Salariul minim va crește de la 1 iulie. Guvernul a adoptat majorarea salarială de 10% pentru unii bugetari

23 mai 2024, 11:41 (actualizat 23 mai 2024, 18:38)

Guvernul majorează salariile unora dintre bugetarii cu venituri mai mici, din domeniul cultural și din administraţie. Le vor fi acordate 10 procente, în două tranşe egale, chiar de luna viitoare. Şi tot din vară va creşte şi salariul minim pe economie. Toate aceste majorări se vor reflecta în deficitul bugetar care va fi, la finalul anului, peste estimările făcute în decembrie 2023.

În timp ce Executivul decidea noi creșteri salariale pentru o parte dintre bugetari, inclusiv angajații de la Guvern, vizați şi ei de aceste majorări, au ieșit în stradă, nemulțumiți de procentul de 10% acordat în plus la lefuri.

Noni Iordache, preşedintele sindicatului angajaților din Guvern: Procentul pentru a elimina cât de cât inechitatea salarială pentru angajaţii din apartul de lucru al Guvernului este de 20%.

Ionela Monica Pietriș, lider de sindicat ONRC: Personalul din ONRC este personalul cele mai mici salarii din justiţie şi din sistemul bugetar din România. Nu beneficiem de sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică. Salariul mediu ajunge undeva până la 3.000 şi ceva, până în 4 mii.

În replică, premierul Marcel Ciolacu le-a transmis protestatarilor un mesaj, chiar din timpul ședinței de Guvern.

Marcel Ciolacu, premierul României: Chiar în Guvern sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1.000 și ceva de euro pe lună. Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită.

Aproximativ 100 de mii de bugetari, printre care se numără angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori, vor benefia de noi majorări salariale, de până la 10%. Acestea vor fi acordate în două tranșe egale: în iunie și septembrie.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Fiecare salariu se va raporta la cel din decembrie 2023. În urma acestui calcul va rezulta o sumă. Acea sumă se împarte în două părţi egale, care vor intra la plată în două tranşe.

De la 1 iulie şi şi salariul minim va creşte. Va ajunge la 3.700 de lei brut şi va fi păstrată şi neimpozitarea celor 200 de lei.

Mircea Burlacu, vicepreşedinte BNS: Salariul minim pe economie trebuie să asigure minim de subzistență oricărui salariat și e normal să legi salariul minim de elemente care țin de puterea de cumpărare.

Economiştii spun că în timp ce creşterea salariului minim va aduce mai mulţi bani la buget, majorările salariilor bugetarilor nu fac decât să crească deficitul bugetar.

Adrian Codîrlașu, vicepreşedinte, CFA România: Toată această creştere a cheltuielilor publice pentru salarii în sectorul public şi va fi plătit anul viitor prin taxe mai mari. Dacă la începtul anului, Guvernul estimase 5% deficit bugetar, Consiliul Fiscal 6%, Comisia Europeană deja estimează 7% deficit bugetar.

Până la finalul anului, România trebuie să crească venitul minim la nivelul celor din Uniunea Europeană, iar majorarea de la 1 iulie ne menţine tot sub acest prag.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite