Hurezeanu: România rămâne un susținător ferm al aderării Republicii Moldova la UE

31 ianuarie 2025, 14:50

Toate acțiunile de destabilizare a Republicii Moldova, inclusiv criza energetică provocată de Federaţia Rusă, au dus la consolidarea relației dintre Chișinău și București.

Declaraţia a fost făcută de Emil Hurezeanu, ministrul român al Afacerilor Externe, aflat astăzi în prima sa vizită la Chişinău de la preluarea mandatului.

Oficialul a reafirmat sprijinul constant al României în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Hurezeanu s-a întâlnit cu preşedinta Maia Sandu, cu liderul Parlamentului, Igor Grosu şi cu omologul său Mihai Popşoi, cu care a vorbit despre parcursul european al ţării, despre proiectele comune aflate în derulare şi situaţia din domeniul energetic.

‘Este momentul să afirm că R. Moldova nu este singură în fața provocărilor. Aveți în România și în alți parteneri, care sprijină securitatea și reziliența în R. Moldova, niște prieteni adevărați’, a declarat Emil Hurezeanu.

‘Acțiunile destabilizatoare cauzate de criza energetică au dus ca efect la o strângere a legăturilor dintre noi. Suntem bucuroși că România a reușit să livreze peste 60% din energie pentru nevoile curente ale cetățenilor, de asemenea urmează pregătirea liniilor de înaltă tensiune. Am fost și vom rămâne alături de R. Moldova’, a accentuat Emil Hurezeanu.

Ministrul de externe român a vorbit și despre pericolele legate de atacurile hibride lansate de Federația Rusă, îndeosebi în contextul apropiatelor alegeri: parlamentare în R. Moldova și prezidențiale în România.

Șeful diplomației române a spus că a abordat situația din R. Moldova în cadrul recentei sale vizite la Bruxelles, salutând ajutorul european de 30 de milioane de euro.

La rândul său, ministrul de externe moldovean, Mihai Popșoi, a mulțumit omologului său pentru eforturile României și ajutorul oferit constant de români pentru R. Moldova, menționând ajutorul în domeniul energetic, interconectarea în domeniile electric și gazier sau în cadrul unor proiecte mai mici, precum reparațiile de grădinițe, școli și săli sportive.

‘România mereu este și a fost un promotor al R. Moldova la Bruxelles. Unde am fost, am știut mereu că putem miza pe sprijinul României’, a menționat Mihai Popșoi.

Ministrul moldovean a subliniat și importanța lucrurilor care unesc cele două maluri ale Prutului: limba, istoria, cultura.

‘Anul acesta marcăm anul lui Mihai Eminescu. Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de România – blibliotecilor, instituțiilor culturale. Pentru că doar așa construim relația strategică și apropierea celor doua maluri ale Prutului. Și sperăm să ne regăsim alături de România în marea familie europeană. Putem fi siguri că România va fi alături pe tot parcursul nostru, fie că e vorba de domeniul economic, securitate și apărare, sau de domeniul culturii, care face parte integrantă a tot ce înseamnă stat modern, prosper, european. Suntem bineveniți aici în R. Moldova, unde nu doar că puteți, ci trebuie să vă simțiți ca acasă’, a mai spus Mihai Popșoi.

‘Vă rugăm să fiți alături de Republica Moldova și în 2025, pentru că este un an care ne poate deschide un culoar mai predictibil pentru agenda noastră europeană’, i-a transmis oficialului român și președintele parlamentului, Igor Grosu, în cadrul discuțiilor. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite