Generaţia Z, prima dată la vot. Dragoș Matei, component al lotului național de dezbateri: „Fără informații, votezi în vid”

9 iunie 2024, 10:30

Duminică votează şi generaţia Z. Tinerii care au împlinit 18 ani în intervalul scurs de la anterioarele alegeri. Ei nu au votat niciodată până acum, dar asta nu înseamnă că nu au urmărit viaţa politică şi nu sunt interesaţi de problemele societăţii în care trăiesc. Însă votul pe care ei îl dau astăzi reprezintă o premieră.

„Trăim în democrație, dacă vrem să funcționeze, dacă vrem să avem acea prezență mare la vot, ca oamenii să  fie implicați, să știe pentru ce votează și cum, trebuie, în primul rând, să se gândească la a vota”.

„Practic, avem toate  uneltele să fim informați și, totuși, oamenii nu o fac, de ce?”.

„Cred că e vorba și de un fatalism, lumea crede că toți sunt la fel, că nu are sens să mai voteze, pentru că o să fie la fel, pentru că de nu știu câte ori s-a promis reforma și nu s-a făcut aproape nimic”.

Sunt câteva argumente pe care Ștefan, Vladimir și Dragoș ar putea să le cuprindă într-un discurs la unul dintre concursurile la care participă. Sunt trei dintre tinerii care fac parte din lotul național de dezbateri al României. Se pregătesc pentru campionatul mondial din iulie, astfel că orice subiect de discuție le vine mănușă. Mai ales că abia au făcut 18 ani și e prima dată la aceste alegeri când pot vota. cum chiar să am stampila în mana și să pot să spun ceea ce cred despre tara și despre uniunea europeana este extraordinar. Am ajuns cetățean al României, al UE cu drept de vot

Vladimir Brezniceanu: “Acum chiar să am stampila în mână și să pot să spun ceea ce cred despre țară și despre Uniunea Europeană este extraordinar. Am ajuns cetățean al României, al UE cu drept de vot. De la apa pe care o bem, de la pasta de dinți cu care ne spălam pe dinți. Toate chestiile astea sunt supuse la reglementări europene legiferate de Parlamentul European așa că felul în care votez și felul în care aleg să mă reprezinte și să legifereze pentru mine este până la urmă legile care or să mă impacteze mai târziu”.

Ștefan Brădianu:Noi, cele mai puternice inițiative le avem atunci când le luăm împreună. Simt că am o datorie cetățenească să mă informez cât mai bine, să fac alegerea care este bună, atât pentru că mă reprezintă pe mine, cât și pentru că duce la o oarecare atingere a binelui comun pentru restul comunității.

Dragoș Matei:Să faci ceva pentru țară și pentru tine. Mai mult de atât, simți că ești auzit, că votul tău, alegerea ta contează”.

Să caute informaţii cât mai precise, exacte şi mereu corecte e firesc pentru ei. Sunt  pasionaţi de politică, economie şi filosofie, așa că înainte de a-și exercita pentru prima dată dreptul la vot au încercat să îşi cunoască candidaţii.

Dragoș Matei: Fără informații nu poți vota. Fără să le ai tu trăiești în vid, votezi în vid, nu știi pentru cine votezi, de ce votezi, ce să facă acea persoana, trebuie să știi ce CV au, ce activitate profesională au avut, pentru că altfel votul tău este nul”.

Așa că merg la vot pentru ca în următorii cinci ani Uniunea Europeană să fie aşa cum şi-o doresc ei.

Dragoș Matei: “Vedem că avem nevoie de o Europă  care să colaboreze, nu avem nevoie de blocuri extremiste. Astfel, trebuie să fim solidari și să ne rezolvam problemele împreună”.

Vladimir Brezniceanu: „Ar  trebui să vedem o Europă mai coezivă, vedem acum cum în foarte multe țări este o ascensiune a partidelor de dreapta, de extremă dreapta, care în multe locuri promovează ieșirea din UE. Cred că ar trebui să fim siguri că nu se ajunge la un nou Brexit cu mai multe țări din UE, să menținem proiectul european în viață”.

Pentru cei trei, Facultatea de Drept din Bucureşti e în topul alegerilor pentru continuarea studiilor. Iau în calcul şi o facultate din afară. Dar sunt deciși să se întoarcă în România să profeseze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite