Hurezeanu: Summitul NATO de la Haga va fi un for de validare a obiectivelor Alianţei pe termen mediu şi lung
Summitul NATO de la Haga va fi un for de validare a obiectivelor Alianţei pe termen mediu şi lung, prin prezenţa, pentru prima oară, la reuniune, împreună cu aliaţii, a preşedintelui Statelor Unite, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, acesta subliniind că România este bine poziţionată în privinţa procentului privind cheltuielile de apărare.
El a răspuns astfel, întrebat ce vrea să obţină România la summitul NATO de la Haga, respectiv care sunt obiectivele ţării noastre.
‘Sunt obiectivele, în parte, anunţate, previzibile. Este important că va fi un for de validare a obiectivelor NATO pe termen mediu şi lung, prin prezenţa, pentru prima oară, la NATO, împreună cu aliaţii, a preşedintelui Statelor Unite. Există deja intenţii ale acestei Administraţii în ceea ce priveşte evoluţia NATO. Statele Unite rămân un aliat fundamental al Alianţei Nord-Atlantice, partenerii europeni rămân aliaţii şi Canada, bineînţeles, în America de Nord, rămân aliaţii Statelor Unite. E vorba de sporirea bugetelor de apărare, în condiţiile anunţate, 3,5% plus 1,5% cheltuieli aferente. România este la un procent de 2,3%-2,4% deja atins. Suntem între ţările cu cel mai bun buget militar, între aliaţi. Italia, alte ţări, nu au ajuns încă nici la 2%. Polonia vrea să depăşească 5%, la fel ţările baltice. Totul este relativ şi este în funcţie de bugetele ţărilor respective’, a susţinut Emil Hurezeanu, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Se va vedea, a adăugat el, în ce măsură Statele Unite au aşa-zisul ‘contingency planning’ de distribuire a propriilor forţe militare în bazele americane de relevanţă atlantică, nord-atlantică, NATO, respectiv în bazele militare NATO, cum este şi cazul bazelor din România.
‘Vom vedea în ce măsură importanţa, ponderea unor ţări ca Polonia şi România, care asigură de decenii cel mai credibil flanc de apărare al Alianţei Nord-Atlantice, flancul de est, acolo. Sigur, au apărut între timp şi ţările nordice, noi membri ai alianţei, Suedia, Finlanda, ţările baltice. Turcia rămâne un pilon al alianţei, putem să spunem pe flancul estic, sud-estic. Vom vedea în ce măsură ceea ce ştim până acum se confirmă în discuţiile pe care liderii statelor aliate le vor avea între ei, în hotărârile pe care le va lua Alianţa şi în deciziile Administraţiei americane ale preşedintelui Trump, care până în ultimul moment, cred, nu pot fi întru totul cunoscute’, a mai declarat Hurezeanu.
În context, ministrul a precizat că există intenţia fermă din partea română cu privire la programarea unei întâlniri între preşedintele României, Nicuşor Dan, şi preşedintele SUA, Donald Trump, în marja reuniunii NATO, întrebat în acest sens. ‘Suntem în curs de programare a întâlnirilor preşedintelui Nicuşor Dan. Există intenţia fermă a organizării unei întâlniri între preşedintele României şi preşedintele Statelor Unite. Nu ştiu ca partea americană să fi confirmat până acum vreunei ţări întâlniri. Urmează. Se întâmplă săptămâna viitoare, între 24 şi 26 iunie’, a arătat Hurezeanu.