Papa Francisc, odihnă veşnică, în Bazilica Santa Maria Maggiore, locul drag inimii sale

26 aprilie 2025, 07:41 (actualizat 26 aprilie 2025, 20:13)

Lumea şi-a luat adio de la Papa Francisc, primul pontif, în mai bine de 100 de ani, care nu a fost înmormântat la Vatican. Sute de mii de oameni în Piaţa Sfântul Petru şi milioane în faţa televizoarelor au urmărit funeraliile. Slujba simplă, la care au asistat zeci de şefi de stat şi de guvern, precum şi capete încoronate, a omagiat munca de o viaţă a acestui Papă iezuit. Moştenirea lui, a spus cardinalul Giovanni Batista Re, va supravieţui. 

O ceremonie simplă, întocmai cum şi-a dorit Papa Francisc, pe care a condus-o cardinalul Giovanni Batista Re, decanul de vârstă al Colegiului Cardinal care a împlinit în ianuarie 91 de ani. Întreaga slujbă a fost rostită în limba latină.

140 de mii de persoane au fost în Piaţa Sf. Petru şi zeci de mii pe străzile din jurul Vaticanului. Un moment solemn pentru liderii veniţi din toate colturile lumii ca să îţi ia rămas bun de la Papa Francisc.

Nu mai puţin de 160 de delegaţii au venit în Piaţa Sfântul Petru, inclusiv Donald Trump şi Volodimir Zelenski,  iar delegaţia României a fost condusă de preşedintele interimar Ilie Bolojan.

Cardinalul Giovanni Batista Re a omagiat viaţa Papei Francisc rememorând cele 47 de călătorii efectuate de Suveran în timpul pontificatului său. Şi implicarea sa în încercarea de a opri războaiele, în special cel din Ucraina.

Imaginea pe care o vom păstra în memoria noastră, a spus Cardinalul, va fi cea a Papei Francisc în ziua de Paşte, binecuvântând mulţimea din Piaţa Sf Petru, deşi sănătatea sa era precară. El a reamintit spusele Pontifului: să construim punţi, nu ziduri!

După ceremonia din Piaţa Sf Petru, sicriul a fost urcat pe papa mobil, devenit acum carul mortuar. Maşina, folosită de Papa într-una din călătoriile sale în Orientul Mijlociu,  a fost astfel adaptata pentru ca miile de oameni aflaţi de-a lungul celor 6 kilometri până la Biserica Santa Maria Maggiore să îşi poată lua rămas bun de la Pontif. 

Acolo, la locul unde îşi va dormi somnul de veci, ceremonia a fost una privată la care au participat câţiva cardinali, apropiaţi şi la cererea expresă a Papei oameni săraci şi fără adăpost.

Piatra funerară provine din regiunea Liguria, regiunea de coastă a Italiei unde îşi are originile familia Papei.

Pe mormântul simplu scrie doar Franciscus şi este montată o replică a crucii pe care a purtat-o Suveranul Pontif.

Ceremonia, transmisă online de Vatican News:

ACTUALIZARE Peste 250.000 de credincioși, personalități religioase și politice s-au aflat sâmbătă în Piața Sf. Petru, din Vatican, pentru a-și aduce un omagiu regretatului Papă Francisc.

ACTUALIZARE Sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc a fost dus la locul de veci din Bazilica Santa Maria Maggiore.

ACTUALIZARE Cortegiul funerar a ajuns la Bazilica Santa Maria Maggiore, iar sicriul a fost introdus în lăcașul unde Papa Francisc va fi înmormântat.

ACTUALIZARE Din Bazilica Sf. Petru, cortegiul a plecat spre Bazilica Santa Maria Maggiore, locul unde va fi înmormântat Papa Francisc.

ACTUALIZARE Liturghia de înmormântare s-a terminat, iar sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc a fost dus din nou în Bazilica Sfântul Petru, pentru ultima oară.

ACTUALIZARE Momentul dăruirii păcii, acea strîngere de mână din timpul liturghiei catolice care este un semn de împăcare, este împărtășit de toți cei din Piață, de la simplii credincioși până la președinții Donald Trump și Emmanuel Macron:

ACTUALIZARE Aproximativ 200.000 de persoane sunt în Piaţa Sfântul Petru şi Via della Conciliazione, marele bulevard care o precede, pentru a asista sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, potrivit Vaticanului. Piaţa, cu o capacitate de 40 000 de persoane, şi-a atins capacitatea maximă, iar autorităţile au relocat valul de credincioşi în zona înconjurătoare, unde au fost instalate ecrane gigant pentru a urmări ceremonia.

ACTUALIZARE Imagini cu președinții Zelenski și Macron, și soțiile lor, Olena și Brigitte, din timpul liturghiei:

ACTUALIZARE Volodimir Zelenski şi Donald Trump au avut o scurtă întâlnire, în marja funeraliilor Papei Francisc

ACTUALIZARE Liturghia este ținută de cardinalul italian Giovanni Battista Re, care conduce Colegiul Cardinalilor.

ACTUALIZARE Sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc a fost scos din Bazilica Sfântul Petru și adus în Piață, unde a fost așezat jos, nu pe un catafalc, așa cum a fost dorința Suveranului Pontif.

ACTUALIZARE Preşedintele american, Donald Trump, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, stau în primul rând la funeraliile Papei Francisc din Piaţa Sfântul Petru, transmite EFE. Trump, însoţit de prima doamnă Melania, s-a aşezat la începutul primului rând, iar pe un loc apropiat, separat de un culoar, se afla preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, iar alături de el, Macron. La două locuri în stânga Melaniei Trump se află regele Spaniei, Felipe al VI-lea, şi regina Letizia, care conduc delegaţia spaniolă.

ACTUALIZARE Ursula von der Leyen (președinta Comisiei Europene), președinții SUA (Donald Trump), Argentinei (Javier Milei), Italiei (Sergio Mattarella), Franței (Emmanuel Macron) și Ucrainei (Volodimir Zelenski), premierul Italiei Giorgia Meloni, fostul președinte al SUA, Joe Biden, Regele Felipe al Spaniei, Prințul William al Marii Britanii, Prințul Albert de Monaco au ajuns la Bazilica Sfântul Petru. Președintele ucrainean a fost aplaudat de mulțimea din Piața Sfântul Petru.

ACTUALIZARE Ruta procesiunii funerare de la Vatican la Bazilica Santa Maria Maggiore, publicată de The Guardian:

ACTUALIZARE Maşina care va transporta sicriul Papei Francisc va fi un papamobil adaptat

ACTUALIZARE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit sâmbătă la Roma pentru a participa la funeraliile Papei Francisc, a declarat purtătorul său de cuvânt, transmite France Presse.

ACTUALIZARE Capitala Italiei, blindată pentru sosirea autorităţilor şi cu străzi blocate pentru funeraliile Papei

ACTUALIZARE La Bazilica Santa Maria Maggiore se fac ultimele pregătiri pentru înmormântarea Papei, transmite Vlad Ungar, de la Roma. Ultimul moment al acestui ceremonial va fi cel în care va fi primită o congregație de 40 de persoane nevoiașe, ultimele care își vor lua rămas bun de la el, chiar la intrarea în Biserica Santa Maria Maggiore. Ddrumul parcurs de cortegiul funerar în Piața Sfântul Petru se va încheia la Bazilica Santa Maria Maggiore, e o distanță de 4 km între cele două biserici.

ACTUALIZARE Ceremonialul înmormântării Papei Francisc, cu repere orare.

ACTUALIZARE Sunt foarte mulți oameni în Piața Sfântul Petru din Vatican, mulți au dormit în Piață, ca să reușească să prindă un loc în picioare la funeralii, transmite corespondentul TVR de la Roma, Anca Mihai. 250.000 de tineri sunt în pelerinaj la Roma, pentru Jubileul adolescenților și al tinerilor, dar programul lor s-au schimbat și acum participă la acest eveniment istoric.

La ora 10.00, ora Italiei (ora 11.00, a României) va începe liturghia de înmormântare. După care sicriul Papei Francisc va fi dus spre Bazilica Sfânta Maria Maggiore, nu va traversa Piața Sfântul Petru pentru că este imposibil, cortegiul funerar va merge cu o viteză foarte mică, astfel încât toți cei care s-au amplasat de-a lungul celor șase kilometri între cele două biserici să poată să-l salute. Mașina va permite ca sicriul să poată fi văzut.

ACTUALIZARE Sicriul Papei Francisc a fost închis, într-un ritual specific, sub supravegherea cardinalilor.

Peste 250.000 de oameni au reușit să se reculeagă în ultimele zile, în Bazilica Sfântul Petru, la catafalcul Papei Francisc, care a murit pe 21 aprilie, în a doua zi de Paști, la vârsta de 88 de ani. Alți zeci de mii sunt așteptați să sosească la ceremonia de înmormântare de astăzi.

Zeci de lideri din toată lumea vor fi prezenți la funeralii, inclusiv regele Spaniei Felipe al VI-lea și cel al Marii Britanii, Charles al III-lea, împreună cu soțiile lor. Președintele SUA, Donald Trump, și-a confirmat prezența. Președintele Franței Emmanuel Macron și-a prezentat deja omagiile vineri seară. Șefa de stat a Moldovei, Maia Sandu, e sosită de vineri în capitala Italiei.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, și premierul Marcel Ciolacu nu vor lipsi de la funeralii. În delegaţia oficială a României se află şi ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.

Sunt așteptate sute de delegații străine, la toate nivelurile de reprezentare.

Protocolul este extrem de strict, inclusiv din punct de vedere vestimentar: bărbații vor purta costume închise la culoare, și cravate negre, femeile rochii lungi negre, mănuși și voal – singura bijuterie permisă fiind perlele, simbol al învierii și sufletului nemuritor.

La Roma sunt luate măsuri de securitate fără precedent.

Piața Sfântul Petru este împânzită de forțe de securitate în uniformă și în civil. Unii militari au arme anti-dronă – asemenea sisteme mobile, dar și fixe, sunt peste tot, de teama unor posibile atentate. În timpul ceremoniei, spațiul aerian al Romei va fi închis, niciun avion nu va circula deasupra capitalei italiene. În largul coastelor țării a fost mobilizată marina militară, care va patrula și pe râul Tibru.

Sâmbătă este zi de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc, iar drapelul României este arborat în bernă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite