Guvernul pregătește noi măsuri de reducere a cheltuielilor. Ministrul Mediului nu exclude varianta concedierilor

29 februarie 2024, 18:42

Executivul pregăteşte noi măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, după ce anul trecut a tăiat de la bunuri şi servicii, iar în instituţiile statului au fost blocate angajările. Ministrul Mediului nu exclude varianta concedierilor, dacă i se va cere să strângă cureaua, însă consideră că nu ar trebui să fie prima opţiune. Măsurile vor fi stabilite în şedinta coaliţiei de luni.

Cu ochii la deficitul bugetar, Executivul analizează cum poate să reducă sumele de bani pe care le cheltuie instituțiile statului.

Potrivit unor surse, experții de la ministerul Finanțelor au făcut un proiect de act normativ cu noi măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare pe care l-au trimis la Guvern și urmează să fie discutat în ședința coaliției de luni.

Deși spune că nu ar trebui să fie prima opțiune pentru a face economii, ministrul Mediului nu exclude concedierile.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Există diferite moduri de a eficientiza activitatea unui minister și de a eficientiza modul în care cheltui banii în fiecare zi. Concedierile nu cred că ar trebui să fie pe primul loc într-o listă cu astfel de măsuri posibile. Rămâne să mă consult cu colegii mei.

La finalul anului trecut, în instituţiile şi autorităţile publice din România erau 1,2 milioane de angajați, cu 13.000 mai mulți față de începutul anului. Conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor, 64% din totalul posturilor de la stat sunt în administraţia publică centrală.

Marea provocare pentru Guvern rămâne deficitul bugetar. Ministrul Finanțelor consideră că ar fi nevoie de un plan de măsuri pe 7 ani pentru ca acesta să fie redus. Luna ianuarie a acestui an, spre exemplu, s-a încheiat cu un deficit bugetar de aproape 8 miliarde de lei, adică 0,45% din PIB. Este o creștere față de deficitul înregistrat în ianuarie anul trecut, când era de 4 miliarde de lei, adică 0.25% din PIB.

Adrian Negrescu, analist financiar: Probabil, în 2025, de voie, de nevoie, statul va trebui să strângă cu adevărat cureaua, împins de la spate, probabil, de un posibil acord financiar cu FMI. Până atunci, măsurile propuse au un impact financiar insgnificat raportat la dimensiunea deficitului bugetar. Nu este prima dată când statul decide reducerea cheltuielilor publice. Problema este că niciodată nu s-a ținut de aceste măsuri, dimpotrivă. A cheltuit și cheltuiește în continuare mai mult decât își permite.

Executivul a aprobat și anul trecut măsuri de reducere a cheltuielilor, în mare parte de la bunuri și servicii. Au fost introduse la începutul anului și măsuri care aduc mai mulți bani la bugetul statului – a crescut acciza la țigări, băuturi alcoolice, dar și pentru băuturile cu conținut ridicat de zahăr.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite