Griji personale, salarii insuficiente și burnout. Peste 63% dintre angajați trec printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional

Tot mai mulți angajați din România trec printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional. Problemele de zi cu zi, salariile care nu acoperă toate cheltuielile, dar și stresul acumulat la locul de muncă îi fac pe mulți să simtă că nu mai fac față.
Burnout-ul, grijile financiare și nesiguranța legată de viitor sunt principalele surse de disconfort emoțional, iar pe fondul tensiunilor tot mai mari din societate, una dintre cele mai mari temeri pentru 2025 rămâne instabilitatea socio-politică. Este un semnal de alarmă despre cum starea mentală a angajaților devine o problemă reală și urgentă.
Mai bine de 6 din 10 angajați spun că trec, în prezent, printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional. Este una dintre cele mai ridicate ponderi din ultimii ani, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de joburi. Cel mai des întâlnit motiv? Lipsa banilor.
2 din 10 angajați spun că salariul nu le mai acoperă cheltuielile lunare, iar această presiune financiară constaNtă le afectează direct echilibrul emoțional. Alții dau vina pe problemele personale, pe sentimentul că sunt epuizați sau pe lipsa de recunoaștere la locul de muncă. Unii simt nesiguranța generată de instabilitatea companiei, iar o parte abia au trecut prin șocul pierderii locului de muncă.
Tabloul e clar: între griji personale, salarii insuficiente și burnout, angajații români simt că ajung la limită tot mai des.
Cea mai mare temere este că veniturile nu vor ține pasul cu scumpirile. Aproape 6 din 10 angajați se tem că nu se vor descurca financiar, în contextul creșterii continue a prețurilor. Instabilitatea socio-politică ocupă locul doi în topul fricilor…o realitate menționată de peste 42% dintre respondenți, care simt că viitorul devine tot mai greu de anticipat.
Mai bine de o treime dintre cei chestionați se tem că, dacă vor fi nevoiți să își caute un loc de muncă nou, nu îl vor găsi ușor, iar pentru unii, amenințarea reală este pierderea echilibrului emoțional, o teamă prezentă în aproape două din 10 răspunsuri.
Deși problemele emoționale sunt tot mai prezente și mulți recunosc asta, puțini fac pasul către ajutor specializat. Doar 1 din 4 angajați spune că a simțit nevoia de a apela la un psiholog sau terapeut în ultimul an. Iar dintre aceștia, doar 4 din 10 au mers efectiv la consiliere. Pentru cei care au cerut ajutor, majoritatea au plătit din buzunarul propriu, iar puțini, undeva la 3,4%, au avut acest serviciu oferit ca beneficiu de la angajator. Pentru ceilalți, bariera e clară: costurile prea mari, teama de a fi judecați sau disconfortul de a vorbi cu un străin despre probleme personale.