Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România | Unu din doi elevi și studenți, hărțuiți sexual la școală

4 octombrie 2023, 21:27

55% dintre elevii şi studenţii din România au trecut cel puțin o dată printr-o situație de abuz sexual în liceu sau în facultate. Adică unu din doi respondenţi, arată datele raportului „Harta hărțuirii sexuale în sistemul de învățământ din România”, realizat de Asociaţia Rise Project. Dintre aceștia, 41% erau minori în momentul abuzului.

ELENA TRIFAN – sociolog, profesor asociat la SNSPA: Cele mai întâlnite forme de hărţuire sexuală sunt mai degrabă cele care au formă verbală, glumele, comentariile de natură sexuală. Chiar dacă se întâmplă mai rar, spre exemplu unu din zece respondenţi au spus că au experimentat violul,  un act mult mai grav decât formele verbale.

Aproape 40% dintre elevii şi studenţii chestionaţi consideră că actele de hărţuire sexuală în mediul educaţional se întâmplă des. În rândul profesorilor, opiniile sunt diferite. 27% consideră că se întâmplă des, în timp ce 25% că se întâmplă rar. Când vine vorba de mediul în care profesează, cadrele didactice îşi schimbă percepţiile. În aces caz consideră că în şcoala în care ei profesează actele de hărţuire sexuală fie nu se întâmplă deloc, fie se întâmplă foarte rar sau rar.

Prin telefon, ROXANA MAIER, psiholog: Primele efecte sesizate ar fi sănătatea emoțională, tinerii o să aibă probleme legate de anxietate, tristeţe profundă, frustrare, furie, instalarea acestei stări de victimă, trăiesc jenă, ruşine. În ceea ce privește efectele pe termen lung, persoană poate să ajungă la autovătămare sau chiar la suicid.

DIANA DUMITRAŞCU – jurnalist TVR: La întrebarea – cine sunt vinovații – 47% dintre respondenți consideră că în cazul unor acuzații de hărțuire sexuală cel acuzat este în mod direct responsabil. Asta în timp ce aproape 36% spun că totul depinde de context.

Femeile şi fetele sunt victimele în majoritatea cazurilor de hărţuire sexuală, iar hărţuitorii sunt bărbaţi în cele mai multe situaţii. Tot de cele mai multe ori hărţuirea are loc între colegi, dar şi în rândul profesorilor există persoane care hărţuiesc elevii şi studenţii, arată datele cercetării. În şcoli, subiectul hărţuirii sexuale este discutat la orele de dirigenţie, spun unii dintre directori.

ANDREIA BODEA – directoarea Colegiului Naţional I. L. Caragiale: Eu nu am cunoștință ca vreodată în Colegiul Caragiale să fi existat. Dar chiar și așa este o temă de actualitate, suntem în secolul XXI lucrurile acestea se întâmplă și ei trebuie să fie totuși avertizați.

Studiul a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia ANAIS. Au participat 530 de studenţi şi 114 profesori de la trei universități din România, dar şi liceeni de la cinci licee din ţară.

La numărul de urgență 119 puteți semnala cazurile de abuz asupra copiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite