care ar putea să vă provoace la șefia partidului sau poate să rupă o parte din Partidul Național Liberal?) Sigur, domnul Crin Antonescu și orice om politic, orice candidat, are părerile proprii pe care le susține și le motivează. În ceea ce mă privește pe mine, cel puțin, am fost, cred că două luni de zile Președinte interimar al PNL. Deci responsabilitatea mea este limitată vizavi de rezultatele partidului, de profilul lui ideologic, dar, dacă voi avea un rol în perioada următoare, vă asigur că voi lucra ca PNL să se schimbe în așa fel încât să vină cu oameni noi, cu oameni performanți, să aibă o ideologie cât se poate de clară. Și eu personal, fără să fac niciun fel de declarație, consider că partea de a fi conservator din punct de vedere social și a fi un liberal economic este un profil bun, dar nu singurul pentru Partidul Național Liberal, și că aceste valori pot să dea rezultate și în anii următori pentru țara noastră, cel puțin pe acest culoar politic. Dar aceste lucruri le vor decide colegii noștri și nu le poate decide o persoană sau alta, nici eu și nici altcineva.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite