Alertă de călătorie în Rusia | FSB anunţă că a reţinut doi presupuşi „agenţi” ai serviciilor de informaţii din R. Moldova. Reacţia MAE de la Chişinău
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat miercuri arestarea a două persoane pe care le acuză că ar fi agenţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS), într-un incident care are loc pe fondul agravării tensiunilor între cele două ţări, relatează AFP.
Nadia Mihuță, jurnalist TVR Moldova, ne oferă mai multe amănunte: În această dimineață, diplomația de la Chișinău a emis o notă informativă prin care a recomandă cetățenilor Republicii Moldova să nu călătorească în Federația Rusă, motivul fiind acțiuni de hărțuire, intimidare sau tratamente abuzive asupra unor basarabene aflați în această țară. Coincidență sau nu, tot în această dimineață, presa rusă a scris că doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost reținuți la Moscova. Mai mult, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că aceștia ar activa în serviciile secrete.
Declarațiile autorităților ruse însă nu s-au confirmat de către Ministerul de Externe de la Chișinău, care le-a catalogat drept nefondate și speculative. De asemenea, ambasada Republicii Moldova la Moscova a solicitat accesul consulului la mai mulți cetățenii reținuți, dar partea rusă a refuzat acest lucru. Pentru a soluționa această problemă, au fost înaintate mai multe demersuri diplomatice, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să primească asistență consulară. Am încercat să află în mai multe detalii și de la Serviciul de Informații și Securitate, însă, până la această oră, nu am primit un răspuns.
„A fost stabilit că cei doi cetăţeni moldoveni, dotaţi cu acte false, au sosit la Moscova pentru îndeplinirea unor misiuni (stabilite de SIS) destinate să submineze securitatea Federaţiei Ruse”, susţine FSB într-un comunicat.
Un dosar penal pentru „cooperare confidenţială cu un stat străin” a fost deschis împotriva celor două persoane, plasate în arest preventiv, care riscă „până la opt ani de închisoare”, adaugă FSB, fără alte precizări.
Într-o înregistrare video difuzată de FSB şi reluată de canalul televiziunii publice Rossia-24, cei doi bărbaţi afirmă că au fost instruiţi să „culeagă informaţii şi să intre în contact” cu potenţiale surse de către serviciile de informaţii moldovene.
Cei doi au stabilit în special contacte cu „activişti ai unor mişcări politice şi organizaţii neguvernamentale” din Rusia, afirmă un reprezentant al FSB în aceeaşi înregistrare.
Republica Moldova şi Rusia menţin relaţii tensionate, care s-au agravat şi mai mult după începutul ofensivei ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022, aminteşte AFP.
Tensiunile au escaladat la sfârşitul lunii martie odată cu expulzarea de către Republica Moldova a trei diplomaţi ruşi acuzaţi că ar fi ajutat un deputat favorabil Kremlinului să fugă de justiţia de la Chişinău.
Rusia, la rândul său, a expulzat la începutul lunii aprilie trei angajaţi ai ambasadei Republicii Moldova la Moscova, ca represalii.
Republica Moldova, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, acuză periodic Rusia de interferenţe şi manevre de destabilizare, acuzaţii respinse de Moscova.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova a respins acuzaţiile FSB şi a emis miercuri o nouă alertă de călătorie în Federaţia Rusă, explicând că mai mulţi cetăţeni moldoveni au fost vizaţi de acţiuni de hărţuire, intimidare sau tratamente abuzive pe teritoriul acestei ţări, relatează Radio Moldova şi Deschide.md.
„Acest comportament (al Moscovei) reflectă o politică sistematică a autorităţilor ruse împotriva cetăţenilor Republicii Moldova, iar informaţii similare au apărut în spaţiul public şi anterior. Declaraţiile autorităţilor ruse, potrivit cărora cetăţeni moldoveni ar fi afiliaţi unor servicii speciale, sunt nefondate şi speculative”, declară MAE moldovean într-un comunicat, subliniind că analizează cu atenţie mai multe cazuri de acest tip.
„Ambasada Republicii Moldova la Moscova a solicitat accesul consulului la mai mulţi cetăţeni moldoveni reţinuţi, însă partea rusă a refuzat. În prezent, sunt întreprinse toate demersurile diplomatice care se impun în vederea oferirii asistenţei consulare necesare cetăţenilor Republicii Moldova”, informează diplomaţia de la Chişinău.
La mijlocul lunii aprilie, FSB a anunţat reţinerea altor doi cetăţeni moldoveni, acuzaţi că ar fi pregătit atacuri teroriste. Informaţia a fost preluată rapid şi mediatizată de agenţiile ruse de presă loiale Kremlinului. Totuşi, în aceeaşi zi, secţiunea rusă a portalului internaţional de investigaţii „The Insider” a relatat că persoanele respective ar fi fost, de fapt, arestate între 2023 şi 2024, conform Radio Moldova.