Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care reglementează domeniul jocurilor de noroc

5 octombrie 2023, 09:26

„Un subiect care a stârnit interes este cel legat de noile reglementări privind jocurile de noroc. Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care se stabilesc niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, care se plătesc anual, precum şi a taxelor speciale şi a garanţiilor depuse de companiile din acest domeniu”, a spus Mihai Constantin, după şedinţa de Guvern.

Potrivit lui Mihai Constantin, actul normativ mai prevede ca „dreptul de organizare şi exploatare a activităţii de jocuri de noroc să fie acordat doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în alte state semnatare ale Acordului privind spaţiul economic european sau din Confederaţia elveţiană, care au înregistrat un sediu permanent în România”.

„Scopul este evident, pentru ca taxele şi impozitele să fie colectate în ţară”, a adăugat Constantin.

El a mai precizat că ordonanţa mai prevede înfiinţarea unui registru accesibil online al companiilor şi sediilor în care se autorizează aceste activităţi.

„Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi, încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, se virează în procent de 70% către bugetul de stat, iar procentul de 30% rămas va fi utilizat de ONJN pentru finanţarea programelor pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc, pentru promovarea jocului responsabil şi pentru finanţarea unei linii telefonice verzi pentru sesizări din acest domeniu”, a mai explicat Mihai Constantin.

De asemenea, Ministerul Finanţelor urmează să propună norme de aplicare pentru acest act normativ adoptat, termenul fiind de 30 de zile.

Constantin a precizat că proiectul de ordonanţă a fost pus în transparenţă pe site-ul Ministerul de Finanţe şi poate fi consultat de către oricine.

În analiza Guvernului se va afla şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea OUG nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc.

Premierul îi acuză pe patronii jocurilor de noroc că exercită presiuni prin interpuși asupra autorităților statului.

Premierul Marcel Ciolacu: Limităm drastic spațiul de publicitate pe care îl pot cumpăra firmele din această industrie. Realitatea ne arată că s-a depășit orice limită. Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere. În pandemie au stat la masa Guvernului, acum amenință politicieni și concediază jurnaliști. Este suficient, s-a ajuns mult prea departe. Întărim regulile nu doar în zona viciilor, ci și în cazul comportamentului fiscal incorect. Milioane de români cinstiți își depun și plătesc la timp toate obligațiile către stat, dar niște șmecheri fac afaceri și averi speculând câteva portițe legislative. De aceea,împreună cu Ministerul de Finanțe azi închidem acest portițe! Modificăm legislația și venim cu amendă din prima în cazul nedepunerii la termen a declarațiilor fiscale! La fel, în cazul nerespectării obligațiilor privind funcționarea caselor de marcat. Și, tot amendă, pentru omisiuni la emiterea bonurilor fiscale. Mai mult, cuantumul amenzilor va crește! Am spus că nu voi ezita să lupt împotriva evaziunii fiscale. Și așa vom face! Nu pot exista la nesfârșit oameni corecți care declară și plătesc și șmecheri care nu declară și nu plătesc nimic!

Cătălin Țepelin, redactorul șef al Gazetei Sporturilor, a fost concediat intempestiv de conducerea elvețiană a trustului Ringier pentru „diferențe de opinie”. Jurnaliștii de la Gazeta si de la Libertatea spun altceva, că decizia ar fi venit după ce au fost refuzate cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate.

Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și GSP: Faptul că atât de mulți oameni diverși, de la Dacian Cioloș la Marcel Ciolacu, care nu ar încăpea niciodată într-o cabină telefonică, de la CNA și până la ONG-uri, care critică de obicei CNA, au sărit acum, arată că nu e vorba despre noi, despre un nume, două, trei, nici măcar despre cei 95 de semnatari, ci despre principiul retrezit al ideii că România are nevoie de presă independentă.

Reprezentanții industriei de jocuri de noroc nu vor să comenteze deocamdată nici modificările legislative, nici acuzațiile premierului.

Senatul a adoptat recent un proiect de lege care scoate în afara localităților păcănelele și spațiile în care se organizează jocuri de noroc. Și limitaeza numărul localurilor de acest fel. Unul la 20.000 de locuitori.

Proiectul urmează să primească votul final la Camera Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite