Furtul tezaurului dacic în Olanda. Clanul Remmo din Germania, pe lista de suspecți
În Ţările de Jos, ancheta poliţiei este în plină desfășurare, sunt cercetate mai multe piste, inclusiv cea în care ar fi implicat şi un cetăţean român în furtul pieselor de tezaur din muzeu. Anchetatorii suspectează şi o legătură cu una dintre cele mai temute grupări de crimă organizată din Germania, clanul Remmo.
Poliţia olandeză a recuperat un baros, luni după-amiază, dintr-un canal plin cu apă aflat în apropierea Muzeului Drents. Este posibil ca obiectul să fi fost folosit de autorii jafului de sâmbătă, care au furat din muzeu obiecte din aur din tezaurul dacic aparţinând României. Poliția efectuează investigaţii amănunţite şi consideră că există o legătură între acest obiect şi furtul aurului de la Muzeul Drents.
Anchetatorii nu exclud ca în spatele jafului să se afle infractori străini, fiind bănuit și celebrul clan Remmo din Germania, un clan libanezo-kurd care a comis mai multe furturi spectaculoase de artă pe teritorul german în ultimii ani. Gruparea se ocupă și cu traficul de droguri, precum și cu jafuri din magazine de bijuterii. Clanul Remmo a fost implicat și în spargerea unui muzeu în 2017. Ancheta s-a finalizat în 2023, când unii dintre membrii grupării au fost prinși de poliție și o parte din bunurile furate au fost recuperate. Majoritatea artefactelor furate atunci nu au putut fi găsite însă.
Gruparea s-a mai ocupat și cu spargerea de bancomate, fapte pentru care au folosit explozibili.
Poliția olandeză trebuie să colaboreze cu cea germană deoarece cei mai mulți membri ai grupării se află pe teritoriul Germaniei.
Există suspiciunea că autorii jafului de la muzeul din Assen au fugit în Germania imediat după săvârșirea faptelor. Un indiciu ar fi faptul că prima mașină cu care au fugit a fost găsită incendiată la granița germano-olandeză.
Poliția olandeză nu a comunicat în privința cercetării efectuate la fața locului imediat după ce artfecatele dacice au fost furate din Muzeul Drents.
Poliția olandeză ar fi refuzat să accepte o echipă de experți români din cadrul Ministerului de Interne să participe la investigarea acestui caz de furt al artefactelor dacice. Singura cooperare acceptată de poliţia olandeză ar fi cea cu structuri polițienești internaționale.
Un antreprenor olandez din București vrea să ofere o recompensă de 100.000 de euro pentru pontul de aur care duce la returnarea comorilor de artă din aur care au fost furate sâmbătă dimineață de la Muzeul Drents din Assen, scrie publicația De Telegraaf.
Poliția olandeză a primit aproximativ 100 de informații anonime de la cetățeni