Fugarii României ar putea plăti în curând cheltuielile autorităților de a-i aduce în țară. Este vorba de milioane de euro

16 aprilie 2024, 08:46

Un prim pas a fost făcut, Senatul a adoptat, în unanimitate, proiectul de lege privind stabilirea cheltuielilor judiciare pentru fugarii care se sustrag de la urmărirea penală sau de la judecată.

Conform acestui proiect, statul va putea recupera costurile implicate în aducerea acestora în țară. Noul proiect de lege se aplică atât persoanelor urmărite internațional pentru care a fost emis un mandat european de arestare, cât și celor care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare.

Există însă și o condiție, care este prevăzută în proiectul de lege. Vor fi buni de plată doar acei fugari care au fost condamnați definitiv. În caz contrar, cheltuielile vor trebui suportate de statul român.

În situația în care fugarul se sustrage de la executarea pedepsei, cheltuielile legate de aducerea lui în țară vor putea fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă: Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în țară a persoanei solicitate care s-a sustras executării pedepsei, autoritățile române au drept de regres la instanța civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate și este scutită de taxa de timbre.

Aducerea fugarilor acasă înseamnă bani pe care îi plătim fiecare dintre noi.

În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei pentru aducerea a 803 de fugari. Iar anul acesta, potrivit datelor jurnaliștilor de la Hotnews.ro, până la data de 9 aprilie 2024, au fost aduși în țară 233 de fugari.

Cei condamnați definitiv în România fug în țări cu o legislație permisivă: Italia, Grecia, țări din America de Sud. Recent, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că a discutat cu omologul său italian despre „practica unor cetăţeni condamnaţi definitiv, care fug de aplicarea legii române şi găsesc portiţe legale în legea italiană pentru a face acest lucru”.

Potrivit Hotnews, în anul 2020 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.260 de persoane;
• în anul 2021 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.420 de persoane;
• în anul 2022 a fost dispusă urmărirea internațională pentru 1.574 de persoane;
• în anul 2023 a fost dispusă urmărirea internatțională pentru 1.530 de persoane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite