Funcționarea CSM și organizarea Inspecției judiciare, la comisia specială. Legile Justiției intră în dezbaterea plenului

12 decembrie 2017, 10:36

Parlamentarii din comisia de modificare a legilor justiției au votat  un amendament potrivit căruia magistrații nu puteau fi nici măcar anchetați fără avizul CSM. Practic, le acordau magistraților o super-imunitate, precum miniștrilor parlamentari.

Amendamentul a fost propus de CSM și Uniunea Judecătorilor și susținut de ALDE și USR.

Dupa ce în presă și pe Facebook au fost critici aprinse, parlamentarii au revenit.

Potrivit amendamentelor votate în comisia specială, Inspecţia Judiciară rămâne în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi nu va fi transformată într-o instituţie independentă, aşa cum se intenționa inițial.

În plus, preşedintele secţiei de judecători va fi automat și preşedintele CSM.

Parlamentarii au eliminat ministrul Justiției și președintele Înaltei Curți dintre cei care pot ancheta disciplinar un magistrat. Doar Inspecția va putea face acest lucru.

Nemulțumit de pachetul de legi promovate în Parlament, procurorul general al României ia în calcul sesizarea Curții Constituționale.

Procurorii sunt nemulțumiți că modificările aduse le slăbesc independența și permit șefilor să le infirme soluțiile din dosare.

ACTUALIZARE A fost adoptat un nou amendament prin care magistrații capătă imunitate în fața anchetelor penale. Amendamentul întărește actuala lege. Până acum, era nevoie de avizul obligatoriu al CSM în cazul în care se dispun acțiuni de percheziție, reținere, arestare preventivă sau arest la domiciliu pentru un procuror sau judecător. Acest aviz a fost extins astăzi și în cazul procedurii de urmărire penală.

Se poate compara acest aviz al CSM cu avizul pe care trebuie să îl obțină un parchet în cazul urmăririi penale a unui parlamentar.

Acest amendament a fost sprijinit chiar și de reprezentanții opoziției, pentru că, susțin ei în mod neoficial, astfel se încearcă să contrabalanseze orice potențial abuz pe care nou înființata secție de investigare a infracțiunilor magistraților ar putea să le comită pe viitor.

Pe legea 317 privind funcționarea și organizarea CSM au fost excluși ministrul Justiției și ÎCCJ din procedura de sancționare pentru abateri disciplinare a judecătorilor.

ACTUALIZARE Parlamentarii din comisia specială discută despre atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii, a transmis Marius Vulpe pentru „Perfect Imperfect”.

Marți dimineață s-a înregistrat o nouă serie de dispute între opoziție și putere, în primul rând pe chestiunea modului de numire a președintelui CSM.

S-a decis în cele din urmă ca președintele secției de Judecători să fie de drept președintele CSM, pe un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Acest lucru a creat anumite proteste din partea reprezentanților asociațiilor profesionale susținuți de opoziție, care susțin că în momentul de față acest lucru ar putea crea discriminare, de vreme ce președintele secției pentru procurori va fi doar vicepreședinte de drept la nivelul acestui for.

Au existat dispute între CSM și reprezentantul PSD Eugen Nicolicea pe marginea unui articol prin care CSM propunea ca acest for să aibă dreptul și obligația de a se sesiza din oficiu pentru a apăra judecătorii și procurorii împotriva oricărui act care ar putea afecta independența sau imparțialitatea în activitatea lor. Cuvântul „independență” a provocat supărarea parlamentarului social democrat, care i-a acuzat pe cei de la CSM că au încălcat în ultimii ani legea și Constituția și că în momentul de față încearcă prin această modificare să intre în legalitate.

Urmează dezbateri inclusiv pe rolul Inspecției judiciare și pe statutul ei. Actuala putere încearcă astăzi să transforme Inspecția judiciară într-o instituție autonomă, pe care vor s-o scoată din subordinea Consiliului Superior al Magistraturii.

Astăzi vom avea raport și pe ultimul proiect de lege din pachetul legilor justiției. Mâine vor fi dezbateri și vot în plenul Camerei Deputaților pe legea 304 privind organizarea judiciară și pe legea 317 privind organizarea și funcționarea CSM.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite