Grevă japoneză a angajaților de la metrou, începând de astăzi
Salariații de la metrou au declanșat luni greva japoneză, care va dura o săptămână. Oamenii vor să atragă astfel atenția autorităților cu privire la indexarea salariilor, noi angajări și investiții în infrastructură. Administrația admite că deficitul de personal depășește 200 de persoane, însă, în privința indexării salariilor, cel puțin pentru moment, nu sunt soluții, din cauza Ordonanței „trenuleț”, care blochează majorările salariale în instituțiile de stat.
Încă de dimineață, bucureștenii au observat în stațiile de metrou afișe care anunțau greva japoneză. Călătorii au, la rândul lor, nemulțumiri față de transportul din subteran.
Administrația Metrorex anunţă că vor fi discuții atât la Ministerul Finanțelor, cât și la cel al Transporturilor. La negocieri vor participa și sindicatele.
Marian Artimon, liderul USLM Metrou: Ordonanța trenuleț blochează activitatea metroului prin faptul că am pierdut posturi. Nu ne putem juca cu viața celor 650 000 de călători zilnic care folosesc metroul. Sunt instalații de 45 de ani, care noi,, așa cu priceperea noastră, le putem folosi cu o grămadă de riscuri. De acum să și le asume guvernanții. Salariul mediu la Metrorex e, undeva, la 7000 de lei. Metroul nu e o joacă și ce au semnat trebuie să respecte.
Mariana Miclăuș, diretor Metrorex: Trebuie să ne supunem Ordonanței 156, ordonanță care prevede că nu se pot realiza majorări și indexări și alte mecanisme de natură salarială în anul 2025. Este o companie care a înregistrat pierderi, de-a lungul timpului, managementul companiei face eforturi încontinuu pentru a eficientiza.
Tanczos Barna, ministrul Finanţelor: N-am o problemă ca Metrorex să majoreze salariile de 10 ori, dacă poate acoperi din venituri și nu din subvenție de la stat.
Sindicaliștii de la Metrou au mai protestat și în zilele de 21 și 22 ianuarie, în fața Ministerului Finanțelor și în fața Guvernului.