Gripa aviară, costurile crescute la fermieri şi inflaţia cresc prețul ouălor

31 martie 2024, 12:10

Pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile de primăvară, prețurile ouălor cresc la nivel global. În perioada Sărbătorilor Pascale, consumul se mărește cu aproximativ 50%, motiv pentru care și prețul crește. Alți factori care contribuie la această tendință includ focarele de boli în rândul înaripatelor si creșterea prețurilor la furaje.

Unul dintre alimentele care nu o să lipsească de pe nicio masă de Paște este oul. Deși prețurile ouălor au înregistrat o ușoară scădere față de anul trecut, ele rămân totuşi mari. 

Focarele de gripă aviară şi inflaţia sunt factorii principali care contribuie la scumpire.

Boala a avut un impact devastator asupra a milioane de păsări din întreaga lume.

David Ortega, economist alimentar la Universitatea din Michigan: Presiunea inflației este în spatele acestei creșteri a prețurilor ouălor cât şi creșterea costurilor furajelor pentru producători; totodată impactul gripei aviare precum şi modificări ale cererii consumatorilor.

Alți factori care contribuie la această creștere a prețurilor includ cererea ridicată de pe piață și costurile crescute ale fermierilor care la rândul lor se confruntă cu presiunea dată de marjele de profit foarte mici.

Fermier din Michigan: Acum, problema care i-a alungat pe fermieri este că marginea de profit este atât de mică încât, practic, s-ar putea să nu înregistrezi pierderi, dar nu vei face suficienţi bani pentru a supraviețui.

Acesta este al doilea an consecutiv în care consumatorii se confruntă cu prețuri ridicate înainte de sărbătorile pascale. Experții anticipează că prețurile ouălor vor reveni la normal odată ce impactul virusului se va diminua.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite