Franța va găzdui o reuniune privind combaterea finanțării și a activităților online ale Hamas

Ministerul de Externe Paris Franța
Ministerul de Externe Paris Franța
12 decembrie 2023, 14:33

Franța a făcut presiuni, alături de Germania și Italia, pentru ca Uniunea Europeană să creeze un regim de sancțiuni specifice împotriva grupării islamiste palestiniene, după atacul mortal pe care aceasta l-a comis în sudul Israelului la 7 octombrie.

Diplomații francezi au declarat că doresc o strategie mai amplă, care să cuprindă cât mai multe țări, pentru a afecta capacitatea grupului de a se finanța și de a disemina propagandă pe rețelele de socializare.

Conferința de o zi a directorilor politici din ministerele de Externe va începe cu o prezentare din partea Israelului privind „starea amenințării Hamas”, înainte de a trece la sesiuni privind limitarea finanțării, potrivit unei agende consultate de Reuters.

Prezentările vor fi făcute de Israel, Franța, Statele Unite – care vor prezenta sancțiunile actuale împotriva Hamas – și de o organizație independentă care se concentrează pe finanțarea terorismului.

Hamas folosește o rețea globală de finanțare pentru a canaliza sprijinul din partea organizațiilor caritabile și a națiunilor prietene, trecând bani prin tunelurile din Gaza sau folosind criptomonede pentru a ocoli sancțiunile internaționale, potrivit experților și oficialilor.

„Este ciudat că nu va fi nicio țară arabă”, a declarat un diplomat, a cărui țară a fost invitată. Alți doi diplomați au confirmat, de asemenea, absența țărilor arabe și a Turciei.

Hamas, care este catalogată drept organizație teroristă de către Uniunea Europeană și SUA, a creat o rețea secretă de companii care gestionează investiții în valoare de 500 de milioane de dolari în companii din Turcia până în Arabia Saudită, a declarat Trezoreria americană.

Israelul, ale cărui forțe bombardează Gaza de săptămâni întregi pentru a încerca să elimine Hamas, ca represalii la atacul din 7 octombrie, îi acuză de mult timp pe conducătorii clerici iranieni că alimentează violența prin furnizarea de arme către Hamas.

Teheranul afirmă că oferă sprijin moral și financiar grupului. Qatar a plătit sute de milioane de dolari către Gaza condusă de Hamas începând din 2014, spun oficialii.

Sesiunea finală a conferinței de miercuri se concentrează pe combaterea „conținutului terorist online” și pe modul de mobilizare a instrumentelor pentru a contracara activitatea Hamas pe rețelele de socializare.

„Ideea este de a folosi sistemele care au fost puse în aplicare împotriva Daesh”, a declarat un diplomat european, referindu-se la Statul Islamic. „Dar există probleme reale în ceea ce privește stabilirea a ceea ce este un discurs al urii atunci când ambele părți lansează narațiuni false și se acuză reciproc de orice.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite