Fostul purtător de cuvânt al Forțelor Armate Israeliene îl acuză pe Netanyahu pentru ”pierderea încrederii internaționale” în timpul războiului cu Hamas

Un fost purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului a criticat dur modul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a gestionat războiul împotriva Hamas, în ultimul semn al tensiunilor în creștere dintre armată și guvern, potrivit CNN.
Locotenent-colonelul Peter Lerner a declarat că, în timp ce vorbea cu presa internațională în numele armatei, a ajuns să realizeze „pierderea încrederii internaționale în Israel și eșecul guvernului de a păstra în timp sprijinul extins pentru războiul împotriva Hamas”. Lerner a servit în IDF timp de peste 25 de ani – cel mai recent ca purtător de cuvânt în timpul războiului, înainte de a demisiona luna trecută.
”Netanyahu și guvernul său ne-au condus la înfrângere”
Lerner a vorbit într-un interviu amplu pentru ziarul israelian Haaretz.
„Netanyahu a promis o victorie completă asupra Hamas”, a spus el. „Dar pe scena internațională el și guvernul său ne-au condus la înfrângere”.
Lerner a declarat pentru Haaretz că în primele zile ale conflictului, după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, „a existat o înțelegere clară că Hamas este o organizație rea și periculoasă și că Israelul trebuie să acționeze împotriva ei”.
Această bunăvoință s-a erodat rapid, a spus el, în parte din cauza suferinței inevitabile a civililor palestinieni, pe măsură ce IDF a început invazia terestră din Gaza. Dar el a dat vina și pe guvern, spunând că „nu există nicio strategie politică pentru război, chiar și după nouă luni în care luptăm pe două fronturi”.
Lerner a declarat că, pe măsură ce era tot mai des întrebat despre obiectivele operațiunii, „am realizat rapid că nu am răspunsuri la aceste întrebări, nu pentru că nu au fost încă stabilite, ci pentru că pur și simplu nu vor fi stabilite”.
El a spus că s-a simțit ca „un soldat care merge la datorie fără muniție… Nu am muniția necesară pentru a răspunde întrebărilor anchetatorilor. A trebuit doar să spun că vorbesc în numele armatei și că aceste întrebări sunt responsabilitatea guvernului. Dar nici guvernul nu a avut răspunsuri, pentru că a fost incomod din punct de vedere politic”.

Lerner a fost, de asemenea, critic la adresa miniștrilor care – susține el – au redus legitimitatea acțiunilor Israelului în Gaza.
„Hamas a deteriorat aproape toate liniile electrice care leagă Gaza de Israel”, a spus el. „Am avut ocazia să venim și să spunem: Hamas le face rău cetățenilor din Gaza, iar noi, Israelul, vom încerca să reparăm situația, dar numai dacă încetează focurile de armă. În schimb, ministrul Energiei de la acea vreme, Israel Katz, a ieșit cu declarații populiste despre faptul că le va tăia curentul electric și nu le va livra nici combustibil”.
Lerner a citat o remarcă făcută de Netanyahu în 2016, potrivit căreia testul în domeniul propagandei este foarte simplu: Ai avut mâinile legate atunci când ai vrut să te aperi?
El a declarat că prim-ministrul a picat acest test „lamentabil. SUA și Regatul Unit anulează livrările de arme, Franța ne interzice să participăm la o mare expoziție de arme. Am întârziat luni de zile intrarea în Rafah. Această problemă necesită o comisie de anchetă de stat, la fel ca eșecurile din 7 octombrie”.
Observațiile lui Lerner vin după mai multe relatări ale tensiunilor dintre Netanyahu și conducerea militară a Israelului.
Săptămâna trecută, Netanyahu a respins ideea începerii unui armistițiu în Gaza în timp ce Hamas rămâne la putere, după ce New York Times a publicat un articol în care erau citați șase actuali și foști oficiali din domeniul securității care au afirmat că un armistițiu ar da timp trupelor israeliene să se pregătească pentru un potențial război terestru cu Hezbollah.
Oficialii, dintre care majoritatea au vorbit sub protecția anonimatului pentru a „discuta chestiuni sensibile de securitate”, au afirmat, de asemenea, că un armistițiu ar fi cea mai eficientă modalitate de a asigura eliberarea ostaticilor israelieni.
Fostul consilier israelian pentru Securitate Națională, Eyal Hulata, care, potrivit Times, menține o comunicare regulată cu „oficiali militari de rang înalt”, a vorbit în mod oficial, afirmând că „armata sprijină pe deplin un acord privind ostaticii și o încetare a focului… ei cred că pot oricând să revină și să angajeze Hamas militar în viitor”.
Într-o declarație, Netanyahu a spus: „Nu știu cine sunt aceste surse anonime, dar sunt aici pentru a clarifica fără echivoc: acest lucru nu se va întâmpla. Războiul se va încheia odată ce Israelul își va atinge toate obiectivele, inclusiv distrugerea Hamas și eliberarea tuturor ostaticilor noștri”.
Acest mesaj a venit la câteva zile după ce cel mai important purtător de cuvânt militar al Israelului, comandantul Daniel Hagari, a declarat că Hamas nu poate fi distrusă și că oricine susține contrariul „aruncă nisip în ochii publicului” – o critică implicită la adresa lui Netanyahu, care a promis în repetate rânduri că va elimina gruparea.
