Marți 6 mai 2025 | București 17˚C / Cer variabil

Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede continuarea activităţii ELCEN ca serviciu public de alimentare cu energie termică în Bucureşti

26 iulie 2024, 18:54 (actualizat 26 iulie 2024, 21:11)

Bucureștenii s-ar putea încălzi și cu ajutorul apei termale. Un prim avantaj: facturile ar scădea și la jumătate. ELCEN vrea să folosească resursele geotermale de adâncime din Capitală și colaborează deja cu o firmă americană pentru primele studii. Iar Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede continuarea activităţii ELCEN ca serviciu public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, după fuziunea cu Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti.

Apa termală care se găsește în subsolul Capitalei poate deveni o sursă importantă de căldură. Ideea exploatării acestor resurse geotermale a fost de mult vehiculată.

Bucureștenii ar fi cei mai încântați: facturile pentru încălzire ar putea scădea și la jumătate, dacă s-ar folosi apă termală pentru sistemul de termoficare.

Mi s-ar părea o idee destul de interesantă, dar dacă nu se strică caloriferele sau ceva, ar fi în regulă.

Nu cred că este posibil, pentru că e prea mare investiția.

O soluție este și fuziunea ELCEN cu Compania Municipală Termoenergetica București.

Guvernul a aprobat deja un proiect de lege care conţine soluţii juridice cu impact asupra continuării activităţii ELCEN ca serviciu public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, după fuziune.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Este o nouă măsură de sprijin, în contextul în care ELCEN a semnat chiar ieri un memorandum de înţelegere cu compania americană SAGE pentru realizarea unui studiu aprofundat de fezabilitate.

Claudiu Creţu, director general, ELCEN: Noi cunoaștem că există apă termală în Nordul Bucureștiului, ceea ce ar trebui să știm este dacă folosim forajele vechi, dacă este cazul să fie făcute noi foraje. Toate aceste răspunsuri trebuie puse în cifre, pentru a înțelege o asemenea investiție pentru a ști în cât timp va fi recuperată, ce preț al gigacaloriei va fi în viitor.

În ceea ce privește costurile încălzirii unui apartament, experții în energie spun că ar putea ajunge la jumătate din cât sunt acum.

Radu Dudău, preşedinte, Energy Policy Group: O înjumătățire nu ar fi nicio exagerare, să spunem, al costului gigacaloriei. E de dorit să avem o apă termală cu o temperatură de peste 80 de grade Celsius, la adâncimi accesibile, de ordinul sutelor de metri.

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: Într-un caz optimist, în care este rentabil economic, ar fi noi surse de producție de energie, care să compenseze energia pe care o dau CET-urile.

În prezent, apa termală e folosită doar la Balotești, într-un parc de distracții, și pentru încălzirea Spitalului SRI „Agrippa Ionescu”.

Termoenergetica, societate a Primăriei Capitalei, furnizează agent termic produs de ELCEN pentru 560.000 de apartamente și 5.600 de instituții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite