General ucrainean: Căderea oraşului Ceasov Iar, o chestiune de timp

Căderea orașului Chasiv Iar din regiunea Donețk este probabil o chestiune de timp, a declarat un adjunct al șefului serviciilor de informații militare, generalul-maior Vadim Skibitski, într-un interviu acordat publicației The Economist.
„Nu astăzi sau mâine, bineînțeles, dar totul depinde de rezervele și proviziile noastre”, a adăugat generalul.
Forțele rusești și-au mutat atenția spre Chasiv Iar.
Ucraina se confruntă, de asemenea, cu o situație dificilă în apropierea satului Ocheretyne, un sat situat la aproximativ 15 kilometri nord-vest de Avdiivka.
Skibitski crede că Rusia va căuta să captureze restul regiunilor Donețk și Lugansk.
Kremlinul se pregătește probabil pentru o ofensivă în jurul oblasturilor Sumî și Harkov din nord-estul țării, principala ofensivă urmând să înceapă probabil la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie, a sugerat Skibitski. Alți oficiali ucraineni au menționat, de asemenea, acest calendar.
Numărul ruşilor din jurul graniței din regiunea Harkov se ridică la 35.000 de soldaţi, dar urmează să crească la 50.000-70.000, potrivit generalului.
Deși acest număr nu este suficient pentru a captura un oraș mare, ar putea fi suficient pentru sarcini mai mici, a adăugat el: „Poate pentru o operațiune rapidă. Dar o operațiune de cucerire a orașului Harkov, sau chiar a orașului Sumî, este de un alt ordin”.
Luna mai va fi o lună cheie, deoarece Rusia pregătește un plan în trei etape pentru a destabiliza Ucraina, a declarat generalul.
Prima parte se referă la presiunea militară. Chiar dacă SUA au aprobat în cele din urmă un proiect de lege privind ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, va dura probabil săptămâni înainte ca acesta să aibă un impact pe câmpul de luptă, ceea ce va da Rusiei timp pentru presiuni.
A doua fază este o campanie de dezinformare menită să submineze conducerea ucraineană și mobilizarea. Numeroși observatori au criticat eforturile întârziate ale Kievului în ceea ce privește proiectul de lege. Asta a dus la o lipsă de personal, dar țara a adoptat în cele din urmă un proiect de lege actualizat privind mobilizarea în aprilie.
Skibitski a recunoscut că situația forței de muncă s-a îmbunătățit într-o oarecare măsură din decembrie 2023, dar a declarat că situația de urgență este departe de a se fi încheiat.
Ca al treilea pas, Rusia va încerca să izoleze Ucraina pe plan internațional, a spus ofițerul.
Încrederea în SUA a fost zdruncinată de întârzierea de aproape șapte luni în adoptarea proiectului de lege privind ajutorul, iar o posibilă victorie a lui Donald Trump face ca perspectivele viitoare să fie și mai incerte.
Potrivit lui Skibitski, principala necunoscută este Europa și capacitatea sa de a ajuta Ucraina.
Privind posibilul sfârșit al războiului, ofițerul de informații consideră că numai victoriile pe câmpul de luptă nu vor fi suficiente.
Chiar dacă Ucraina reușește să împingă forțele rusești de la granițele sale, războaiele de acest gen trebuie să se încheie în cele din urmă prin tratate, a spus el.
În prezent, ambele părți își dispută „poziția cea mai favorabilă”, dar discuțiile adevărate pot începe abia în a doua jumătate a anului 2025, a estimat generalul. Skibitski. El crede că până atunci, Rusia se va confrunta și ea cu provocări semnificative, deoarece producția sa de armament va atinge un plafon la începutul anului 2026 din cauza lipsei de materiale și de ingineri.