Ilie Bolojan: Europa îşi va asuma un rol mult mai mare în propria apărare. România nu va trimite trupe militare în teren în Ucraina

Europa îşi va asuma un rol mult mai mare în propria apărare, prin alocarea de fonduri pentru securitate şi apărare, a declarat, joi, preşedintele interimar, Ilie Bolojan, după Consiliul European.
Potrivit şefului statului român, liderii ţărilor Uniunii Europene au propus ca pentru toate statele UE să existe posibilitatea clauzei de salvgardare astfel încât balanţele statelor să nu fie afectate de cheltuielile suplimentare pentru Apărare.
Bolojan a adăugat că, în acest cadru, va exista un fond de 150 de miliarde de euro, sub forma unui împrumut susţinut din bugetul UE, la dispoziţia statelor, pentru cheltuieli de apărare.
De asemenea, liderii UE au stabilit şi întărirea Flancului estic de la Marea Baltică la Marea Neagră, a adăugat preşedintele interimar.
Bolojan: Nu vom trimite trupe în teren în Ucraina
România nu va trimite trupe militare în teren în Ucraina, dar poate fi, în caz de nevoie, un „hub logistic” pentru alte trupe, a afirmat, joi, preşedintele interimar, Ilie Bolojan, după Consiliul European.
El a spus că, cel mai probabil, şefii apărării din România vor fi la întâlnirea de la Paris convocată de preşedintele Franţei, Emanuel Macron.
Preşedintele interimar a arătat că reprezentanţii români vor fi la Paris nu pentru că ţara noastră va trimite trupe în teren, ci pentru că „România este un hub logistic ca aceste trupe să poată ajunge, dacă va fi cazul, în zona Ucrainei”.
După întâlnirea liderilor UE, şeful interimar al statului a sugerat importanţa convocării unei întruniri a Consiliului Suprem al Apărării.
CSAT va fi convocat într-o şedinţă ordinară pe aspecte care ţin de securitate şi apărare
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a mai declarat că o reuniune a CSAT va fi convocată pe aspecte care ţin de securitate şi apărare, după reuniunea şefilor de stat major ai armatelor ţărilor europene care va avea loc săptămâna viitoare la Paris, precizând că aceasta nu va viza aspecte care ţin de anularea alegerilor prezidenţiale.
„După întâlnirea care va avea loc pe partea militară, cred că este nevoie să convocăm un Consiliu, oricum este unul ordinar, în primul trimestru al acestui an, în aşa fel încât să vedem dacă există implicaţii care ţin de competenţele CSAT. Dar convocarea unui CSAT se va face pe aspecte care ţin de partea de securitate şi de apărare”, a spus Bolojan, la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European.
El a precizat că, până în momentul de faţă, nu există niciun element suplimentar care să ducă la o convocare pe subiectul anulării alegerilor.

