Funeraliile Papei Francisc şi mizele geopolitice. 50 de șefi de stat și de guvern și 20 de suverani, prezenţi la ceremonii. Posibilă întâlnire Trump-Zelenski
Roma a devenit centrul lumii occidentale: reunește sute de mii de pelerini, mulți șef de stat și de guvern, un număr uriaș de forțe de securitate. Funeraliile de mâine sunt de fapt mai multe evenimente într-unul singur: omagiile credincioșilor, o ceremonie religioasă istorică, un reuniune geopolitică esențială.
Piața Sfântul Petru este împânzită de forțe de securitate în uniformă și în civil.
Unii militari au arme anti-dronă – asemenea sisteme mobile, dar și fixe, sunt peste tot, de teama unor posibile atentate. În timpul ceremoniei, spațiul aerian al Romei va fi închis, niciun avion nu va circula deasupra capitalei italiene.
În largul coastelor țării a fost mobilizată marina militară, care va patrula și pe râul Tibru.
Ministrul Protecţiei Civile, Nello Musumeci: Un prim cost (al operațiunilor de securitate) este de cinci milioane de euro.
Cei ce vor să participe la ceremonii sunt însă bineveniți: căile ferate au adăugat la cursele lor echivalentul a 260 de mii de locuri.
Prefectul Romei, Lamberto Giannini: Mașinăria de securitate” este pregătită, dar știm din experiență că până în ultimul moment trebuie să fim flexibili, gata de schimbări, de adaptări – dar mai presus să transmitem o senzație de liniște oamenilor care sunt aici.
Sunt așteptate sute de delegații străine, la toate nivelurile de reprezentare.
Protocolul este extrem de strict, inclusiv din punct de vedere vestimentar: bărbații vor purta costume închise la culoare, și cravate negre, femeile rochii lungi negre, mănuși și voal – singura bijuterie permisă fiind perlele, simbol al învierii și sufletului nemuritor.
Invitați ca președintele Javier Milei și chiar Donald Trump au provocat controverse – cum este și acest mural al artistului Laika, care-l înfățișează pe papa Francisc întrebându-se „dar cine i-a invitat”?
Ceremonia este însă și un uriaș prilej diplomatic pentru discuții bilaterale. Printre cele mai importante, între Volodimir Zelenski și Donald Trump.
– Vă veți întâlni cu președintele Zelenski?
Voia să întâlniți în acest sfârșit de săptămână.
– Nu știu. Nu știu dacă vine sau nu la funeralii, dar sper să rezolve chestia asta, pentru că pierdem, gândiți-vă, cinci mii (de militari săptămânal în Ucraina).
Cei doi lideri vor fi așezați la mică distanță la ceremonie, însă nu unul lângă altul.
Dacă se vor vedea, ar fi prima întrevedere după dezastrul din Biroul Oval.
Și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a dat semnale că și-ar dori discuții cu președintele Trump – acesta a declarat că va vorbi cu oricine dorește pe tema taxelor vamale.
La ceremonii vor participa peste 50 de șefi de stat și de guvern și 20 de suverani, inclusiv regele Spaniei Felipe al VI-lea și cel al Marii Britanii, Charles al III-lea, împreună cu soțiile lor.
Capitala Italiei nu se va liniști după funeralii.
La Roma și în jurul Vaticanului se așteaptă vizite și mase mari de oameni cel puțin până în prima săptămână din mai, la conclavul pentru alegerea noului papă.