Guvernul vrea să stimuleze producția locală de materiale de construcții cu ajutoare de stat. Reprezentanții constructorilor avertizează că sectorul poate avea noi probleme, după eliminarea facilitaților fiscale

8 iulie 2023, 19:12

În România, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu peste 12% în primele patru luni ale anului, în comparație cu perioada similară din 2022, potrivit Instititului Național de Statistică. Dar, odată cu numărul mare de șantiere a crescut și necesarul de materiale de construcții. Importurile au fost mai mari cu aproximativ două miliarde de euro în comparație cu 2019, mai arată statisticile oficiale.

De exemplu, importăm cantități mari de oțel beton din țări precum Turcia, Bulgaria și Grecia.

Adriana Iftime, director general, Federația Patronatelor Societăților din Construcții: Importăm circa 70% din materialele de construcții, iar pentru ceea ce producem în țară importăm materia primă. Nu avem niciun fel de control în ceea ce privește fluctuația prețurilor.

Guvernul vrea să stimuleze producția locală de materiale de construcții. Executivul a aprobat programul „CONSTRUCTPLUS”, iar firmele vor primi ajutoare de stat în valoare totală de 150 de milioane de euro pe an. Sprjinul se va acorda timp de patru ani, potrivit ministrului Economiei.

Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Poate să crească producția de materiale de construcții cu cel puțin 10%. Aceasta se traduce printr-o sporire cu 500 de milioane de euro a producției din România și este o țintă de cel puțin 20.000 de locuri de muncă.

Reprezentații constructorilor consideră că ajutoarele de stat sunt necesare pentru stimularea producției interne. Dar avertizează că sectorul poate avea noi probleme odată cu eliminarea unor facilitați fiscale, precum neplata contribuției la Sănătate.

Adriana Iftime, director general, Federația Patronatelor Societăților din Construcții: Dacă Guvernul crede că ne oferă un miliard pe an prin acest program, dar speră că va recupera două miliarde și jumătate din reducerea facilităților fiscale pe salarii, atunci trebuie făcută o socoteală și mai serioasă.

Potrivit patronilor din domeniu, eliminarea facilitaților fiscale ar agrava criza forței de muncă din sector. Noul program „CONSTRUCTPLUS” ar urma să se aplice până în 2026.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite